ajánló · booktag · Extra tartalom

Újévi fogadalmak booktag

2020-ban kitöltöttem egy booktaget, ami az újévi könyves fogadalmakról szólt. Úgy gondoltam, itt az ideje, hogy újra előkerüljenek a kérdések, és csapatszinten megválaszoljuk őket. Vágjunk is bele!

1. Egy író, akitől szeretnél olvasni idén, de eddig még semmit nem olvastál tőle

Emese: Frank Herbert, mert teljesen rákattantam a Dűne filmre, úgyhogy most már kell a könyv is.

Zhatria: Már rengetegen ajánlották Zafónt, tavaly be is szereztem A Köd Hercege trilógiát, így idén szeretnék vele végre megismerkedni 🙂

Bogi: R. F. Kuang: A Mákháború sorozathoz a csapat hozta meg a kedvemet, már régóta halogatom a könyvek beszerzését, de úgy érzem, 2022 lesz az én évem!

Betti: Naomi Novik. 3 könyve is megvan, még egyiket sem olvastam, de csupa jót hallottam az írónőről. Na, meg a borítók is meseszépek, így mindenképp szeretném elolvasni mindegyik könyvét.

Zsebi: Csatlakozom Zhatriához, Zafón lesz az én emberem is. Tavaly óta tervezgetem, hogy A Köd hercegét elkezdem olvasni, szóval már itt az ideje. 

Cersei: Jude Fontaine, tőle A testolvasót már beszereztem.

Vanda: Böszörményi Gyulának kettő könyve is megvan már otthon nekem, lelkesen követem molyon, és ehhez képest, még mindig nem olvastam tőle semmit. 2022-ben jó lenne ezen változtatni végre 😀

giving-the-sign-timothee-chalamet

2. Egy könyv, amit mindenképpen szeretnél elolvasni

Zsebi: Ez nagyon egyszerű, V. E. Schwabtól a Gallantot még január 1-én elkezdem.

Cersei: Út a fénybe. Még egy prokarira kaptam, nagyon kíváncsi vagyok, mi lehet a történet.

Betti: Maya Motayne: Nocturna. Olyan régóta szeretném elolvasni, de valahogy mindig ‘elfelejtem’. Kicsit tartok tőle, mert folyton esik az értékelése molyon, de bízom benne, hogy nekem tetszeni fog. 

Vanda: Katherine Applegate: Kívánságfa. Amilyen lelkes voltam, mikor beszereztem (hiszen az írónő másik könyve nagy kedvenc), ahhoz képest, mindig csak arrébb pakoltam a polcon. De már nagyon kíváncsi vagyok erre is, és jó lenne jövőre végre elolvasni.

Zhatria: Amióta megkaptam, azóta izgatja a fantáziámat Sepsi László: Termőtestek c. regénye. Magyarokkal szemben mindig nagyobb az elvárásom. A fülszöveg alapján kellően begerjedtem, de ki tudja, hogy a belbecs is elbírja-e kapcsolatunkat?

Bogi: Stephen King: Halálsoron, igazából 2021-ben volt betervezve, de valahogy mindig közbejött valami, ezért most már ideje volna ezt a polcomon porosodó kötetet is a kezembe venni, arról nem is beszélve, hogy őrülten kíváncsi vagyok.

Emese: Gallant V. E. Schwabtól, alig várom, hogy megjelenjen!

gallant

3. Egy klasszikus, amit szeretnél elolvasni

Fanni: Margaret Mitchell Elfújta a szél című klasszikusát nagyon régóta szeretném elolvasni, és habár nem kifejezetten vagyok a műfaj kedvelője, ez az a regény, amit tényleg régóta tervezek a kezembe venni.

Betti: Dorian Gray arcképe. Nagy hiányosságom, hogy kevés klasszikust olvasok és ezen szeretnék változtatni. Amióta láttam a filmet (kb. 10 éve) tervezem, hogy elolvasom a könyvet, de eddig nem sikerült eljutnom idáig. Hátha 2022 lesz az én évem. 

Cersei: A Jane Eyre lesz erre a megfelelő kötet. Az egyik filmfeldolgozást már láttam, kíváncsi vagyok, könyvben milyen.

Zhatria: Nem tudom mi van velem, de teljes Jane Austen lázban égek! Szóval, amik még eddig nem kerültek sorra, és amiket már régen olvastam. MIND, mind kell!

Emese: Végre sort szeretnék keríteni az Üvöltő szelekre, már nagyon itt lenne az ideje, mert évek óta tervben van.

