Extra tartalom · helikon · idézetek · projekt · prológus · sci-fi

Kedvcsináló idézetek Kőhalmi Zoltán – Az utolsó 450 év című könyvéhez

Kőhalmi Zoltán új könyve – Az utolsó 450 év – egyből felkeltette az érdeklődésem. A téma komolysága ellenére Kőhalmi borzasztóan humorosan mutatta be a ránk váró, nem is olyan elképzelhetetlen jövőt. A történetben a szemét problémája végigkíséri az emberiséget 450 éven át, bemutatja az adott század legjelentősebb történelmi eseményét/eseményeit egy-két szereplő szemszögéből.

A történések fontos szemlélője még egy műanyag mézesflakon, aki valahogy mindig ott van a legfontosabb történelmi pontoknál. Könnyen olvasható, jól megírt, kerek történetet kapunk.

Összeszedtem nektek a számomra leghumorosabb mondatokat és gondolatokat a könyvből.

“A Maci anyaga egyszerű halandóknak műanyag volt, jól informáltaknak PET, csomagolóipari mérnököknek polietilén-tetreftalát. Kerek fején kalapként ült a citromsárga, fordított tölcsérre emlékeztető Kupak. (Mérnököknek belső záróperemes, bordázott palástú, csőrös polipropilén záróelem.)”

„Az is csak részben volt igaz, hogy a PTR-t több országban orvosi segédeszközként tartották nyilván. Egyetlen államról volt csak szó, ott viszont orvosi segédeszköznek számított a dobszóval kísért révült kántálás is.”

„Az első lapra azt írták: „történelmi nagyváros, kiszámítható időjárás, dinamikus csapat”. Magában lefordította, mit jelent: színesekkel szembeni megvetés, forróság, tömeg a munkásszállón. A másodikon azt állt: „életre szóló élmény, lenyűgöző panoráma, bónusz juttatások”, ami depressziót, sivárságot és felhasználhatatlan utalványokat takart. „

– (…) A bolygó légköre évtizedek óta katonai kísérletek terepe. Nem egy vihar szabadult már ki innen is. Nézze csak! – adta át a távcsövet.
A sokat látott gyáros döbbenettel mondta:
– Ez fantasztikus!-Ne szórakozzon, még el sem kezdtük – mosolygott a nő.
-Elnézést, csak a maga távcsövén nem futnak reklámok.
-Na igen, hadászati fejlesztés.

„ – Mit gondol, miért pont önt kellene választanom erre a pozicióra?

-Ha megfizetnek, nem kérdezek.

-Itt írja alá. „

„Mert ez volt az új kor szemete, globális problémát jelentett az emberiség által létrehozott milliárdnyi sorozat és show-műsor elhelyezése.”

„Akkortájt sokan nevezték el utódaikat a ritka, értékes műanyagokról, gyakori név volt a Poliészter és a Polimetil-metakrilát is.”

„A házasság intézménye ugyanis nem tűnt el még abban az időben sem, bár némiképp átalakult. Leginkább egy közös megegyezéses munkakapcsolatra emlékeztetett. Bármikor felbontható volt, ki lehetett venni szabadságot, és sokan csak próbaidőre kötötték, amit idővel állandósítottak.”

Osszátok meg velünk ti is kedvenc idézeteiteket Az utolsó 450 év című könyvből!


betti_bio_2020


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s