ajánló · Extra tartalom · Körkérdés · projekt

Kötelezők nyomában

Mindenkinek vannak utált és szeretett kötelező olvasmányai, még a mintadiákoknak is. Nyilván nem véletlen kell ezeket a könyveket olvasni, de sokszor érzik azt a diákok, hogy nehéz, nem nekik való, vagy egyzerűen unalmas. Vajon az azóta megjelent könyvek közül nem lenne jobb lehetőség?

Minden kötelező olvasmánynak van valami célja, amiért beválogatják a kánonba, de ez nem segít azon, hogy tizenévesként mindenki élvezze őket. Sokszor hallani, hogy felnőttként újraolvasta és tetszett neki, stb. A legtöbben azonban felnőtt korukban a közelébe se merészkednek a könyveknek a rossz élmények miatt.

Ebben a bejegyzésben a Prológus bloggereit kérdeztem meg, hogy számukra melyik kötelező volt a legrosszabb, amit szívesen kihagytak volna, ezután megkérdeztem, hogy mit ajánlanának helyette. Azt hiszem igazán érdekes válaszok születtek, amiket érdemes elolvasni, úgyhogy lássuk is!

Emese

Kötelező: Faust, mert ennyi év után is csak annyi rémlik belőle, hogy szegény Margittal mennyire kibabráltak.

Alternatíva: Én nem cserélném ki, alapvetően nem hiszek abban, hogy nagy klasszikusokat ki kellene emelni az oktatási rendből. Szerintem egész egyszerűen máshogy kéne nyúlni hozzájuk. A Faust rendkívül fontos irodalmi szempontból és még ma is érezzük a hatását a popkultúrában. Viszont nem 14-15 évesekkel olvastatnám, hanem minél később, ideális esetben utolsó 2 évben, és biztos hogy összekötném Az ember tragédiájától kezdve egészen a Lucifer sorozatig egy csomó mindennel, ami még érdekes is lehet tizenévesek számára.

Bogi

Kötelező: Jókai Mór: A kőszívű ember fiai. Hatodikban kellett volna olvasnom, és a nyár folyamán többször is nekikezdtem, de 12 éves fejjel annyira nem jött át a mondanivaló, nem értettem a nyelvezetet, sajnos nem sikerült a végére érnem.

Alternatíva: Janne Teller: Semmi. Tele van magasröptű gondolatokkal az élet értelméről és az önmegvalósításról. Ráadásul tömörsége nem ijeszti meg a diákságot, én csak ajánlani tudom.

Cersei

Kötelező: Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Alternatíva: Nem ajánlanék helyette semmit. Szerintem az Egri csillagok is lehet jó regény, csak mondjuk nem a hatodikos énemnek. Lehet, hogy akkor is szerettem a törit, de elfáradtam olvasás közben, és a film olyan jó volt, inkább azt nézegettem.

Liliane

Kötelező: Az Ábel a rengetegbent nagyon utáltam, de csak arra emlékszem, hogy untam és nehezen birkóztam meg a nyelvezetével. Én senkinek sem adtam volna oda.

Alternatíva: Szerintem érdemes lenne a Narnia Krónikáit olvastatni a diákokkal (kivéve az utolsó részt), mert meseszerű, olvasmányos és nagyon szépen ülteti át a Biblia egyes elemeit a fantasy sorozatba (és az tananyag akkor is, ha valaki nem tanul hittant).

Fanni

Kötelező: Igazából nem tudnám pontosan megfogalmazni, hogy mi nem tetszett Voltaire: Candide művében, egyszerűen csak nem bírtam végigolvasni. Már az első oldalon untam, és bevallom őszintén, hogy végig sem olvastam. Egyszerűen csak nagyon durván nem az én stílusom.

Alternatíva: Nem feltétlen ajánlanék konkrétan helyette mást, de ha mégis említenem kellene valamit, akkor kortárs irodalmat olvastatnék helyette. Dragomán György műveit például nagyon szívesen felírnám a gimisek “listájára”. Szerintem fontos a kortárs szépirodalom, de sajnos a végzős évben nagyon kevés idő marad rá.

Timi

Kötelező: A legtöbb kötelező olvasmány nem volt a kedvencem, szerencsére azért akadt jó pár amit kifejezetten szerettem is. A legemlékezetesebb az Egri csillagok volt… Életemben nem olvastam könyvet ilyen sokáig. Emlékszem anyának hangosan kellett felolvasnom, mert másképp soha az életben nem fejeztem volna be. Pedig akkor már szerettem az olvasást, tehát nem ezzel volt a baj.

Alternatíva: Én személy szerint A kisherceget és a Zabhegyezőt nagyon szerettem anno (akkor még csak ajánlott/szabadon választható volt és nem kötelező olvasmány most jelenleg nem tudom mi velük a helyzet). Mind a kettőnek van mondanivalója és kicsit el is gondolkodtatja az olvasót.

Fru

Kötelező: Légy jó mindhalálig. Az egyetlen kötelező, amit sosem tudtam végigolvasni, pedig általában igyekeztem végigszenvedni magam azokon is, amik nem tetszettek. Ez a Móricz kötet kifogott rajtam sajnos.

Alternatíva: Percy Jacksont ajánlanék az általános iskolásoknak, mert amellett, hogy könnyen olvasható és szórakoztató, edukatív is.

Zhatria

Kötelező: Az én gyűlölt kötelezőm az Arany ember, alapvetően egy hímsoviniszta rohadék Tímár Mihály. Ahelyett hogy Tímeát pl gyámleányának fogadná, elveszi feleségül, így Tímeát boldogtalanságra kárhoztatja. Mert persze mi már megoldás van, mint hogy feleségül vegye?! Ja igen, mivel fiatalnak tartja (na ne) így közben megcsalja szigeten lakó Noémivel, persze neki is csak néhány kellemes éjszaka jut, mert ugye felvállalni már nem lehet. Szóval miközben éli a jó világát, 2 nőt is boldogtalanná tett. De persze mindenki isteníti, és fel se merül senkiben, hogy csapjuk már pofán. Egyedül Athalie volt az egyetlen személy, aki felüdülést hozott számomra. Sajnálom, hogy nem sikerült MINDENKIT kinyírnia. Nagyon szurkoltam neki.

Alternatíva: Ezt nekünk nyolcadikban kellett olvasnunk, azaz 14 évesen. Ehelyett jobb lett volna bármi más igazából. De ha kell valamit mondani, akkor Janne Teller: Semmi című kötetét mondanám. Eléggé aktuális kérdéseket vet fel, és ugyanez a korosztály szerepel ott is. Szerintem szuper beszélgetéseket indíthatunk az életről, létezésről, jövőről. Ebben az életkorban legalábbis nekem és a barátaimnak folyton ezek körül forogtak a gondolataim. Szóval nagyon jó lett volna akkor olvasni a Semmit, és megvitatni azt.


Mit gondolsz, egyetértesz a bloggereinkkel?

Neked mi volt a legrosszabb élményed a kötelező olvasmányokkal kapcsolatban? Tudnál másikat ajánlani helyette?


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s