Agave kiadó · idézetek · projekt

Kedvcsináló idézetek: A lángoló isten

Nemrégiben jelent meg hazánkban R.F. Kuang, astounding-díjas szerző Mákháború-trilógiájának befejező kötete. Kuang már az első kötettel is teljesen levett a lábamról, ugyanis nem egy szokványos tini fantasy történetet olvashattam, hanem annál sokkal több volt. Betekintést nyújtott a kínai történelembe és valamilyen szinten a vallásba is. Számomra ez eddig egy ismeretlen terep volt, de egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam a trilógiát, ugyanis egy remek történetet kapunk, igazán valódi és emberi szereplőkkel.

A Mákháború-trilógia befejező része, A lángoló isten számos remek gondolatot tartalmazott, de bővelkedett humoros jelenetekben is. Összeszedtem nektek a kedvenc idézeteim a könyvből, de meg kell mondanom, nem volt egyszerű a választás.

Vigyázat, spoileres tartalom!

„A gyűlölet furcsa dolgokat művelt vele. Belülről emésztette fel, akár egy méreg. Megfeszítette a testének minden izmát, annyira felforrósította az ereiben csörgedező vért, hogy már azt hitte kettéhasad a feje, mégis ez adott erőt minden cselekedetéhez. A gyűlölet saját tűzzel égett benne, és akiben nincs más érzelem, azt ez tartja melegen.”

„– Mielőtt megjelentek volna az emberek a földön, a víz és a tűz istene viszálykodtak egymással, és kettéválasztották az eget – mondta Zsi-ka.

– A fényes, kék máz megrepedt és lezuhant, a zöldellő földet pedig pedig körbevette a sötétség, akár az összetört tojásnál a tojássárga. Szép kép, ugye?”

„ – Az emberek vonzódnak a hatalomhoz, kedvesem. Nem tehetnek róla. A hatalom elkábítja őket. Élj a hatalmaddal, fitogtasd, és követni fognak.”

„ – A teljes összeomlás felé terelik őket. A félelem kétségbeesést szül, a kétségbeesés pánikot, a pánik pedig feltétel nélküli megadást. A pszichológiai hadviselés hihetetlenül hatásos tud lenni. És csak pár bomba kell hozzá.”

„ – Túlságosan felbátorodott. Darált húst csináltam belőle, és visszaküldtem Vajszrának egy gombócos kosárban.

Csiang felvonta a szemöldökét.

-Mi a fasz, kedvesem?”

„ – Te most azt akarod nekem bebeszélni, hogy Csiang , a hiedelmmester, a férfi, aki kábítószert termesztett a Szinegardban, egymagában ki fog juttatni minket innen?

Kitaj megvakarta az állát.

-Valahogy úgy, igen”

„ – (…) Gabonára lesz szükséged, hogy megelőzd a küszöbön álló éhínséget, mert nekem elhiheted, hogy az idei termés szar lesz. Háborús időkben senki sem szánt földet. Túlságosan lefoglalja őket a … tudod, a menekülés.”

„– Gondolod, hogy ideje lenne előléptetnünk? – kérdezte Kitaj.
– Épp most adtam a kezetekbe az északi területeket. Ha nem tudnátok, az kurvára az ország fele. Azt hiszem, esedékes lenne Szring tábornoknak hívni, nem gondoljátok?
– Őszintén szólva, azt hittem, meg sem várod a jóváhagyásunkat, hanem egyszerűen tábornoknak kiáltod ki magad.
– Őszintén szólva, ez így is történt.”

Semmi sem tart örökké. A világ nem létezik. Nö-cs és Kitaj máshogy fordították a mondatot. Mindketten tévedtek, és mindkettejüknek igaza volt. Kétféleképpen értelmezték ugyanazt az igazságot: a világegyetem egy éber álom, egy törékeny és változékony dolog, színek kavalkádja, amelyet az istenek kiszámíthatatlan szeszélye formál.”

„A világ már egyébként is a végét járja. Tudod, a száz klán tisztában van azzal, hogy az idő körbe-körbe halad. Nem keletkeznek új történetek, csak a régieket mondják el újra és újra, miközben a világegyetem végighalad a civilizációk során, és a reménytelenség felé sodródik. Nemsokára újra eljön a káosz ideje, és semmit sem tehetünk ellene.”

„A nagy bölcs, Csuang-ce egyszer azt mondta, nem tudja, hogy arról álmodott-e, hogy este pillangóvá változott, vagy hogy mindig is egy pillangó álmában élt.”

„Most is szerette. Mindig is szeretni fogja. De ez nem számított.
Elhagytál – gondolta, miközben megkönnyebbülten zokogott a vállán. Azt hitted bolonddá tehetsz, de ismerlek. És ha nem vagy velem, te is égni fogsz.

Osszátok meg velünk ti is kedvenc idézeteiteket a Mákháború-trilógia bármelyik részéből!


betti_bio_2020


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s