Percy Jackson · tematikus ajánló

Könyvajánló Percy Jackson-rajongóknak

Első nagy middle-grade kedvencem az utánozhatatlan Harry Potter sorozat után Percy Jackson kalandjai voltak. Olyannyira megszerettem a görög mitológiát és a történet minden szereplőjét, hogy elkezdtem angolul olvasni a sorozatot, mert nem adta ki a Könyvmolyképző Kiadó olyan ütemben, mint ahogyan azt igényeltem volna. Igaz, nem 10-12 évesen kezdtem neki a történetnek, hanem inkább 15-16 éves koromban, de elindított egy úton, és a mai napig keresem a Riordan bácsi könyveihez hasonló olvasmányokat. Lényegében így lettem gyermek-ifjúsági irodalom szerető.

A Könyvmolyképző Kiadó Cool selection válogatását mindenképp ajánlom mindenki számára, aki hasonló kalandokra és olvasmányélményre vágyik, azonban hoztam pár számomra igazán emlékezetes történetet, amik betölthetik az űrt a következő Riordan könyv érkezéséig.

  1. Rick Riordan: A vörös piramis

Sablonos leszek, de muszáj egy Riordan trilógiával nyitnom a sort, hiszen ki más tudná jobban megteremteni azt a hangulatot, amit a Percy Jackson könyvek átadnak, mint maga a sorozat írója? A vörös piramis a görög mitológia helyett az egyiptomira fókuszál, ahol Sadie és Carter igazán eseménydús életét követhetjük nyomon. Görög istenek helyett egyiptomiak, és megannyi veszély és kaland vár a testvérpárra. Az angolul szívesen olvasók pedig egy-egy cross-over erejéig betekinthetnek Sadie, Carter, Percy és Annabeth közös találkozásába is, ahonnan természetesen az istenek sem maradhatnak ki.

covers_413643Fülszöveg:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Percy ​Jackson alkotója új kalandra hív!

Anyjuk halála óta Carter és Sadie szinte idegenek egymásnak. Sadie a nagyszüleivel élt Londonban, a bátyja pedig beutazta a világot apjukkal, a zseniális egyiptológussal.

Egy éjjel dr. Kane „kísérletezni” viszi a testvéreket a British Museumba, hátha helyre tudja hozni a család dolgait. Terve azonban félresikerül. A világra szabadítja Széthet, az egyiptomi istent, aki fogságba ejti őt, a gyerekeknek pedig menekülniük kell, hogy egyáltalán életben maradhassanak.

Az egyiptomi istenek ébredezni kezdenek. Ráadásul Széth – mind közül a legrosszabb – kipécézte magának a Kane családot. Hogy megállítsák, a testvérek életveszélyes kalandra indulnak a világ körül, melynek során sötét titkokra derül fény.

„A fiatal és idősebb Riordan-rajongók is falni fogják ezt az új könyvet. A vörös piramis még a Percy Jackson-könyveknél is jobb, mélyebb és érzelmekben gazdagabb.” – New York Times

“Azért is szeretem ezt a könyvet, mert rengeteget tanulhatunk belőle az egyiptomiakról. Riordan mindennek alaposan utánajárt, és mindezt a tudást rendkívül izgalmasan és szórakoztatóan adja át az olvasóknak. – Vine Voice, Amazon

Vajon hogyan boldogul a testvérpár az egyiptomi istenek és mágusok között? És milyen szálak fűzik őket a fáraók kora óta létező titkos rendhez? – Olvasd el!

2. Frank Schwieger: Zeusz és bandája

Maradva a görög mitológia vonalán, egy igazán szórakoztató kis kötetet ajánlok minden mitológia iránt rajongó figyelmébe, ami ráadásul még illusztrált is. Frank Schwieger rövid történeteken keresztül mutatja be a görög mitológiát, nem is akárhogyan: a szereplők szemszögéből. Ha mindig is érdekelt, hogy Zeusz mit gondolt Európé hercegnőről, és hogyan csajozott, akkor mindenképp megéri sort keríteni a Zeusz és bandájára. Schwieger sorozatában egyébként megtalálható a görögön kívül a norvég és a római mitológia is, de hamarosan a Merlin korába is betekintést nyerhetünk a Kolibri Kiadó Mítoszok újratöltve sorozatának jóvoltából.

covers_502191Fülszöveg:

Érdekel ​a mitológia, a görög istenek világa, de azt gondoltad, mindez uncsi, sőt, ciki is akár? Akkor bizony tévedtél! Frank Schwieger Zeusz és bandája című könyve felrázza a görög mítoszokat, és bemutatja az összes jó arcot az Olümposzon úgy, ahogy még sosem olvastál róluk. Ez a könyv tele van überkirály történetekkel a legmenőbb antik istenekről és hősökről.
Tudod-e, miért bújtatja anyja Akhilleuszt, a majdnem sebezhetetlen hőst lányruhába, vagy azt, hogyan vágja át Aphrodité a két riválisát a szépségkirálynő-választáson? Nem? És hallottad már, hogyan újított be ötven tehenet Hermész egy szál pelusban élete első napján? Akár igen, akár nem, ha szívesen villognál egyedülálló mitikus tudásoddal, ki ne add a kezedből ezt a könyvet! Istenkirály sztorik – kizárólag a legvagányabbaknak! Vigyázat, a könyv súlyos, nyolc napon túl gyógyuló nevetőizomgörcsöket okozhat!
Az antik görög mitológia legizgalmasabb mondái zsír új csomagolásban. Mítoszok első kézből – isteni sugallatra. Minden szavuk igaz!