Vanda: Babits Mihály: A gólyakalifa. A Libri idei díszkötete már az első pár oldal után nagyon tetszett, de aztán a vizsgák miatt félretettem. Talán februárban végre neki tudok állni.

Bogi: Gárdonyi Géza: Ida regénye, nyáron folyamatosan szembejött velem a kötet, rengetegen méltatják és mivel megszereztem a Libri díszkötetet, szívesen elkezdeném.

Zsebi: A Mester és Margarita nagy tartozásom saját magamnak, így mindenképp sort szeretnék rá keríteni. Idén egyébként is ajánlották nekem páran. 

ida regénye a gólyakalifa

4. Egy könyv, amit szeretnél újraolvasni

Vanda: Helena Silence: Enigma. Tavaly beszereztem a sorozat második részét, de az elsőre már alig emlékszem… Szóval muszáj leszek újraolvasni!

Zhatria: Elég korlátolva érzem itt magamat, folyton csak egy könyvet várnak tőlem. A Vámpírakadémia (sorozata) egynek számít?

Fanni: V. E. Schwab Addie LaRue láthatatlan élete című regénye nagyon tetszett, mindenképpen újra el szeretném 2022-ben is olvasni. Illetve terveim között szerepelnek az írónő más regényei is, szeretnék tőle minél többet olvasni.

Betti: Emily Brontë: Üvöltő ​szelek. Amikor először olvastam még nagyon fiatal voltam hozzá, így elég nehéz olvasmány volt számomra, pont ezért szeretném felnőtt fejjel is újraolvasni. Nehézsége ellenére nagy kedvencem lett, és remélem az újraolvasás nem okoz majd csalódást.

Emese: Végtelen Horizont Vivien Hollowaytől – sokadjára is szórakoztató, ezért pár évente legalább a kezembe kerül.

Zsebi: Mindig van olyan könyv, amit újra szeretnék olvasni, mert annyira szeretem vagy vágyódom a világba és a hangulatba, amit az író megteremtett a könyvben. Viszont most nem egy ilyen kötetet emelnék ki, hanem egy olyat, aminek a sorozatzáró részeit szeretném elolvasni. Ez a sorozat nem más, mint az Üvegtrón, szóval hosszú utazásnak nézek elébe. 

Bogi: Daniel Keyes: Virágot Algernonnak, miután Instagramon kértem 2022-es ajánlásokat a követőimtől, hárman is írták ezt a könyvet. Annak ellenére, hogy olvastam, a többiek felnyitották a szememet, hogy milyen különleges történetről is van szó, úgyhogy úgy döntöttem, újraolvasom!

Cersei: A vaskirályt (Elátkozott királyok sorozat I.) szeretném mindenképpen, mert végig akarom olvasni a sorozatot most, hogy már megvan az egész.

200w

5. Egy könyv, ami ezer éve várólistás és idén el akarod olvasni végre

Bogi: Ken Follett: A katedrális, évek óta mondogatják a szüleim, hogy szerintük tetszene nekem. 2022-ben is megpróbálom rávenni magam, bár a terjedelme kicsit megijeszt.

Emese: A herceg menyasszonya ezer éve ott árválkodik a várólistámon, ideje lenne ezt orvosolni. A film az egyik nagy kedvencem, de valahogy a könyvre eddig nem került sor.

Cersei: Valaki már öl. De nem akarom elolvasni. Amikor még a Szandi (Alexandra – szerk.) nem vitt csődbe 1000 másik kiadót és értékelhető raktárvására volt, akkor vettem 190 forintért az egyik barátnőmmel. Azóta sem olvastuk el.

Betti: Christopher Paolini: Eragon. Annyi jót hallottam már erről a könyvről, de sose akartam beruházni a sorozatra, viszont az én drága kedvesem beszerezte nekem, így már nincs több kifogásom, hogy miért is halogatom a sorozatot. 

Fanni: Margaret Mitchell Elfújta a szél című klasszikusa régóta a polcomon pihen, többször is szerepelt már a korábbi évek tbr listáin, remélem, idén tényleg sikerül elolvasnom!

Vanda: Katherine Arden: A ​lány a toronyban. Ehhez nincs is mit hozzáfűzni. Két éve kaptam karácsonyra, az első rész kedvenc, ehhez képest még mindig nem olvastam el a folytatását.

Zhatria: Na, ez könnyű. Tényleg ezer, sőt tízezer éve várakozik a polcomon: J. J. Abrams – Doug Dorst: S. (V. M. Straka: Thészeusz hajója). Talán a 2022 lesz az az év melyben végre nekiállok. 

