ajánló · összefoglaló · Főnix könyvműhely

ÖSSZEFOGALÓ – Vivien Holloway: Mesterkulcs

MesterkulcsÍró: Vivien Holloway
Kiadó: Főnix Könyvműhely [Rendeld meg most!]
Besorolás: steampunk
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 78
Fülszöveg: „Gyerekkoromban ​számtalanszor hallottam a Mesterkulcsról, amely valójában nem igazi kulcs. Egy szerkezet, amely előtt nem léteznek bezárt ajtók, és sem az acéllal bélelt páncéltermek, sem az őrséggel védett birtokok falai nem jelentenek akadályt. A Mesterkulcs mindent nyit, és mindenhová bevisz, akár a tömör falon is keresztüljuttat, ha kell. Minden magamfajta álmodott már róla, hogy a kezében tarthatja az eszközt, amely elől lehetetlen elrejteni bármilyen kincset.”
Winie Langton a 2900-as évek New Yorkjában él, száz évvel az ötödik nagy világégés után. Egy nagy és befolyásos tolvajcsalád leszármazottja, akit már egészen kiskorától apja tanított a mesterség fortélyaira. Ebből kifolyólag Winie már kamaszként jobban verekszik, mint a fiúk többsége és mindent tud a fegyverekről. Amikor a legendás Mesterkulcs felbukkan a városban, a Langton család azonnal a nyomába ered, s természetesen Winie-re is fontos feladat hárul a titokzatos műtárgy megszerzésére kiötlött akcióban…

————- SPOILERES ÖSSZEFOGLALÓ ————-

Főhősnőnk Winie Langton, aki nem tolvajjá vált, hanem annak született, hiszen a családjában mindenki tolvaj. Neki fiúnak kellett volna születnie, csakhogy ez nem jött össze, így hatalmas kreativitás kíséretében a szülei az Edwin helyett az Edwina nevet adták neki. Jelenleg egy többszintes ház tizedik emeletén lakik – mint Balzacnál, itt is remekül be van mutatva, ki melyik emeleten helyezkedik el. Winie kedvenc időtöltése a retkes csizmák felhúzása és a flinták asztalra helyezése, valamint ezekkel az anyja bosszantása.

A lány előtt apja felfedi, hogy látták a Mesterkulcsot, vagyis azt a zsebórára erősen hajazó szerkezetet, ami lényegében mindent kinyit, tehát nincsenek előtte zárt ajtók. Ez azért erős késztetést vált ki a családból, illő lenne megszerezni, ha már tudják, kinél, merre vesztegel. Elő is állnak a tervvel, amelyhez Winie-nek ismeretlen terepre kell merészkednie: női ruhát kell húznia, le kell engednie a haját, és ki kell igazítania a modorát – szóval csupa-csupa rendszeridegen dolgot kell csinálnia.

Szerencsére a lány nem egyedül megy, vele van a bájos és elbűvölő húga, Audrey is, és ha már nagy kaland, akkor ahhoz álnév is dukál. Be is jelentkeznek az öreg William Conrey estélyére, ahol a Mesterkulcsot sejtik, mint Josephus Drummond unokahúgai. Ez a terv azért is működőképes, mert Drummond szokása, hogy bár meghívják őt minden partira, egyre sem megy el. Csakhogy ezúttal Audrey csábítási technikája a fiatal William R. Conrey-n nem működik, a totális csődtől pedig Edwinának kell megmentenie az akciót.

Az események alakulásának következtében William R. Conrey és Edwina csodálatos sétát tesz, ahol a fiú bemutatja újdonsült partnerének azokat a holmikat, amelyeket az apja összelopkodott. Will persze meglepi Winie-t, hiszen tudja, hogy elég értéktelenek a szobrocskák, mind csak másolat, s erről a lányt is tájékoztatja. A csevegés odáig fajul, hogy Winie szó szerint rá is tér a tárgyra: lelövi az ifjú Conrey-t, ha az nem adja oda neki de rögvest a Mesterkulcsot. (Közben apuka rányit az enyelgő párocskára, s erősen félreérti – a célnak megfelelően – a helyzetet, s ráparancsol a fiára, hogy induljon lefele, miatta van a parti, ne most jusson eszébe megfektetni egy csajt.)

Végül William R. Conrey elmeséli, mennyire utálja az apját, merthogy az az anyja vagyontárgyaitól megszabadult, elherdálta azt, ami az asszony halála után maradt. Ezután kéri Winie segítségét a tárgyak visszaszerzésében. Nagy huzavona után Edwina rábólint a dologra, és az estélyről egy megbeszélt találkozó időpontjával és helyszínével a tudatában, ámde a Mesterkulcs nélkül távozik Audrey-val.

William elmegy az egyeztetett találkozóra a dokkokhoz, ahol Winie feladatot ad neki, hogy lássa, érdemes-e együtt dolgozni a fiúval. El kell lopnia egy fésűt a hajóról. Veszélyes feladat lett volna, csakhogy időközben kiderül, hogy a fiú apjáé a hajó, így békésen elhozza a szajrét, s jót cseveg az őrökkel. Winie ennek ellenére segíteni fog a fiúnak, de csak akkor, ha elszenved néhány leckét Winie-től.

A könyv utolsó sorai azzal érnek véget, hogy Winie ellopja Conrey-éktól a kulcsot, mert az ifjú William kikotyogta korábban, hogy merre leledzik pontosan. A lány hazaviszi a kulcsot, ahol a család nagyon örül. Közben pedig tolvajéknál minden egy tank ellopása körül forog.


cersei_bio_2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s