Borítómánia · Menő Könyvek · projekt

Értelem és érzelem – Borítómánia

Ha klasszikusok vannak terítéken, akkor nem meglepő módon több száz borítót találni egy-egy könyvhöz. Ezért is borzasztóan nehéz dolgom volt, hogy melyikeket is mutassam meg nektek egy-egy montázson. A különböző országok kiadói nagyon sokféleképp álmodták meg Jane Austen nagy sikerű művét.

Első körben itt van az a borító kategória, amit én személy szerint nem kedvelek: az arcos borítók. Először is, én szeretem magamnak elképzelni a karaktereket, szeretem a fantáziámra bízni őket. Viszont amikor a borítóra személyeket raknak, olvasás közben mást sem látok csak a grafikusok által elképzelt kinézeteket. Másrészről az ilyen típusú borítók valahogy sosem passzolnak a könyvhöz. A fent látható négy közül az első egész aranyos. Mellette a lány ruhája nagyon tetszik a borítón, de a korszakot szerintem nem adja vissza. A harmadik kép elég régi borító lehet. Abban az időben rengeteg ilyen típusú borítót készítettek. A negyedik pedig… Hát elég érdekesre sikerült, van egy kis Demóna hatása.

A második montázson már sokkal inkább az ízlésemnek megfelelőek a borítók. Főleg az első tetszik a színek miatt, bár a könyv hangulatát nem adja vissza. A második és a harmadik borítón a minimalizmusé a főszerep. Az utolsó borító pedig jó is lehetett volna, de így egy picit túl egyszerű. Valami háttere lehetett volna a sárga szín helyett.

A fenti kiadók már sokkal inkább elrugaszkodtak a megszokott tervektől. Az első kettő nagyon egyszerűre sikerült, de nagyon mutatós lehet a könyvespolcokon. A harmadik borítót Thomas Nelson által kiadott Seasons sorozat, Fall negyedévében jelent meg. Mindegyik sorozat négy klasszikus válogatást tartalmaz. Érdekessége továbbá, hogy mindegyik könyv speciálisan úgy lett kiválasztva, hogy tematikusan tükrözze azt az évszakot, amelyben a történet fő része megjelenik. Élőben egyszerűen csodásan mutathat, érdemes rákeresni. Az utolsó borító szintén nagyon egyszerű lett és kicsit régies, de nekem tetszik.

A következő kollázson a virág motívumot használó borítok láthatóak. Az első képen egy 1899-es kiadás látható. Nekem az összes közül ez tetszik a legjobban. A második és harmadik borító nekem nem igazán nyerte el a tetszésem, de különösebben csúnyának sem találom őket. Az utolsó aranysárga kiadás viszont nagyon tetszik.  Ezek mind angol nyelven megjelent kiadások.

Elérkeztünk az angoltól különböző idegen nyelvű kiadásokhoz. A németek tartották magukat a régimódi borítókhoz, nem találtam modern kiadást a könyvhöz az elsőn kívül. Ezt úgy tudnám értékelni, hogy nem jó, de nem is tragikus.

Az olasz borítók tetszenek a legkevésbé. Az első egy Marvel által illusztrált kiadás olasz borítója. A második olyan semmilyen. Különösebb gondom nincs vele, kicsit régimódi. A harmadik neon zöld borító és sárga felirat viszont egyáltalán nem tükrözi a könyvet.

Az oroszok nagyon kitettek magukért. Az első borítón csak egy nő sziluettje látható, mögötte virágokkal, ami nagyon el lett találva. Egyszerű, de nagyszerű. Rajongok az szerény és letisztult borítókért. A második képen nincs semmi különleges, de a színek nagyon jól harmonizálnak egymással. A harmadik képen pedig az 1899-es kiadást másolták le.

A fenti képen az első egy portugál, a második és harmadik pedig spanyol kiadása a könyvnek. Ezek szerintem jól sikerültek, főleg a középső. Azt szívesen nézegetném könyvespolcomon is.

A következő montázs szerintem nagyon harmonikus lett. Balról jobbra: Horvát, Arab, Indonéz és Görög kiadások láthatóak. Nekem a horvát és az arab borító nagyon tetszik, a többi nem annyira, de együtt nagyon jól mutatnak. Az indonézben is látok is látok fantáziát, a koncepció tetszik, de a megvalósítás nem lett az igazi.

Az értelem és érzelem megjelent még Mangaként, Marvel által illusztrált képregényként, de könnyített verziót is találni gyermekek számára. Mangaként az Értelem és érzelem 2014-ben jelent meg, őt követe később Jane Austen másik két nagy sikerű könyve, az Emma és a Büszkeség és balítélet. Képeket ITT tudtok nézegetni a mangáról. 2010-ben a Marvel is kiadta a könyvet egy 5 részes képregény sorozat formájában, ennek a borítóját láthatjátok a középső képen. A harmadik képen pedig a gyerekeknek készült könnyített olvasmány látható.

A magyar kiadások közül a Menő Könyvek kiadó, Örök Kedvencek sorozata viheti haza az első helyezettnek járó címet. Nagyon örülök neki, hogy újra kiadják ezeket a klasszikus könyveket, mert sokkal szívesebben olvas az ember egy kívül is szép könyvet.

A második sorban szintén magyar, de régi kiadások láthatóak. Az első borító egész csinos lett, de a harmadik borítóról egyszerűen nem tudok nyilatkozni. Nem értem a koncepciót és azt, hogy a kis angyal(?) hogyan is kapcsolódik a könyvhöz. Sokkal inkább illik egy ponyvaregényhez, mint Jane Austen fantasztikus könyvéhez.

Nos, így képzelték el az Értelem és érzelem borítóit különböző országok. Biztos vagyok benne, hogy még számos remek kiadása fog keletkezni a könyvnek az évek során. Ha te is szeretnéd megrendelni a könyvet, akkor ITT teheted meg.


betti_bio_2020


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s