adaptáció · Extra tartalom · filmajánló · projekt · prológus · tematikus ajánló

Őszi mozivarázs

Elég nehezen barátkozom meg a gondolattal, hogy napokon belül elindul az év utolsó negyede. Elképesztően gyorsan elrohantak a hónapok, megint nyakunkon az ősz, aztán az év vége. Remélem mindenkink bőven kijutott a szuper nyári élményekből, és felkészültetek a borongós idők bekuckózásaira és mozizásaira. 🙂 Egyre több és több könyv kerül megfilmesítésre, legyen szó akár sorozatokról, vagy egész estés filmekről, ezekből szemezgettem kicsit a teljesség igénye nélkül. Lássuk először azokat, amiket minden terv szerint már idén nézhetünk.

Agatha Christie – Halál a Níluson

A rajongók legnagyobb bánatára a bemutató dátumát többször is elodázták, jelenleg is kérdéses, hogy idén vetítésre kerül-e. Bízzunk a legjobbakban, hiszen a könyv abszolút népszerűségnek örvend, és a korábbi adaptációt is rengetegen ismerik. Az új feldolgozásban illusztris társaság gyűlt össze, az ígéretes előzetes alapján izgalmas élményre számíthatunk.

FÜLSZÖVEG: Ki irigyelhette szépségét, gazdagságát, boldogságát? Mindenki. Kinék lehetett több-kevesebb oka a gyilkosság – sőt gyilkosságsorozat elkövetésére? A hajón szinte mindenkinek. S ha már Ergyiptomban, régészeti leletek felkeresésére indult útnak gazdag utasaival a hajó, a „véletlenül” fedélzetén tartózkodó Poirot is régészeti módszerekkel kezd a bűntény felderítéséhez: először minden zavaró, fölösleges elemet eltávolít, aztán minden kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy az a gyilkos, akire (természetesen) a legkevésbé sem gyanakodhatunk.

Liane Moriarty – Kilenc idegen

A Hatalmas kis hazugságok nekem óriási kedvencem volt mind könyvben, mind filmsorozatban. Nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy az írónő másik könyve is adaptálásra kerül, noha azt még nem olvastam. Műfajilag mind a papír, mind a vizuális forma thriller besorolást kapott, izgatottan várom, mi sül ki a dologból! 

FÜLSZÖVEG: Kilenc ember a legkülönfélébb okoknál fogva úgy dönt, hogy befizet egy tíznapos gyógyüdülésre. Van, aki fogyni akar, van, aki a válságba jutott házasságát reméli helyrehozni, de olyan is akad, aki egyszerűen csak pihenni akar, kiszakadva a hétköznapok taposómalmából. Az isten háta mögötti Oltalom Háza minden tekintetben megfelelő helynek tűnik céljuk eléréséhez, hogy tudniillik tíz nap múlva felfrissülve, megújulva térjenek vissza régi életükhöz. Ám a rekreációs program kissé eldurvulni látszik, és a kilenc idegen azon kapja magát, hogy valamiféle őrült kísérlet alanyaivá lesznek, melynek során a legmélyebb szorongásaikkal és eltitkolt vétségeikkel, elfojtott vágyaikkal és elhazudott kudarcaikkal kell szembenézniük. No meg a kísérlet eszelős kitalálójának hatalmával.

Andrzej Sapkowski – Vaják 

Az általam egyik legjobban várt sorozat, a Vaják 2. évada. Tavaly olvastam el a könyveket, teljesen rákattantam, alig bírtam kivárni a folytatásokat. Sokakkal ellentétben nekem a sorozat is bejött, noha az első három résznél még azt gondoltam, hogy ez valami vicc. XD Külön örülök annak, hogy az első évad egy-két apróbb momentumtól eltekintve egyáltalán nem követte a könyvek sémáját, remélem a folytatásban is lesz részem meglepetésekben.

FÜLSZÖVEG: Geralt a vajákok közé tartozik: mágikus képességeinek köszönhetően, amelyeket hosszan tartó kiképzése és egy rejtélyes elixír csak még tovább csiszolt, zseniális és könyörtelen harcos hírében áll. Ugyanakkor nem hétköznapi gyilkos: célpontjai vérszomjas szörnyetegek és aljas fenevadak, amelyek mindenütt hatalmas pusztítást végeznek, és megtámadják az ártatlanokat. A birodalmat járva azonban fokozatosan ráébred, hogy bár prédái egy része kétségtelenül elvetemült szörnyeteg, mások azonban bűn, ármány vagy egyszerű ostobaság áldozatai.

Füst Milán – A feleségem története

Sajnos a könyvhöz még nem volt szerencsém, ám a film előtt mindenképpen szeretném elolvasni. Nagyon megosztó véleményekkel találkoztam, számomra ez mindig felkérés keringőre. 🙂

Fülszöveg : A ​feleségem története, nemcsak a magyar irodalom kiemelkedő regénye. A mű európai hírnevet és rangot szerzett magának, tizennégy nyelvre fordították le, és valamennyi kritika megemlíti kivételes erényeit. Miben rejlik Störr kapitány, a holland hajós történetének varázsa? A házasság, a szerelem, a féltékenység a világirodalom örök témái közé tartozik. Azt hihetnők, mindent megírtak már erről. A feleségem története mégis valami újat, ki nem mondottat és valamennyiünk által csak homályosan érzett igazságokat közöl a legnagyobb érzésről, mely embernek adatott. Störr kapitány szerelemféltése, feleségével kapcsolatos aggodalmai, gyanakvásai a szoknyaügyekben járatlan férfi kálváriájának megannyi stációján vezetik végig az olvasót. Az emberi lelket ismerő író feltárja előttünk a szerelem titkait, a férfi és nő kapcsolatának soha meg nem oldható ellentmondásait, és eközben mintegy tudományos leírását adja a féltékenység kórtanának. Hiszen mirólunk van szó. Störr kapitány és felesége mi vagyunk: férfiak és nők, férjek és feleségek, szeretők és egymást csalók, a történet pedig nem más, mint annak a távolságnak a felmérése, mely bennünket mindig elválaszt egymástól, az az állandóan jelenvaló, reflexeinkbe és idegeinkbe beivódott idegenség, mely legboldogabb perceinkben is ott lappang közöttünk.