6. Egy író, akitől már olvastál és idén is szeretnél

Betti: Colleen Hoover. Talán már az összes könyvét elolvastam a Regretting you kivételével így biztos, hogy őt januárra szánom (esetleg február elejére), hogy még év elején megszerezhessem a CoHo molyos kitüntetést.

Emese: Neil Gaiman, imádom a stílusát, úgyhogy biztos idén is szerepelni fog a neve az olvasott könyvek listáján.

Vanda: V. E. Schwab. Idén olvastam tőle az Addie LaRue-t, a következő pedig az Egy kegyetlen dal lesz, ha minden jól megy.

Zsebi: Linn Skabër. Nagyon megszerettem a monológjait összefoglaló könyvecskéket, amiket a Scolar kezdett el kiadni tavaly és lesz harmadik is belőle. Ha jól vettem ki a leírásból és a borítóból ez az öregkorra fog fókuszálni, és már tényleg nagyon várom. Idei nagy kedvencem lett A szívem egy bezárt bódé és a Ma négykézláb akarok járni. 

Bogi: V. E. Schwab, az Addie LaRue láthatatlan élete és Viszály hatalmas kedvencem volt 2021-ben, nem kérdés, hogy szeretnék olvasni még tőle, az Egy sötétebb mágiával szemezek.

Zhatria: Octavia E. Butlert tavaly nagyon megszerettem A magvető példázatával, idén szeretnék sort keríteni a másik sorozatára is.

Cersei: On Sai remélem, hogy kipréseli magából a Vágymágusok 3. részét.

Fanni: Musso a Regényélet című műve után szeretnék az írónak még egy esélyt adni, a Prológusos karácsonyozás alkalmával pedig meg is kaptam Vandától egy másik regényét, így az lesz az egyik soron következő olvasmányom!

7. Egy jó vastag könyv, amit beterveztél

Zhatria: Tavaly a Gormenghasttal vívtam heroikus küzdelmet, majd fél év múlva győzelmet arattam, és azóta is hízik a májam emiatt. Idén ezt folytatva, David Foster Wallace: Végtelen tréfa c. kötetét (1114 oldal) néztem ki magamnak, mint méltó ellenfelet.

slap-fight-book-of-life

Betti: Sarah J. Maas: A ​Court of Silver Flames. Nem annyira érdekel, de kíváncsi vagyok, mit tud ez a majdnem 900 oldalas monstrum, hogy 120 csillagozás után is 96%-on áll molyon. Sarah J. Maas nálam a Crescent City óta kicsit lefele menőben van, de remélem újra nagy kedvencé tudom majd avatni. 

Fanni: Charlotte Brontë Jane Eyre című regénye régi klasszikus, és habár idénre volt betervezve, sajnos nem jött össze. Vizsgaidőszak alatt inkább a könnyedebb olvasmányokra vágyom, de utána biztosan ez lesz az első, amit a kezembe fogok venni!

Vanda: Peter V. Brett: A ​Sivatag Lándzsája. Csak 840 oldal… Ezt is több éve halasztgatom, pedig szuper sorozat.

Bogi: Jón Kálmán Stefánsson: Ásta, mindenképpen sort kerítek erre a könyvre. Sokat olvastam már róla, szeretnék megismerkedni az író stílusával is.

Cersei: Ken Follettől az Egy új korszak hajnala. Egyszer már elkezdtem, tetszett is nagyon, csak valahogy elhalt a kedvem.

Emese: Libba Bray Látók sorozatának a második része – minden kötet kiváló önvédelmi fegyver is lehetne, de érdekel, hogyan alakul tovább a sorozat.

Zsebi: Az Aranypinty Donna Tartt tollából. 795 oldal, elég masszív.

8. Karácsonyra kapott könyv, amit el fogsz olvasni 2022-ben

Bogi: Guillaume Musso: És azután, idén elképesztő mennyiségű Musso-t olvastam, ezzel a karácsonyra kapott történetével lett teljes a gyűjteményem, és az Angyal hív című regényével együtt 2022-ben minden magyarul megjelent könyvét ismerni fogom.

Fanni: A család nem szeret nekem könyvet vásárolni (maximum könyvutalvány formájában), így az egyetlen regény, amit idén karácsonyra kaptam, az egy Musso-regény, a Most!

giphy-8

Betti: Matt Haig: Éjfél ​Könyvtár. Szintén férjemtől kaptam, további 6 könyv társaságában, és amiket tőle kapok, azokat szeretem hamar elolvasni, hogy ne csak álljon a polcon, ha már ajándék volt.

