ajánló · exkluzív · Extra tartalom · könyvajánló · könyvek világa · Körkérdés · Kedvencek · projekt · prológus

Borongós könyvek novemberre

Érdekes szó a borongós… Szerintem ahány ember, annyiféle jelentést társít ehhez a fogalomhoz. Mielőtt tovább olvasnál állj meg egy percre, és gondold végig mit jelent számodra a borongós november. Ha neked is a bekuckózós esték egy jó könyvvel a kézben, meleg paplanba bugyolálva, miközben átszellemülten olvasol egy jó könyvet, akkor hasonlóak az elképzeléseink. 🙂 Bár hozzá kell tennem, hogy a borongós szó miatt és a sötétebb, esősebb időjárás hatására kicsit komorabb és komolyabb könyvekhez jön meg a kedvem ilyenkor. Kíváncsi voltam, hogy a Prológus csapat tagjainak milyen kötet jut eszükbe először a borongós szóról, ebben a bejegyzésben erről olvashattok.

Bogi – Kate Elizabeth Russell: Szép sötét Vanessám

Ez egy olyan könyv, ami megbolygatja az ember gondolat- és érzelemvilágát, tekintve, hogy a központi téma a szexuális zaklatás egy tanár-diák viszonyon keresztül ábrázolva. Nagyon zavarba ejtő történet, számos morális kérdést vet fel, de talán az igazságtalanság érzése és az elképesztő mennyiségű szenvedés teszi igazán nehéz olvasmánnyá.

“Nem veszek tudomást arról, ami pedig nagyon is a fejünk felett lóg, haragomról, a megaláztatásomról, a sérelmeimről. Ezek az elhallgatott dolgok az igazi szörnyetegek.”

Zhatria – Chuck Palahniuk: Harcosok klubja

A könyv rámutat a mai világunk rendszereinek problémáira. Mindezt nagyon groteszk, abszurd módon örökíti meg az író. Egyedi hangulatával pont az ilyen “borongós” időhöz passzol.

“– Gondoltál már arra, hogy a gumióvszer korunk üvegcipellője? Felhúzod, mielőtt megkezdődne a bál. Egész éjjel táncolsz egy ismeretlennel, aztán elhajítod a francba. Mármint az óvszert. Nem az ismeretlent.”

Emese – Donna Tartt: A titkos történet

Talán azért mert Dark academia. Nem szomorú, de körbelengi ez a feszültséggel és – címnek megfelelően – titkokkal teli levegő, amitől igencsak borongós lesz a hangulata.

“Létezik-e az irodalmon kívül olyasmi, mint „a végzet törésvonala”, ez a feltűnő, sötét repedés, mely végighúzódik az életen?”

Szép sötét Vanessám Harcosok klubja A titkos történet

Vanda – Gayle Forman: Hova tűntél

Elsőre semmi nem jutott eszembe, úgy kellett levadásznom valamit, amire úgy éreztem stimmel a borongós szó. Számomra a borongós idő = szomorú, lehangoltság, stb. Úgy rémlik, ez a könyv tele van szenvedéssel, úgyhogy tökéletesnek találtam ide.

“Van ennek egyáltalán bármi értelme? Nincs. Van. Mit tudom én. – Értelme semminek sincs – mondom végül.”

Betti – Lucy Foley: Vadászparti

A közeg amiben játszódik a történet egy elszigetelt hely, amit a havazás teljesen elzárt a külvilágtól. Az egész könyv hangulata nyugtalanságot,feszültséget áraszt, a szereplők bár próbálnak vidámak lenni és élvezni a pihenést, ott lebegnek a fejeik felett a tetteik súlya így az egész könyv hidegséget és borongós kedvet/hangulatot áraszt magaból.

“Néha a magány az egyetlen módja annak, hogy az ember visszanyerje az épelméjűségét.”

Linda – Charlotte Brontë: Jane Eyre

Keserédes, békebeli klasszikis sztori tele szomorú és egyben felemelő érzelmekkel és gondolatokkal. Örök kedvencem!❤️

“A nőket általában nyugodtnak, csendesnek tartják, pedig a nők éppen úgy szeretik képességeiket, tehetségüket próbára tenni, mint fivéreik. Ők is éppen úgy szenvednek, ha túlságosan megkötik őket, ha tétlenségre vannak kárhoztatva, mint a férfiak, és kicsinyesség azt kívánni az asszonyoktól, hogy elégedjenek meg a főzéssel és harisnyakötéssel, a kalimpálással és a hímezgetéssel. Meggondolatlanság elítélni vagy kinevetni az asszonyokat, ha többet akarnak tenni vagy tanulni, mint amennyit a szokások a női nemnek kiszabtak.”

Cersei – Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Fantasztikus az a könyv, már csak azért is, mert megtörtént események alapján íródott, és a hangulata egyszerűen elképesztő. A hideg Izland és a gyilkosság, valamint az, hogy bűnös-e Agnes, mindenképpen borongós napokra való.

“Sehol egy hely, ahová mehetnék.”

Hova tűntél jan eyre Vadászparti Rekviem egy gyilkos asszonyért

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s