Értékelés · Manó könyvek · projekt · prológus

Liz Braswell: Egy új élmény

Egy új élményFülszöveg: Mi lett volna, ha nem Aladdin lesz a dzsinn gazdája?

Aladdin egy csavargó. Megannyi sorstársához hasonlóan, mindig csupán még egy újabb napot próbál túlélni az elszegényedett Agrabah-ban. Jázmin egy hercegnő, aki épp házasságra készül lépni kijelölt vőlegényével. Semmit sem akar jobban, mint elkerülni a rá kiszabott sorsot, hogy megláthassa, mi rejlik a palota falain kívül. Amint azonban a Szultán legbizalmasabb tanácsadója, Jafar hirtelen hatalomra tör, minden megváltozik. Egy ősi lámpa segítségével Jafar a varázslat törvényeit megtörve képessé válik a szerelem és halál uralására. Hamarosan nagy feladat vár Aladdinra és a hercegnői címtől megfosztott Jázminra: ők vezetik majd Agrabah népét a királyság szétszakításával fenyegetőző, hataloméhes uralkodó elleni lázadásban. Ez nem az a történet, amit már oly jól ismersz. Ez a történet a hatalomról, a forradalmárokról, és a szerelemről szól. És arról, hogyan képes mindent megváltoztatni egyetlen pillanat.

Ha őszinte akarok lenni, Jázmin és Aladdin története sosem állt olyan közel hozzám, így sorsuk alakulására sem emlékszem részletekbe menően, csupán a főbb, „alap”cselekményeket tudom feleleveníteni. Nincs különösebb oka, egyszerűen csak más hercegnőket jobban kedveltem, azonban pont emiatt is örültem, hogy a Sorsfordító történetek negyedik kötete az ő sorsukat változtatja meg. Ahogyan a fülszövegen is olvasható, az új életük „Mi lett volna, ha Aladdin sosem találja meg a lámpát?” kérdés köré épül, és mivel nem emlékszem pontosan arra, hogy az eredeti történetben hogyan alakult a sorsuk, így még kíváncsibban kezdtem el olvasni a regényt.

A borító nekem kifejezetten passzol a történet hangulatához, megjelenik rajta néhány fontos motívum is. A sorozatból nekem megvan az eddig megjelent összes rész, így a piros, a kék, és a rózsaszín kötet mellett szerintem ízlésesen mutat ez a sötétebb lila is.

Ahogy már említettem, a történetben nem Aladdiné lesz a csodalámpa, így nem egészen úgy alakul a sorsuk, ahogy eredetileg. Jafar a lámpa segítségével hatalomra tör, Jázmint pedig házasságra kényszeríti. A lány azonban elmenekül, hogy Aladdin és a bandája, a Csavargók segítségével megtörjék a jelenlegi szultán, Jafar hatalmát. A cselekmény természetesen nem ilyen egyszerű, számtalan kalandon mennek a szereplők keresztül, illetve rengeteg nehézséggel találják szemben magukat, emiatt vált számomra nagyon izgalmassá.

A szereplők közül Jázmint ismerhetjük meg a legjobban, egy nagyon szerethető hercegnő, akinek bár eleinte naiv elképzelései vannak a világról, a karaktere a történet előrehaladtával fejlődik, sokkal határozottabbá válik az események hatására. Kicsit sajnáltam azt, hogy a tigrisével, Rádzsával nem volt túl sok jelenet, hiányoltam őt nagyon. Aladdin, illetve Abu esete is ilyen számomra, sokkal több közös jelenetet el tudtam volna képzelni nekik. Amit még hiányoltam, az a Csavargók bandájának részletesebb bemutatása. Habár egy-egy jelentősebb szereplőt jobban megismerhetünk, mégis hiányoltam a személyesebb bemutatásukat, csupán néhány cselekedetükből következtethetünk a személyiségükre. Ez egy zárt közösség, akik jóban-rosszban egyaránt összetartanak, még úgyis, hogy sokszor törvényellenesen kell cselekedniük, lopniuk kell azért, hogy ne haljanak éhen.

„ „Fontos, hogy mi csavargók vigyázzunk egymásra” – Aladdin anyjának szavai hosszú évek után is a fiú fülében csengtek.”

Habár nem emlékszem, hogy az eredeti történetben melyik szál pontosan hogyan alakul, ez a változat számomra kifejezetten érdekesre sikeredett. A történet befejezésével nem vagyok teljesen elégedett, kicsit nekem összecsapott lett, ahhoz képest, hogy előtte sokkal részletesebb jelenetekben dőlt el a szereplők és Agrabah sorsa. Szerintem egy méltóbb befejezést érdemelt volna Jázmin és Aladdin története. Ennek ellenére nekem nagyon tetszett, főleg azért, mert az egyetemi vizsgaidőszak után ez volt az első regény, ami tényleg lekötött, és izgultam a szereplők sorsának alakulásáért.

Szerintem a Sorsfordító történetek mindegyik része tökéletes olvasmány lehet akár egy nyaralás alkalmával, akár egy szimpla nyári délutánra! Habár van néhány klasszikus, „nehezebb” olvasmány is a nyári várólistámon, mégis sokkal jobban szeretem ilyenkor a könnyedebb történeteket, az Egy új élmény pedig pontosan ilyen volt.

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt a Manó Könyveknek!

Pár héttel ezelőtt készítettünk a kiadóval egy interjút, amiben szó esik többek között a Sorsfordító történetek további részeiről is, ha kíváncsiak vagytok rá, itt el tudjátok olvasni!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s