Értékelés · Fumax · projekt · prológus

Seanan McGuire: Cukorszín égbolt alatt (Csellengő gyerekek 3.)

Cukorszín égbolt alattFülszöveg: Amikor ​Rini szó szerint nagy hullámokat vetve egy tavacskába csapódik Eleanor West csellengő gyerekek számára fenntartott otthonának kertjében, a legkevésbé sem számít arra, amit megtud: hogy az anyja, Sumi, még évekkel azelőtt meghalt, hogy a lány akár csak megfoganhatott volna.
Rini azonban nem hagyhatja, hogy a valóság az útjába álljon, hiszen egy egész világot kell megmentenie! (Ilyesmi gyakrabban előfordul, mint azt az ember gondolná.)
A küldetése nem kevesebb, mint valahogy visszahozni anyját az élők közé. Ha elbukik, azzal nem csak a világa kerül veszélybe, de ő maga meg sem születik.
Márpedig a mi varázs nélküli világunkban nincs sok ideje. A valóság már észlelte… és nekiállt elmosni a létezését. Még jó, hogy Sumi egykori barátai nem először néznek szembe lehetetlen kihívásokkal.
Mese vakmerőségről, fincsi sütikről és néminemű barátságról. Figyelem, őrületet feldolgozó üzemben készült, nyomokban tébolyt tartalmazhat!
Senan McGuire újabb története a sokszorosan díjnyertes Csellengő gyerekek-sorozatból!

A Csellengő gyerekek-sorozat harmadik része ismét Eleanor West otthonában játszódik. Ez a bentlakásos iskola azok számára elérhető, akik gyerekként átléptek egy ajtón, azonban különböző okok miatt valamiért mégis kitaszította őket a másik világ. Itt olyan sorstársakra tudnak lelni, akiket ebben a világban szintén nem értenek meg (még a saját szüleik sem), így ez az otthon az a hely, ahol biztonságban érezhetik magukat.

“Az iskola szabályai egyszerűek. Gyógyulj. Reménykedj. És ha tudod, találd meg az utad vissza, oda, ahová tartozol.
Házalók, látogatók, ellenőrök kíméljenek!”

Sumi halála óta a légkör megváltozott, a hely bizonyos szempontból átalakult. Cora, az új lány, próbál beilleszkedni az otthona, amikor válatlan dolog történik. Egy új vendég érkezik Rini személyében. A lány megjelenése nem lenne annyira meglepő, ha nem árulna el egy olyan információt, ami egy új kaland kezdetét jelenti. Ugyanis ő Sumi lánya, azonban mivel a valóságban meghalt, így Rini igazából meg sem születhetett. Egy új kaland veszi kezdetét, aminek Cora, Nadya, Kade és Christopher is a részesei lesznek, céljuk pedig, hogy a különböző világok bejárása során életre keltsék Sumit.

Nekem különösen tetszett ez a rész, mivel szerintem ez az eddig megjelentek közül a legösszetettebb. Kedvelem az Eleanor West otthonában játszódó részeket, mivel ott nincs konkrét főszereplő, minden karakter szinte egyformán fontos, így mindenki világárról megtudhatunk egy-egy információt, közelebbről megismerhetjük a gyerekeket. Emellett szerintem ez a regény igen komplex világképpel rendelkezik, hiszen kalandjuk során több világot is megismerhetünk. Természetesen a legjobban Riniékét, Édességet – ahol nevéhez hűen – minden édességből van: a tenger epres-rebarbarás üdítőből, a hegység habcsókból, a mocsár pedig melaszból. A habos-babos világ azonban csak látszólag rózsaszín minden, valójában itt is számtalan probléma van, ami megoldásra szorul.

„Édesség Oktalan volt, ám szabályokra épült; itt a sütőportól mindig megemelkedett a piskóta, az élesztőtől megkelt a kalács. Édesség éppen azért lehetett Oktalan, mert megvoltak a szabályai, így a Logika szülöttei túlélhettek itt, sőt, akár boldogok is lehettek, ha elfogadták, hogy a dolgok nem egészen úgy mennek itt, mint más világokban.”

Nagyon örültem annak, hogy ebben a kötetben visszatértek azok a szereplők is az otthonból, akiket már korábban nagyon megkedveltem. Kade és Christopher is nagyon szimpatikus volt számomra az első részben, a kalandos utazásuk során pedig még jobban megismerhettük őket. Amígy Kade nem vágyik vissza az ajtón túli világába, addig Christopher nagyon. Csakúgy, mint Nadya, aki órahosszákat ül a kerti tó körül, hátha megtalálja az átjárót a saját világába. Cora, az új lány nemrég érkezett Eleanor otthonába, így őt a kaland során ismerhetük meg igazán. Hasonlóan Nadyahoz, ő is “vizes” világban járt, így jól kijönnek, a lánynak azonban nehéz megszoknia azt, hogy ebben az otthonban senki sem csúfolja se az alkata, se a gondolatai, érzései miatt. Pontosan emiatt nehezen nyílik meg, azonban bármit megtenne az általa kedvelt emberekért, a barátaiért.

Elsősorban azoknak ajánlom a Cukorszín égbolt alatt című művet, akik már olvasták a Csellengő-gyerekek sorozat első két részét is. Ha pedig meg nem olvastad, mindenképpen kezdd el, ebben a cikkben összegyűjtöttem 5 okot, hogy miért érdemes elolvasni.

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt a Fumax Kiadónak!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s