2021-es olvasási kihívás · ajánló · összefoglaló · Extra tartalom · Magánkönyvtár · projekt

Magánkönyvtár | Olvasatlan könyvek számának csökkentése januárban

Hihetetlen mennyire gyorsan eltelt egy hónap 2022-ből! Ilyenkor még azért sokan tudják tartani az év elején meghatározott kihívásaikat, a felállított listákat és a szokásos ‘idén nem veszek új könyvet addig, amíg az olvasatlan könyveim száma nem csökken!’ kikiáltásokat. Őszinte leszek, nekem nem ment mindegyik, de azért a napi 50 oldalas kihívást szépen viszem, napról-napra az motivál, hogy tavaly sikerült megugranom és 2021-ben minden egyes napomnak volt olyan része, amikor legalább 50 oldalt elolvastam. Nyilván itt nem az elolvasott oldalak mennyisége számít. Sokkal inkább az, hogy minden egyes nap sikerült egy kis olvasós időszakot csempésznem a mindennapokba. 

Nézzük, hogy januárban milyen könyvekkel ismerkedtem meg. Természetesen, ha már magánkönyvtár hetünk van, akkor csak azokat a történeteket mutatom meg, amiket még nem olvastam korábban, ugyanakkor a polcomon porosodtak már egy ideje. 

1. Beatrix Potter: Bikkmakk Mókus kalandjai

Az év elejét egy rövid kis mesével kezdtem, amiről nem gondoltam, hogy a végeredmény ennyire morbid lesz. Az illusztrációk gyönyörűek és a Beatrix Potter-rajongók biztosan kedvelni fogják Bikkmakk Mókus kalandjait, de szerintem egyáltalán nem kisgyerekeknek való a történet. 

2. Craig Thompson: Blankets – Takarók

Bikkmakk után visszatértem a komfortzónámba és elolvastam az ezer éve várólistán lévő képregényt, a Takarókat. Annyira tetszett Craig Thompson önéletrajzi képregénye, hogy egy fél nap alatt elolvastam, pedig próbáltam nem sietni vele. Egy történet a felnőtté válásról, a hitből való kiábrándulásról, az első igazi szerelemről és a testvéri szeretetről. Bátran ajánlom mindenkinek!

3. Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Tavaly karácsonyra megkaptam A Köd trilógiája befejező részét, ezért gondoltam elkezdem A Köd Hercegével a sort. Zafón nagyszerűen teremt hangulatot, viszont én kevésnek éreztem ezt a 224 oldalt, amit kaptam. A masszívabb fantasy kötetekhez szokva hiányoltam a világfelépítést és a miérteket. 

A Köd Hercege Takarók Bikkmakk Mókus kalandjai

4. Rachel Van Dyken: The Matchmaker’s Playbook – A csábítás szabályai

Nem is emlékszem pontosan, hogyan választottam ki ezt a könyvet. Az viszont biztos, hogy Zhatriát is sikerült magammal csábítanom, hogy együtt ismerjük meg a szabályokat. Jót szórakoztam olvasás közben, de nem volt semmi extra a történet. 

5. J. D. Salinger: Franny és Zooey

Anno középiskolás koromban hatalmas kedvencem lett a Zabhegyező és még akkor megfogadtam magamnak, hogy egyszer a teljes Salinger életművet elolvasom. Pont kapóra jött, hogy Emesével (RavenS) idén folytatjuk a karantén kezdetén bevezetett social distance reading buddy közös olvasásunkat. Ennek az a lényege, hogy kiválasztunk egy könyvet közösen, amit azonos időben és tempóban olvasunk, egyszerre. Mindegy, hogy hol is vagyunk épp a világban (Emese például Londonban él, míg én Budapesten). Mivel körülbelül ugyanolyan sebességgel olvasunk és azonos az érdeklődési körünk, így kialakítottunk egy szuper közös listát, és kiválasztottuk róla elsőként a Franny és Zooey-t. Hihetetlenül jót szórakoztunk olvasás közben, pláne miután már Zooey részét olvashattuk. Zseniális volt!

6. Jávor Bence – Csapody Kinga – Gelencsér Milán: Na még mit nem?!

2012 óta nagy Halott Pénz rajongó vagyok, így amikor megtudtam, hogy könyv készül a srácokról, a történetükről hajtól szívig, tudtam, hogy el kell olvasnom. Sok újdonságot megtudtam, és sok ismerős, már hallott dolog került elém a kötetben. Kicsit féltem, hogy nem hoz majd újat, vagy nem fog tetszeni, de úgy gondolom megérte elolvasnom, bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit többet szeretne megtudni a Halott Pénz tagjairól, a családi hátterükről, egyes dalok előzményeiről.

The Matchmaker's Playbook – A csábítás szabályai Franny és Zooey Na még mit nem

7. Yuval Noah Harari – David Vandermeulen – Daniel Casanave: Sapiens: Rajzolt történelem II. – A civilizáció pillérei

Újabb képregény után nyúltam januárban. Tavaly megismerkedtem Yuval Noah Harari munkásságával és elkezdtem szépen, lassan behozni a lemaradásom a könyveit tekintve. Mivel a Sapiens képregény első kötete is nagyszerű szórakozást nyújtott így a folytatás sem váratott sokáig magára. Úgy gondolom, hogy ebből kéne tanítani az iskolákban, sokkal befogadhatóbban átadná a tudnivalókat, ismereteket, mint a tankönyvek. 

8. Tóth Krisztina: Bálnadal

Mindig igyekszem ismerkedni a kortárs magyar írók műveivel. Legutóbb egy kedvencet avathattam a Mély levegő elolvasásakor, most sajnos ez nem jött be. Nem vagyok egy nagy verses, az tény, de például Nádasdy Ádámtól nagyon szeretem a Jól láthatóan lógok itt c. kis kötetet, és valami hasonlót vártam a Bálnadaltól is. Volt egyfajta, sötét, depressziós, egyáltalán nem egy vidám hangulata az egész kötetnek, ami nem teljesen nyert meg magának.

Rajzolt történelem II. – A civilizáció pillérei Bálnadal 

Így haladok tehát a napi 50 oldal kihívásnak és a közös olvasásoknak hála. Szuper motiváció a mindennapokra és remek keretet is ad a napnak, ha mindig egy adott időben ‘teljesíted’ a napi adagot. 

Ti, hogy álltok az év eleji fogadalmakkal? Megsúgom az ‘idén nem veszek annyi könyvet feleslegesen’ fogadalmam már január elsején elbuktam, amikor rendeltem a Libri 1+fél akciójában pár Helikon Zsebkönyvet. 


zsebi_bio_2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s