Vanda: Rosie Blake: Hygge szerelem. Idén csak ezt az egy könyvet kaptam karácsonyra, szóval nem volt sok választásom. Ahogy magamat ismerem, nyár közepén fogok majd nekiállni. 

Zhatria: Még 2020-ban kaptam, és bizony azóta várat magára, de már a film is kijött, ami SZUPERZSENIÁLIS volt! Szóval 2022-ben mindenképp illene a könyvet is végre kézbe venni: A Dűne.

Zsebi: Az Egy évem Salingerrel már nagyon birizgálja a fantáziámat, szóval szerintem ez lesz a befutó. Amúgy is nagyon szeretném megnézni a filmet is, viszont tudjátok, hogy szól a mondás: előbb a könyv!

9. Egy sorozat, amit elkezdeni és befejezni is 2022-ben fogsz

Vanda: Alwyn Hamilton: A sivatag lázadója sorozat. Csupa jókat hallok róla, már két éve nálam van és csak három része van. Idén tuti elolvasom. Remélem.

Betti: Katherine Arden: A ​medve és a csalogány (Az északi erdő legendája). Ha hiszitek, ha nem, ezt a könyvet is régóta el szeretném olvasni. Már tavaly beszereztem az első részt egy bookstagrammertől, a 2. rész pedig a ProKaris ajándékkönyvem volt.

Zsebi: Sorozatok, sorozatok. Nincs 2022-re olyan tervem, ahol a sorozatkezdő és záró kötet is elolvasásra kerül ilyen ‘rövid’ időn belül 😀

Emese: Ismerve az én könyvhörcsög hajlamaimat, erősen kétlem, hogy lesz ilyen – max. duológiáknak lehet esélye.

Bogi: Holly Black: A levegő népe trilógia, bár az első részt már olvastam, az évekkel ezelőtt történt, és alig emlékszem a cselekményre. Idő közben megszereztem a maradék két részt, szóval egyben szeretném elolvasni mindhárom könyvet 2022-ben.

Cersei: Ő, Az idő kereke. Röpke 30 kötet vár rám. De akarom – Moiraine Damodred nagyon tetszik nekem a sorozat alapján.

giphy (1)

Fanni: Stephanie Garber Caraval sorozatának minden része a polcomon pihen, így 2022-ben mindenképpen el szeretném olvasni. Elég megosztó véleményeket olvastam róla, így kíváncsian várom, hogy nekem hogy fog tetszeni.

Zhatria: Soroljam? Na szóval:

  • Vámpírakadémia – 6 kötet
  • Csellengő gyerekek – 3 kötet
  • Éjangyal-trilógia – 3 kötet
  • Tear királynője – 3 kötet
  • The Umbrella Academy – 3 kötet, folytatás még nem jelent meg
  • A Köd trilógiája – 3 kötet
  • Xenogenezis- trilógia – 3 kötet

Netalán kissé nagyra török? Nos lehetséges, de muszáj vállalkozó szelleműnek lenni, vagy oda a móka!

42f83f90485e8cca36f703d3f09bdb3f

10. Egy megkezdett sorozat, amit be fogsz 2022-ben fejezni

Zsebi: Kerstin Gier Rubinvörösével 2021-ben ismerkedtem meg, és van egy olyan érzésem, hogy 2022-ben be is fejezem a hátralévő két kötetet, mert halál cuki és néha nagyon szükségem van az ilyen típusú történetekre.

Fanni: A Harry Pottert elkezdtem angolul olvasni, így a 2022-es terveim között szerepel, hogy eredeti nyelven befejezzem. Sajnos még csak a 2. résznél tartok, így bőven lesz mit behoznom.

Betti: Christelle Dabostól a Tükörjáró sorozat (A visszaverődések viharában még hátra van). Az utolsó kötet konkrétan 1 éve áll a polcomon. Megjelenésekor egyből beszereztem, de sajnos elolvasni azóta se tudtam, bármennyire is érdekel a befejezés. Kicsit tartok tőle, mert sok rosszat olvastam a befejező részről.

Zhatria: Jelenleg minden sorozatom le van zárva, vagy még nem jelent meg az új része, és hír sincs róla. Szóval jelenleg tiszta lappal indulok neki az új évnek.

Cersei: Winie Langton történetek.

Emese: Illuminae Files – már csak az Obsidio van hátra, amire mindenképp szeretnék sort keríteni!

