Extra tartalom · Tippek trükkök

6+1 tipp a várólistád csökkentéséhez!

Örök könyvmoly probléma, hogy gyakran elveszünk az olvasatlan könyvek tengerében és a helyett, hogy a már meglévő könyveinket olvasnánk mindig újabb és újabb könyveket veszünk. Ezzel egyébként nincs is gond addig a pontig, amíg rá nem jön az ember, hogy most már mégis csak jó lenne a régebben vásárolt könyveket is elolvasni, ne csak porosodjanak a polcokon.

Összegyűjtöttünk nektek 6+1 tippet, hogy hogyan tudjátok csökkenteni a várólistán csücsülő könyveitek számát gyorsan és egyszerűen.

1. Rendszerezd az olvasatlan könyveid

Ha vezetsz TBR listát a magánkönyvtáradról moly.hu-n vagy goodreads.com-on, akkor sokkal egyszerűbb a dolgod. Egyszerűen csak keresd ki az olvasatlan könyveid, majd csinálj belőlük 2 db kupacot: az egyik legyen az „el szeretném még olvasni” rakás a másik pedig a „már nem érdekel” kupac. Ha nem muszáj, ne csinálj „talán” tornyot, mert tapasztalatom szerint túl sok minden fog odakerülni. Jegyzed fel az elolvasandó könyveket egy listára vagy akár fizikálisan is egy helyre pakolhatod őket a polcaidon.

Olvasatlan könyvek-1

2. Add el vagy ajándékozd el azokat a könyveket, amiket már nem fogsz elolvasni

Ha sikerült szelektálnod az könyveid érdemes meggondolni mi lesz a sorsa a ’már nem érdekel’ kupacban lévő könyveknek. Meg is lehet őket tartani, ha nem zavar, hogy foglalják a helyet, elcserélheted más könyvekre, de akár el is adhatod őket. Kifizetődő lehet a közösségi média felületein (facebook Marketplace, Instagram, moly.hu) eladásra kínálni őket.

Amennyiben nem viszik őket vagy nem szeretnél eladással foglalkozni érdemes lehet nyereményjátékokon kisorsolni őket, akár több kisebb csomagban is. De létezik moly.hu-n egy ’vigyétek, ingyen van zóna’ ahova rendszeresen töltik fel az emberek az ingyen elvihető könyveiket és többségében el is hordják őket. Budapesten több helyen is található ‘adj egy könyvet, vegyél egy könyvet’ helyszín, ahol ott hagyhatod a megunt könyveidet és cserébe újakkal gazdagodhatsz.

Ha pedig így karácsony közeledtével szeretnél jótékonykodni, ajándékozd a könyveidet a közelben lévő gyermekotthonok egyikének. Érdemes lehet először megérdeklődni, hogy van-e rá ott egyáltalán igény, de szerintem néhány jó könyvnek nem fog senki nemet mondani. 

3. Tartsd naprakész állapotban a várólistádat

Amennyiben szeretnéd vizuálisan is látni az elért eredményeid, írj egy listát az olvasatlan könyveidről papírra (vagy wordb/excelbe) és amikor elolvastál egy könyvet, jó erősen húzd át. Nagyon motiváló tud lenni, ahogy látod, hogy fogynak az olvasatlan könyvek és egyre rövidül a lista. Fontos, hogy naprakészen tartsd a listát, különben nem sokat ér.

4. Legyél motivált!

Ha már megvannak melyek azok a régóta porosodó könyvek, amiket most már illene elolvasnod keress hozzájuk illő kihívásokat molyon vagy Instagramon. A különböző kihívásokhoz való csatlakozással könnyen motiválhatod magad a könyveid elolvasására. Ha nem tematikus kihívást keresel, akkor nálunk, a Prológuson fut a napi 50 oldal kihívás, ahol nincs más dolgod, mint minden nap 50 oldalt olvasni. 50 oldal nem tűnhet soknak, de ha mindennap csak ennyit olvasol, akkor hónap végére akár 5 könyvet is elolvashatsz (ha átlagosan 300 oldallal számolunk egy könyvet), ami éves szinten 60 db könyvnek felel meg.  Jól hangzik, nem igaz?

fulladás

5. Olvass barátokkal!

Keress magadnak egy reading buddy-t és olvassátok el közösen a régi könyveiteket. Olvasás után akár meg is beszélhetitek, hogy kinek, hogy tetszett az adott könyv, vezethettek róla olvasónaplót. Tűzzetek ki határidőket, így nem csak magatokat, hanem egymást is motiváljátok az olvasásra. Legyetek játékosak, sorsoljátok ki mit fogtok közösen olvasni, válasszatok egymásnak könyvet, vagy csináljatok versenyt abból, hogy ki olvas el több könyvet, vagy ki olvassa el hamarabb az adott könyvet.

6. Vásárolj tudatosan

Végre ott tartasz, hogy sikerült kicsit redukálni az olvasatlan könyveid számát akkor fontos, hogy ne kezdj el ész nélkül mindenhonnan vásárolni, mert 1-2 hónap és megint tornyosulni fognak a könyvek mindenhol. Csak azokat a könyveket vedd meg, amiről tudod, hogy tényleg el fogod olvasni, esetleg vezess be valami vásárlásra vonatkozó szabályt, mint pl. havonta csak 1 könyvet vehetsz, vagy 10 régi elolvasott könyv után veszel 1 újat.  

6 + 1. Ne vedd túl komolyan!!!

A fenti pontok csak tippek voltak arra az esetre, ha gyorsan csökkenteni szeretnéd az olvasatlan könyveid hosszú sorát. Fontos, hogy a tanulást vagy munkát ne szorítsa háttérbe az olvasás. Akkor olvass, amikor időd és kedved is van hozzá, ha erőlteted csak olvasási válságba fogsz kerülni. Ne hasonlítgasd magad másokhoz, nem számít, hogy esetleg valaki más 5x annyi könyvet olvasott el, mint te. Jegyzed meg, hogy a minőség a fontos és nem a mennyiség.


Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, remélem segít és motiválni fog, hogy csökkentsd a várólistád. Amennyiben felkeltette az érdeklődésed a ’napi 50 oldal kihívás’ a Prológus Instagram oldalon további információkat találsz róla, akár csatlakozhatsz is.


betti_bio_2020

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s