3. Holly Black – Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba

Kicsit más vizekre evezve, de még mindig a 12 éves korosztály számára (természetesen nem kizárólag részükre) tökéletes választás lehet a Magisztérium sorozat. Callum és barátai elsajátítják a mágia alapjait, miközben különös, veszélyes kalandokba keverednek. Ismerős ugye? Kicsit hasonlít alapjaiban a Harry Potterre, de közben mégis teljesen más.

a vaspróbaFülszöveg:

A ​legtöbb gyerek bármit megtenne, hogy átmenjen a vaspróbán. Callum Hunt viszont nem. Ő el akar bukni.
Callt az édesapja egész életében óva intette a mágiától. A fiú meg van győződve arról, hogy ha sikerrel jár a vaspróbán, és felvételt nyer a Magisztériumba, annak csak rossz vége lehet.
Úgyhogy a lehető legjobban igyekszik, hogy a lehető legrosszabb formáját hozza… A cél az, hogy csődöt mondjon, csakhogy épp ebben mond csődöt.
Így hát most várja a Magisztérium, ez az egyszerre szenzációs és vészjósló hely, ami sötét szálakkal kapcsolódik Call múltjához, és kanyargós utat mutat a jövője felé.

A vaspróba csak a kezdet, a legnagyobb próbatétel csak ezután következik…

A nagy sikerű szerzők, Holly Black és Cassandra Clare bámulatos képzelőereje nyomán most kezdetét veszi egy lélegzetelállító, szédületes, észveszejtő kaland a mágikus ismeretlenbe.

4. Jessica Townsend: Nevermoor – Morrigan Crow négy próbája

“Morrigan Crow elátkozott gyerek. Mivel épp Napszálltakor született, őt okolják minden bajért: ha megdöglik a konyhamacska, ha szívrohamot kap a kertész. Ám ami ennél is szörnyűbb, hogy a 11. születésnapján, pontban éjfélkor meg kell halnia.” Erős felütéssel kezdődik a fülszöveg, és erősen is folytatódik a történet. Kalandok és szórakozás terén abszolút Morrigan Crow és mentora, Jupiter viszik a prímet. Egyetlen hátránya, hogy hosszú sorozatnak ígérkezik, és elég lassan érkeznek a folytatások.

nevermoorFülszöveg:

Morrigan Crow elátkozott gyerek. Mivel épp Napszálltakor született, őt okolják minden bajért: ha megdöglik a konyhamacska, ha szívrohamot kap a kertész. Ám ami ennél is szörnyűbb, hogy a 11. születésnapján, pontban éjfélkor meg kell halnia.
Csakhogy épp mielőtt tizenkettőt ütne az óra, az ajtóban megjelenik egy különös férfi, és azt kérdezi: „Mondd csak, akarsz-e élni?” Jupiter kimenti a Füst és Árny Vadászainak karmából Morrigant, és egy titokzatos városba, Nevermoorba viszi. Ahhoz azonban, hogy maradhasson, és felvételt nyerjen a Csudálatos Társaságba, a lánynak négy próbát kell kiállnia.
Az élete a tét: ha sikerül, biztonságban élhet tovább Nevermoorban, ha nem, el kell hagynia a várost, és szembenéznie a végzetével.

5. Cressida Cowell: Hajdan varázslói

Az Így neveld a sárkányodat írónőjének és egyben illusztrátorának, Cressida Cowellnek egy hazánkban kevésbé felkapott sorozatát hoztam utolsóként. A Hajdan varázslói Nagy-Britanniában és számos nyugat-európai országban heteken keresztül vezette az eladási listákat, és már nálunk is megjelent 4 része. Fantasy kedvelőknek új kedvence lehet Czár és Ábránd kalandja, ha megkapják az esélyt a közös kalandra.

covers_488547Fülszöveg:

Hajdan létezett varázslat, a sötét erdőben élt. Aztán megjelentek a harcosok…
Czár varázslófiú, de nincs varázsereje. Bármit megtenne, hogy legyen.
Ábránd harcoslány, de van nála valami, amit tilos magánál tartania, valami varázslatos. Bármit megtenne, hogy ezt eltitkolja.
Amikor útjaik keresztezték egymást, Czárnak és Ábrándnak el kell felednie a nézeteltéréseket, ha el akar jutni a Harcos-erőd szigorúan őrzött tömlöceibe.
Ahol mozgolódni kezd valami, ami évszázadokon át aludt…

Nektek melyek a kedvenc kisiskolásoknak szóló történeteitek? Mit ajánlanátok egy hardcore Percy Jackson-rajongónak?


zsebi_bio_2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s