Érdekességek · Extra tartalom · Népszerű · projekt · Tudtad-e?

E-book vagy a hagyományos könyv?

Eheti fás projektünkhöz kissé elvontan kapcsolódik az e-book téma, mindenesetre fontosnak tartom, hogy beszéljünk róla. Napjainkban a környezetvédelem kérdése egyre szélesebb körben vitatott, ami elsősorban a fokozódó klímaváltozásnak köszönhető. Valóban megoldást nyújt az e-könyvek olvasása a papír alapú regények helyett? Miért szeretik olyan sokan az e-olvasót?

Mindenki tisztában van vele, hogy a papír fából készül. Tehát szeretett könyveink fák kivágása árán csücsülnek a polcainkon. Pedig az is közismert tény, hogy számos környezeti probléma hátterében az erdőirtás áll. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak a könyvnyomtatás miatt vágják ki az ökoszisztéma fennmaradásáért nagyban hozzájáruló fákat, sőt… Mégis, ezen merengve elgondolkozunk azon, hogy mit tehet a kis ember annak érdekében, hogy megállítsuk a pusztítást és a romlást mielőtt még visszafordíthatatlan kárt teszünk bolygónkon. A kulcsszó a tudatosság – mondani persze könnyű, betartani annál inkább nehezebb. A könyvtárhasználat, antikváriumokban használt könyvek vásárlása vagy esetleg a hangoskönyvek választása mind környezetbarát alternatívák, nem is beszélve a takarékosságról. Az internet fénykorában azonban talán a legkényelmesebb megoldásnak az e-könyvek bizonyulnak.

Az e-könyv elektronikus könyvet jelent, amit bármilyen erre alkalmas eszközön olvashatsz, akár telefonon és tableten is. A technológiai fejlődésnek köszönhetően egy kifejezetten erre a célra szánt e-olvasót is beszerezhetsz, aminek speciális képernyője olyan akár hagyományos könyv papírlapja. Személyes tapasztalataimat fogom most megosztani veletek, hiszen én már több, mint egy éve rendszeresen használok e-book olvasót. Éveken át berzenkedtem tőle, makacsul ragaszkodtam a papír alapú könyvekhez, de be kellett látnom, hogy az olvasási tempóm rohamos növekedése miatt adnom kell neki egy esélyt – a környezeti tényezők pedig csak megerősítették elhatározásomat.

Lássuk, mik az e-olvasó előnyei!

  1. Kényelmes: gombos és érintőképernyős készülékek is elérhetőek, de mindkét fajtának roppant egyértelmű a kezelése. Nekem olyan olvasóm van, ami mindkét funkcióra képes, úgyhogy kedvem szerint váltogatok a lapozgatás módjai között. Állítható a betűméret, többé nem okoz problémát egy-egy oldal sűrűsége. Megjegyzi, hol tartasz az aktuális könyvedben, a könyvjelződ biztosan nem esik ki!
  2. Sokáig bírja töltés nélkül.
  3. Könnyű: utazáshoz ideális választás, hiszen egy két hetes nyaralásra magaddal vihetsz egy tablet nagyságú eszközben akár húsz könyvet is.
  4. Nem roncsolja a szemet: sokan szkeptikusan álltak az e-olvasókhoz, aggódtak, hogy fénye – akár a telefonok, gépek kék fénye – károsítja majd a szemet. Az e-ink technológiának köszönhetően azonban az olvasó képernyője olyan, mintha egy hagyományos lapot néznél.
  5. Olcsó: az e-könyvek nem kerülnek annyiba, mint a papír alapú kötetek. Gyakran osztanak meg ingyenesen elérhető regényeket is, úgyhogy kevesebb pénzkiadás mellett többet olvashatsz.

Bár nem pótolja a rendes könyveket, eltűnik a lapozás élménye, a könyvillat, a szép borítóban való gyönyörködés, és a polcodra sem teheted fel, de más szempontokból ezerszer jobb e-könyvet olvasni. Azt gondolom, hogy ha megtalálod az egyensúlyt a papír alapú és az elektronikus könyvek olvasása között, akkor mindkettőt élvezni fogod!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s