Frank Herbert – A dűne

Minden ősszel előtérbe kerülnek nálam a többrészes könyvek, valahogy a borongósabb időben könnyebben rájuk hangolódom. Az idei terveim között első helyen szerepel A dűne, amit hamarosan látványos filmen nézhetünk a mozikban is.

FÜLSZÖVEG: Az ​univerzum legfontosabb terméke a fűszer, amely meghosszabbítja az életet, lehetővé teszi az űrutazást, és élő számítógépet csinál az emberből. Az emberlakta világokat uraló Impériumban azé a hatalom, aki a fűszert birtokolja. A Padisah Császár, a bolygókat uraló Nagy Házak, az Űrliga és a titokzatos rend, a Bene Gesserit kényes hatalmi egyensúlyának, a civilizáció egészének záloga, hogy a fűszerből nem lehet hiány. Ám ez az anyag csak egy helyen található, a sivatagos, kegyetlen Arrakison, amelyet lakói, a vad fremenek csak úgy ismernek: Dűne. Frank Herbert legendás regénye, amely megjelenésekor elnyerte a Hugo- és a Nebula-díjat, talán a legjobb science fiction, amit valaha írtak. A Dűne hatása ma már felfoghatatlan, az elmúlt fél évszázadban olvasók milliói fedezték fel az Arrakis világának részletességét, a szöveg szépségét és a könyvben rejlő filozófiát, társadalmi és vallási gondolatokat.

Szabó Győző – Toxikoma

Pár évvel ezelőtt olvastam a könyvet, bevallom nem voltam tőle elájulva. Aláírom,hogy Szabó Győző előtt le a kalappal, amiért lejött a szerekről, de valahogy a könyv stílusa nekem unszimpatikus, idegesítő volt. Ettől függetlenül a filmnek fogok adni egy esélyt, talán ebben a formában jobban megérint a színész története.

FÜLSZÖVEG: El ​akarod olvasni ezt a könyvet. Mert nem akarod, hogy drogos legyen a fiad. Vagy éppen azért, mert függő a lányod. Mert iszonyúan vonz a mámor, vagy mert kegyetlenül taszít a cucc, mégis mindennap beadod magadnak. Vagy csupán tudni szeretnéd, megéri-e tisztának maradni.
Szabó Győző színész tíz évig volt szerhasználó, majd a kétezres évek elején elvonókúrára ment, és letette a drogot. Ebben a kötetben felkavaró őszinteséggel meséli el, mennyire kalandos az út a pokolba. Kendermezőkön és mákföldeken vezet keresztül, egészen a halál küszöbéig. Visszafelé viszont annál gyötrelmesebb. Ezen a szenvedéssel teli úton az őt kezelő terapeuta, dr. Csernus Imre vezette végig.
A Toxikoma 2012-ben jelent meg először. Azonnal a sikerlistákra került, és azóta számtalan utánnyomást megélt. A kötet alapján készült film 2020 őszén kerül a mozikba.
„Te, Győző, nagyon hálás vagyok neked! Azért is, hogy ott voltam veled az osztályon, meg azért is, hogy most ezt a pár sort én írhatom a könyvedben. Ja, meg az életnek!” – Dr. Csernus Imre
„A pokoljáráshoz tiszta lélek kell és naivitás, épp olyan, mint a fiatal Szabó Győzőnek volt. Ilyen pakkal lehet igazán hosszan haláltáncot járni. Győzőé egy példátlanul szép és fölemelő élettörténet, mely nem a karrierről, hanem az esélyről, a reményről, a mélységről szól. Vannak jelei a lélek mögül.” – Grecsó Krisztián
„Büszke vagyok Győzőre, hogy meg merte írni azt, amivel manapság mindenkinek szembe kell néznie. Aki drogos, akinek ismerőse, barátja drogozik, akinek gyereke lesz vagy nő fel éppen, és annak is, aki úgy tudja, semmi köze ehhez az ügyhöz. A drog itt van körülöttünk, itt van bennünk. Győző kiírta magából. Le a kalappal, tesó.” – Hajós András

Végezetül csak pár kép erejéig megmutatom azokat a könyveket, amiknek az utóbbi hónapokban keltek el a megfilmesítési jogai. Rengeteg első könyves író aratott olyan elsöprő sikert, hogy a producerek azonnal lecsaptak a lehetőségre, hogy vászonra vigyék. Párat jómagam is olvastam közülük, Az utolsó vándorlás például óriási kedvencem lett, nagyon izgulok, hogy szuper filmet készítsenek belőle. 


Természetesen a lista folyamatosan bővül, minden nap újabb hírek érkeznek a filmmé váló kedvenceinkről. 🙂 Ti milyen adaptációkat vártok? Van olyan könyvetek, amit nagyon szívesen látnátok viszont a moziban? Írjátok meg itt a poszt alatt, vagy Facebookon kommentben!


linda_bio2020

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s