Vanda: David Levithan: Nap nap után. Csak a harmadik része van hátra!! Most már igazán be kéne fejeznem. Rajtam kívül már mindenki olvasta a családban.

Bogi: Julia Quinn: A Bridgerton család, szégyellem, hogy nem sikerült haladnom a sorozattal 2021-ben, pedig A herceg és én nagyon tetszett. Jó nagy falat lesz az új esztendőre, de megpróbálkozom vele!

giphy

11. Van valami olvasási terved? Ha igen, hány könyvet tervezel idén elolvasni?

Betti: 100 könyvet és 40.000 oldalt. Idén saját magamat is megdöbbentve sikerült 150 db könyvet elolvasnom, ami óriási sikernek könyveltem el. Erre 2022-ben sajnos nem merek vállalkozni, de a 100 könyvet szerintem tudom teljesíteni. Ha több lesz az sosem baj 🙂

Bogi: Nem szoktam olyan szigorúan megtervezni az olvasásaimat, összeállítottam egy tbr listát 2022-re (ami úgyis folyamatosan bővülni fog), de egyelőre 100 könyvet tűztem ki célul. Ha egyéb elfoglaltságaim miatt ezt mégsem tudnám teljesíteni havonta minimum öt könyvet szeretnék azért elolvasni.

Vanda: Minden évben heti egy, azaz 52 könyv a cél. Illetve megpróbálom tartani a napi 50 oldal kihívással is a tempót.

Fanni: A 2021-es év olvasás szempontjából nem úgy alakult, ahogy terveztem (sokkal kevesebbet sikerült olvasnom), így jövőre szeretnék csatlakozni a napi 50 oldalas kihívásunkhoz. Sajnos esténként fáradtan már nehezen veszem magam rá az olvasásra, de igyekszem ezen változtatni.

Zhatria: 2021-ben meglett a 150 db így valami csoda folytán ezt meg kellene dönteni. Szóval a tervem kb. így néz ki: 3 képregény +10 mesekönyv/hó.

Cersei: 50-et. Úgyse jön össze. 😂

Zsebi: Persze, rengeteg tervem van minden év végén és elején, hogy mit kéne jobban vagy másképp csinálni. Rendszerint ezekről blogbejegyzés is születik (2022 elején érkeznek is ezek az összegzők), szóval most csak a szokásosat említem röviden:

  • 100 elolvasott könyv, hogy  meglegyen a Goodreads Reading Challengem 2022-ben is
  • a régi moly.hu-s listáimról teljesíteni
  • 50%-ot elérni a saját könyvek olvasottságánál (80% az ultimate végcél, de az sosem fog összejönni és most kb. 300 könyvet takar ez az arány, úgyhogy megelégszem 50-nel is kezdetnek) 

image-asset

12. Bármilyen egyéb célkitűzés?

Vanda: A könyv befejezése után minimum két napon belül megírom az értékelést. Meglátjuk, hogy fog menni.

Betti: Szeretném csökkenteni a olvasatlan könyveim listáját, mert jelenleg 46%-on áll a molyos jelzőm. Szeretném befejezni az összes tavaly és korábban megkezdett sorozatot, bár ebben 99%-ig biztos vagyok, hogy nem fog sikerülni. Több klasszikust és magyar szerzős könyvet tervezek olvasni, továbbá szeretném elolvasni Jane Austin összes magyarul megjelent kötetét.

Zhatria: Zsebit idén is lealázni és a magasból integetni neki 😈

Zsebi: Nagyon kedves vagy Zhatria! 😃 Az én célom az, ami neked idén nem jött össze, hiába a sok könyv: 2022-ben is minden nap 50 oldalt olvasni. 

Emese: A szokásos évi 100 könyv kihívásomnak idén is nekifutok, aztán meglátjuk, hogy alakul.

Bogi: Elolvasni minden olyan könyvemet, ami már megvan, de még nem nyúltam hozzá, azaz a magánkönyvtáram olvasottságát 100%-ra emelni.

Fanni: Szeretnék több idegen nyelvű könyvet is a kezembe venni. Korábban jóval több ilyet olvastam, 2021-ben viszont nem sikerült annyit olvasnom, mint amennyit elterveztem (magyarul sem).


Nektek mik a válaszaitok a fenti kérdésekre? Osszátok meg velünk a listátokat, hátha tudunk esetleg ajánlani vagy véleményt mondani a rajta szereplő könyvekről!

Nagyon boldog új évet kívánunk előre is minden kedves olvasónknak, reméljük jövőre is velünk tartotok!

zsebi_bio_2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s