ajánló · Értékelés · fantasy · Kolibri kiadó · projekt · prológus

Team Loki – az egyetlen és igazi

Az utóbbi időben egyre több a Marvel univerzumra épülő könyv jelenik meg a piacon, minden rajongó legnagyobb örömére. Képregények mellett végre megjelent egy regény is, a Kolibri Kiadó jóvoltából. Hatalmas plusz pont, hogy ez nem másról, mint Lokiról, a cselszövés istenéről szól.

Loki A csínytevő sorsa
Kolibri, Budapest, 2021
404 oldal 

Ahogy a cím is sejteti, nagy Loki rajongó vagyok, így nagyon vártam, hogy a kezembe kaparinthassam végre a könyvet. Szerencsére nem kellett csalódnom, és egy nagyon izgalmas szelettel gazdagodhattam a cselszövés istenének életéből.

A történet Loki ifjúsága hajnalán játszódik, szereplőnk még naiv, bizakodó és ártatlan. Hisztek nekem? Na jó, talán kissé túloztam. De valóban naivabb, bizakodóbb és ártatlanabb egy kicsikét, mint majd a későbbi években. Meglepő volt így látni őt, még próbál a jóra törekedni. Nagyon sok a könyvben a lelki vívódás és az erkölcsi kérdések, amikben nincs segítségére az apja. Ha van karakter, akit lehet utálni, akkor az Odin.

Sajnos, az előítéletességből és csökönyösségből bőven kijutott neki. Nagyon izgalmas volt megfigyelni Thor, Loki és Odin hármasát. Ezekben a jelenetekben kifejezetten rühelltem Odint, annyira nem fair, amit művel! Néha teljesen a Hamupipőke kigyúrt pasis verziójában éreztem magam.

Miközben hősünk halad a felnőtté válás útján, egyetlen karakter az, aki teljesen mértékben támogatja őt. Amora nagy hatással van rá, az már más kérdés, hogy ez jó vagy épp rossz-e. Izgalmas volt Amora karakterfejlődése is, hiszen a könyv elejében, majd a második felében találkozhatunk vele újra. Az a személy, akit ismertünk gyermekként, ugyanaz felnőttként is? 

A könyv döntések láncolata, melyek szépen épülnek egymásra, és sokszor gondolkodik el akaratlanul is az olvasó, vajon, ha máshogy dönt valamelyikük, akkor hova lyukadtunk volna ki? 

A pszichológiai vonal boncolgatásától eltekintve, maga a 19. századi London és annak szereplői annyira nem hoztak lázba. Ugyanolyan passzív voltam az ott élő emberek iránt, mint főhősünk. Nehéz volt a már megszokott Marveles Lokit elképzelni London kormos utcáin. 

Ami viszont ezt az érdektelenséget ellensúlyozta bennem, az Thor. Mivel a drágát Mackenzi Lee állandóan, de tényleg nonstop szapulja. Amennyire csak lehet a szőke, kigyúrt szépfiú minden általános előítéletet bezsebelhet magának, mert mind igaz. Olyan buta szegényem, és bevallom rosszmájúan és gúnyosan ki is kacagtam sokszor. Semmi megbánás nem volt bennem. Jól esett, na!

A könyv összességében tetszett, bepillantást nyerhettünk Loki fejébe. A jövőbeli tetteinek is most már érthetjük a motivációit és kiindulásait. A szerző nem akarta túlbonyolítani a dolgokat. Adott egy jó kis rejtély, némi isteni perpatvar egy kis szerelemmel fűszerezve, és a végén nyakon borítva egy jó nagy adag erkölcsi maszlaggal.

A könyvet mindenkinek ajánlom, aki szereti a Marvel univerzumot, vagy épp érdekli őket Loki karaktere. Egy szórakoztató, kikapcsolódást biztosító regényt kapsz, mely biztosan fel fogja dobni az estéidet!

A regényt köszönöm a Kolibri kiadónak! A könyvért katt ide.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s