Értékelés · projekt · prológus · victoria schwab

V. E. Schwab: Visszavágó

VisszavágóFülszöveg: Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bosszúszomjas zsenik szupererejű összecsapása

Magneto és X Professzor. Superman és Lex Luthor. Victor Vale és Eli Eleven. Sydney és Serena Clarke. Eposzi szövetségek, melyek felbomlottak, barátságok, amelyek menthetetlenül megromlottak.

Victor nem menekülhet saját szuperereje csapdájából, mégis mindent elkövet, hogy megszabaduljon az egyre szörnyűbb mellékhatásoktól. Útját kegyetlenül lemészárolt RendKívüliek hullái szegélyezik. Ősellensége, Eli ismét a nyomában van, ám erről még maga sem tud.

Marcellának, a hírhedt maffiózó gyönyörű feleségének jócskán kijutott az árulásból. Kivirult a halál csókjától, a hatalomtól, amit végre megkapott, és amire mindig is vágyott. Saját csatlósokat gyűjt, és belemegy a legveszedelmesebb játszmába is: megpróbálja kihasználni a legendás viszályt…

Pár nappal ezelőtt értékeltem V. E. Schwab Viszály című regényét, most pedig folytatnám is Az elvetemültek második részével, a Visszavágóval. Az első kötet elképesztően tetszett, így azonnal bele is kezdtem a folytatásba, ami szintén nem okozott csalódást.

Victor és Eli harca a Viszályban nem ért véget, azonban a jövő még izgalmasabb bonyodalmakat tartogat a számukra. Érkezik melléjük ugyanis még egy főszereplő, Marcella, aki egy igazi jelenség, nem lehet nem észrevenni. Ő egyike lesz azon RendKívülieknek, akik nem rejtőzködnek, szereti a feltűnést, a rivaldafényt. Őt is a bosszúvágy vezérli, erejével és szövetségeseivel pedig szinte legyőzhetetlenné válik. Megcsavarja a szálakat, így izgalmas volt olvasni, hogy mi lesz pontosan az ő szerepe, vajon ő is a két srác ellenségévé válik-e majd. Szerintem sok mindenben hasonlít Victorra és Elire, azonban női karakterként számomra ő még nagyobb meglepetéseket tartogat.

“De régen azt mondogatta Marcusnak, a világ azoké, akik nem ijednek meg egykönnyen.
Kockázat nélkül nincs nyereség.”

A férje, Marcus egy hírhedt maffiózó, az oldalán érzett elnyomás azonban a halála utáni feltámadás következtében teljesen megszűnt, sokkal erősebbé válik, mint valaha.

“Ha létezik kiút, meg fogja találni.
Ha nem létezik, majd csinál egyet.”

Victor és Eli harca szintén izgalmas, azonban a szerepük megcserélődik. Ezúttal Eli van Victor nyomában, hiszen utóbbi kutat RendKívülieket. Victor visszatérése után nem 100%-os, egyre betegebb, soványabb és sápadtabb, önmaga árnyékává kezd válni, így keresi azokat a lehetséges RK-kat, akik valamilyen módon gyógyítók, olyanokat, akik valahogyan segíteni tudnának neki a fájdalmának megszüntetésében. Csapatát erősíti Sydney, Dol, a kutya, Mitch és Dominic, akik mindenben igyekeznek támogatni őt, annak ellenére, hogy sok mindent eltitkol előlük. Syd például sok mindenbe nincs beavatva, ennek ellenére teljes mértékben megbízik bennük. A lány szinte felnőtt, rengeteget változott azóta, amióta megismertük a karakterét, különleges képességét pedig szintén folyamatosan fejleszti. Méretéből adódóan sokan alábecsülik, azonban ő is jó néhány érdekes meglepetést tartogat a történet során.

Számomra Eli karaktere az, aki szerintem jelentősen megváltozott az évek során. Ha nem is elfogadta, de beletörődött a sorsába, azonban továbbra is célja, hogy legyőzze Victort. Még mindig megdöbbentő, hogy mennyire ismerik egymás gondolkodásmódját, és tudják azt, hogy mi lesz a másik következő lépése. Ennek ellenére a véleményem továbbra sem változott, Victornak drukkoltam a Visszavágó során is, és kíváncsian olvastam, hogy mi lesz Marcella szerepe kettejük történetében, hogyan tudja befolyásolni a viszonyukat.

A regény egyik izgalmas karaktere June, aki különleges képességével többnyire Marcellát segíti, azonban több szálon is kapcsolódik a cselekménybe. Sydney és a lány között egy véletlennek köszönhetően egyfajta barátság kezd kialakulni, így a történet során egyre több bizalmas információt is megosztanak egymással az életükkel kapcsolatban. June élete sem egyszerű, ő sem ártatlan, így még izgalmasabbá válik a Visszavágó, ő is okoz váratlan meglepetéseket.

A Viszály értékeléskor nem említettem, de a történet több szálon fut, nem mindig ugyanabban az időben, folyamatosan változik, a kirakós darabjai azonban a végére összeállnak. Az első résznél egyáltalán nem volt zavaró, a Visszavágónál azonban néha belezavarodtam, hogy melyik esemény mi után következik. Ennek ellenére teljes mértékben élvezhető volt, lehet, hogy ez csak engem zavart néha meg.

Mindenképpen bátorítanálak Titeket a Visszavágó elolvasására, ha tetszett a Viszály, és érdekel Victor és Eli történetének a folytatása. Ha pedig még nem olvastátok az első részt sem, mindenképpen szerezzétek be, szerintem nem fogjátok megbánni! A véleményem továbbra sem változott, a V. E. Schwab által felépített világkép még komplexebbé, érdekesebbé vált amellett.

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt a Fumax Kiadónak!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s