Agave kiadó · Extra tartalom · fantasy

 Az előző részek tartalmából: Mi történt a Mákháborúban?

A Mákháború című kötet az azonos nevű trilógia első része. A harmadik rész megjelenése után elérkezettnek láttuk az időt, hogy kicsit felelevenítsük, mi történt az első részben. Nézzük hát, mi volt a Mákháborúban.

A könyv alapvetően Zsin, egy vidéki hadiárva életét kíséri figyelemmel. Ő a főszereplőnk, a kötet elején még fiatal, 14 éves kislány. Nevelőszüleivel ópiumkereskedésből élnek, Zsin gyakorlatilag házi rabszolgaként funkcionál a családban. A lány azonban eladósorba érik, és nevelőszülei egy idős hivatalnoknak szánják, hiszen egyetlen céljuk nevelt lányukkal az, hogy hasznot húzzanak belőle. Zsin azonban eszes, talpraesett lány: egy tanár barátja segítségével felkészül az egyetlen olyan lehetőségre, amivel ki tudna törni a kényszerházasságból: ez pedig a kendzsu. Zsin a vizsgán a tartományában a legkiválóbb eredményt éri el, így bekerül a császárság legkiválóbb katonai akadémiájára, a Szinegardba. Zsin emberfeletti erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy bejusson az akadémiára és valóra válhassanak álmai.

A lány azonban kitör, és elkezd tanulni a fővárosban, Szinegardban. Ahol újabb és újabb nehézségekbe ütközik: Zsin élete folyamatos harc. Előbb a származásával, körülményeivel, nevelőszüleivel, majd az iskolában társaival: Kitajt eltekintve mindenki elfordul tőle, még saját tanára is nem odaillő korcsnak bélyegzi. Zsin gyötrelmesen küzd az akadémián, ahol rajta kívül mindenki előrébb van szinte minden tudományban, hiszen a lány saját magától készült fel a vizsgára, senki sem taníttatta évekig. Ennek ellenére kőkemény munkával a Szinegard elit tanulói közé küzdi fel magát, különösen a stratégia tantárgyban kiemelkedő. Zsin aztán megismerkedik Csiang mesterrel, aki a hidelemvilágot oktatja, a lány ebben is szerencsét próbál, egyúttal megismerkedik Altannal is, az akadémia legkiválóbb diákjával, az egyetlen életben maradt speerivel. Az első év végéhez érkezve a vizsgák is eljönnek: Zsinnek helyt kell állnia az összes általa tanult tantárgyban. A harcművészet vizsga során Nö-csával vívja meg a végső küzdelmet. A fiú az első perctől Zsin ellensége lett az iskolában, pökhendi, nagyképű és lenéző volt a lánnyal szemben. A döntőben azonban Zsinből előbújik a sámán, megidézi a tüzet és legyőzi ellenfelét. Ezután  másodévre Csiang mestert és a hidelemvilágot választja, hogy megtanulja uralni erejét.

Csiang mester tanításai során Zsin megtanul meditálni és belépni a panteonba, az istenek csarnokába, valamint megidézni az ő istenét, a Főnixet. Csiang szeszélyes tanító, de igazi sámán, aki bevezeti Zsint is ebbe a világba. A lány azonban nem kap sok időt arra, hogy kitanulhassa képességét, ugyanis az országban honoló törékeny béke gyorsan össze is törik, és kitör a háború Nikan és Mugen között. A szomszédos állam lerohanja Nikant és gyorsan Szinegardba ér a seregük, ahol a tanulók is kénytelenek részt venni a védekezésben, besorozzák őket a császárnő hadseregébe. Szinegardból evakuláják a kormányt és a császárnőt, akik Golin Niszbe rendezkednek be, amíg Zsinék a várost őrzik. Zsin a csata hevében megidézi a Főnixet és megnyeri a küzdelmet a tűz segítségével.

Ezután a lány a Ceko, a titkos szervezet tagja lesz, ami a császárnő sámánokból álló alakulata. Altan vezeti a csapatot az előző vezér, Tyr halálát követően. Altan kezdi el tanítani ezután a lányt, aki utolsó speeriként a főnix megidézésének nagymestere. Zsin a Cekoval Khurdalainba utazik, ami fontos kikötő Nikanban. Altan kétes taktikájával próbálják védeni a várost, azonban sikertelen a küzdelmük. Zsin itt találkozik ismét Nö-csával, akit a harctéren próbál megmenteni, azonban Altan elrángatja a lányt a mérges gázból, így nem tudhatjuk, Nö-csa túléli-e.

Miután felfedezték, hogy Kurdalain csupán elterelés egy fontosabb hadművelettől a Ceko azonnal Golin Niszbe utazik, ahol Zsin iskolai barátjával, Kitajjal találkozik, valamint Venkával, akivel szintén együtt tanult. Mindhárman belekóstoltak már a háború borzalmaiba, és a helyzet egyáltalán nem javult utolsó találkozójuk óta. Altan úgy dönt, a Chulu Korikh az egyetlen esélyük: a hely, ahova a sámánokat zárták, akik elvesztették ép eszüket. A próbálkozás csúnyán megbukik, és rájönnek, hogy akit oda bezártak már menthetetlen. Felfedezik azonban, hogy Csiang mester is oda van bezárva, kiderül továbbá, hogy Csiang a Kapuőr, a Nikan történelem híres figurája, egyike a Trifektának.

A sikertelen próbálkozás után Altant és Zsint elfogja a föderáció és egy laborba viszik őket. Altan már átélte ezeket a borzalmas vizsgálatokat a második mákháború alatt. A mugeniek Speer leigázása során túszokat ejtettek, akik kísérleteztek a főnix titkának megfejtése okán. Kiderül, hogy maga a Császárnő juttatta őket mugeni kézre. Zsin a heroin hatása alatt rájön, hogy ő is speeri. Ezután sikerül kiszabadulniuk, de a parton sarokba szorítják őket: Altan így feláldozza önmagát és romba dönti a laboratóriumot és a sereget. Zsin a szomszédos szigetre, Speerre menekül, ahol egy templomban sikerül teljesen megidéznie a főnixet és ezzel elpusztítania az egész hosszúíj alakú szigetet és minden egyes lakóját. A Ceko talál végül rá, aminek ő lesz az új vezetője. Bosszút esküdött a császárnő ellen, és ennek bevégzésére indulnak a csapattal.

A Mákháború sorozat harmadik részét, A lángoló istent megvehetitek kedvezményes áron a következő linken: https://bit.ly/alangoloisten

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s