Érdekességek · író · írói profil · exkluzív · Extra tartalom · könyvek világa · projekt · prológus · Tudtad-e?

V. E. Schwab szerzői profil

Victoria Schwab 1987-ben született, a hírnevet számára a 2013-ban megjelent Viszály című regénye hozta meg. Az amerikai írónő tarolt a fantasy könyvek rajongói között, nem véletlenül! Az egész ország lázban ég, mert hála az Agave Kiadónak, 2020-as írása végre magyar fordításban is elérhető a hazai könyvmolyok és Schwab-imádók nagy örömére. The Invisble Life of Addie LaRue, azaz Addie LaRue láthatatlan élete… Már a cím is megkapó, de mielőtt még belevetjük magunkat az olvasásba, ismerjük meg kicsit a sorok mögött rejtőző zsenit!

Információt keresgélve az írónőről, rátaláltam Schwab honlapjára. Ide kattintva ti is eljuthattok a honlapra, ahol számos érdekességet olvashattok könyveiről.

A szerző személyes blogjára eljutva, megtudhatjuk, hogyan vált világszerte ünnepelt írónővé!

“A történet

Egy brit édesanya és egy Beverly Hills édesapa terméke vagyok, akit déli szellemben neveltek. Emiatt a “tom-ah-toes”, “like”, és “y’all” szavak és tájszólás használatáról ismernek meg az emberek. Szenvedek a kalandvágy átkozott érzésétől, amit csak súlyosbít a tény, hogy az utazás a legkézenfekvőbb módja a sztorik kitalálásához. Amikor nem éppen a párizsi utcákon andalgok vagy kóborlok az angol hegyoldalakon, általában egy kávézó sarkában ücsörögve képzelgek szörnyetegekről.

Manapság, ha valaki megkérdezni, mit csinálok, amikor NEM írok, csak idegesen elnevetem magam. De igazából azon furcsa alkalmakkor, amikor nem gépelek, sütit sütök, BBC műsorokat nézek vagy utazgatok. (Látod, ahogy a kör körbeért?)”

Így mutatkozik be Victoria a blogján, az angol szöveget lefordítva is igyekeztem átadni a finom humorát és jó kedélyállapotát, ami nem csak e sorokban mutatkozik meg, hanem könyveit olvasva is.

Washingtonban szerzett diplomát 2009-ben, és bár eredetileg asztrofizikát tervezett tanulni (én ezen jót mosolyogtam :)), miután művészeti és irodalmi órákon is részt vett, irányt váltott. Az első regényét másodéves korában fejezte be, diplomázás előtt debutált 2011-ben a The Near Witch című történettel, amit a Disney-nek adott el (magyarul egyelőre nem jelent meg első alkotása).

Személyes életének fordulópontja akkor jött el, amikor 28 éves korában felvállalta homoszexualitását a nyilvánosság előtt. Ehhez hatalmas bátorságra volt szüksége, hiszen ekkorra már a legismertebb fantasy-szerzők közé tartozott. Az Addie LaRue láthatatlan életének két fő karaktere is biszexuális, azonban Schwabnak sokáig csak könyvei jelentették az önmegvalósítást. Hosszú éveken át titkolta beállítottságát, állítása szerint azért, mert egyszerűen nem találta a szavakat ennek beismeréséhez. Az írónő úgy tudná jellemezni ezt a hosszú éveken át tartó utazást, mintha egy házban mozogna, újra és újra felismerve, hogy bizonyos tartozékok nem szolgálnak az otthon érzésével. Szerinte mindenki másképpen találja meg valódi identitását, ez nincs időhöz kötve, jön, amikor jönnie kell, olyan, akár egy kaland.

“Egy sötét szobában vagy. Nincsenek se ajtók, se ablakok, az ágy túl puha – vagy éppen túl kemény – és a könyvek sem a te ízlésedet tükrözik vissza, a ruhák a gardróbban sosem voltak igazán a te méreted, egy kicsit lélegezni is nehéz itt, mégis a te szobád. Mindig is a te szobád volt. Ezért nyugton maradsz.”

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem nőtt a szememben ezzel a beismeréssel, meghozta a kedvemet a korábbi írásainak elolvasásához is. Ha ti is hasonlóan szimpatikusnak találjátok, válogassatok bátran könyvei közül:

  • Felnőtt / Adult: Addie LaRue láthatatlan élete, Shades of Magic sorozat (képregényként is megjelent), Az elvetemültek sorozat
  • Fiatal felnőtt / Young adult: Verity szörnyei duológia, Az Archívum sorozat, The Near Witch
  • Middle grade: Cassidy Blake sorozat, Everyday Angel sorozat

Remélem, sikerült meghoznom a kedveteket a friss megjelenésű kötethez, amit az alábbi linken tudtok beszerezni: bit.ly/addielarue_agave

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s