Agave kiadó · Extra tartalom · projekt · prológus

Addie LaRue láthatatlan élete: érdekességek a regénnyel kapcsolatban

Addie LaRue láthatatlan életeSziasztok!

Az Addie LaRue láthatatlan élete regény olvasása közben folyamatosan arra gondoltam, hogy V.E. Schwab műve mennyire komplex, minőségi és megtervezett. Ennek hatására utánanéztem egy kicsit a Addie háttértörténetének, úgyhogy összegyűjtöttem Nektek néhány olyan információt a regénnyel kapcsolatban, ami talán számotokra is újdonság és érdekes lehet!

Fülszöveg:

Egy ​élet, amire senki nem fog emlékezni. Egy történet, amit soha nem felejtünk el.

Franciaország, 1714: egy fiatal nő végső elkeseredettségben fausti alkut köt az ördöggel, hogy örökké éljen, ám ezért cserébe súlyos árat fizet. Az ördög megfosztja a világban elfoglalt helyétől, és arra kárhoztatja, hogy mindenki elfelejtse, akivel találkozik.

Így kezdődik Addie LaRue évszázadokat és kontinenseket átívelő, felejthetetlen története. Művészek múzsájaként vonul végig a történelmen, melynek során egyetlen társa az ördög, aki minden évben felkeresi az egyezségük évfordulóján.

Aztán egy napon, egy manhattani antikváriumban Addie belebotlik valakibe, aki emlékszik rá. És ekkor rájön, hogy nem menekülhet örökké a végzete elől.

Az Addie LaRue láthatatlan élete egyrészt a szerelem és az élet utáni végtelen vágyódás gyönyörű története, másrészt a művészetek és a tudás ünnepélyes himnusza. V. E. Schwab regénye a megjelenését követően számos országban bestsellerré vált, az olvasók és a kritikusok egyaránt ezt tartják írói pályája eddigi legfontosabb és legjobb művének.

Habár V. E. Schwab a legelső regényének megjelenése az elmúlt majdnem 10 évben több mint 20 könyvet publikált, mégsem érzi magát gyors írónak. Érdekesség, hogy az Addie LaRue történetét 10 évig írta. Arra a kérdésre -amit mindenki megkérdezett tőle-, hogy miért írta ennyi ideig, mindig azt a választ adta, hogy nem tartotta elég jónak papírra leírva a történetet, mint ahogy a fejében elképzelte.

Miért pont 300 évet ölel fel és miért pont ezen a helyen játszódik a történet? A 200 évet V. E. Schwab kevésnek érezte ehhez a történethez, a 400-at pedig már soknak. A 3-as számot nagyon szereti, így ismerhetjük meg Addie életét 300 éven keresztül, ezáltal 3 évszázadot fed le, ahol Addie átélheti az ipari forradalmat, illetve a világháborúkat is. A kalandot az írónő 2014-ben szerette volna lezárni, így lett kezdődött a lány kalandja 1714-ben. Helyszínként pedig azért választott egy francia kis falut, mert ezt a könyvet nem egy utazós regénynek szánta. Egy francia lányról szól a történet, aki a 17. század végén egy kis faluban született. Olyan helyen, ahol nem tapasztalja meg, hogy milyen és mekkora a világ. Kalandja során olyan helyekre próbál eljutni, ahol fontos szerepet játszik a kultúra és a művészet.

Addie szülőfaluja, ahol a történet játszódik, V. E. Schwab számára is nagyon fontos, hiszen ott lakik a családja. Eredetileg amúgy megfordult a fejében, hogy a történet Franciaország helyett Liverpoolban játszódjon, Addie szülőháza pedig egy „backyard shed” legyen, ami egy kis pajtaszerű építmény. Személy szerint én örülök, hogy az írónő elvetette ezt az ötletet, mert én sokkal könnyebben el tudom képzelni a lány egy francia faluban, mint egy angol városban.

Ha kedvet kaptatok a regényhez, az Agave Könyvek oldalán 25% kedvezménnyel tudjátok megrendelni: bit.ly/addielarue_agave

Forrásaim: Skylight Books Los Angeles, Waterstones interjú


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s