ajánló · Extra tartalom · projekt · prológus · tematikus ajánló

Elő a mítoszokkal és a legendákkal!

Mítoszok és legendák bűvöletében telik a hét a Prológuson, ami szívemnek kedves téma, gyakran veszek kézbe ilyen jellegű könyveket. Mindig is lenyűgözött a mese és mondavilág, a mitikus lények sokszínűsége, és úgy általában az a határtalan fantázia, amivel az emberiség megteremtette és életben tartotta ezeket a történeteket. Mi is a különbség mítosz és legenda között? Nézzük gyorsan mit mond erről a Wikipédia.

Mítosz: A mítosz eredeti értelmezésben irodalomelméleti, és kultúrtörténeti fogalom. A különféle emberi kultúrák és vallások a mítoszaikban magyarázzák meg a világ keletkezéséről és lényegéről, az emberi civilizáció gyökereiről szóló elképzeléseiket. 

Legenda: A legenda általában  egy vallási tárgyú kisepikai műfaj. Általában egy vallási szempontból fontos személy, szent, mártír, pap, vallásalapító életéről, egy szent hely, templom, ereklye, ünnep keletkezéséről szól. A legenda újabb időkben a nem bizonyítható, de nagy populáris hatást kiváltó, félig igaz történeteket is jelenti.

A mitológiáról szerintem nagyjából mindenkinek a görög istenek ugranak be elsőként, bevallom velem sincs ez másként. Ez volt a kedvenc témám töriből, s bár a nevek gyakran kifogtak rajtam, a történetek kavalkádja a mai napig kimeríthetetlen, színes tárháza a lehetséges olvasmányaimnak. Megannyi intrika, szerelem, hadakozás, pikáns erotika és hosszasan sorolhatnám még, mitől is izgalmasak a mítoszok. Amellett viszont nem szeretnék elmenni, hogy nem csupán a görögök, hanem a világ más tájainak, leginkább a magyar mitikus világnak is érdemes utánajárni, rengeteg gyöngyszemre bukkanhatunk. Összeszedtem nektek jó pár szuper könyv borítóját, ezek kivétel nélkül passzolnak a témába a világ minden tájáról. 

A legenda fogalma számomra annyira tágas, ide szinte minden olyan valós és fiktív sztori, illetve szereplő belefér, ami és aki valamiért világszerte ismertté vált. Legyen szó mesékről, félig-meddig megtörtént eseményekről vagy valós személyekről, az olvasmányok listája végtelen, kimeríthetetlen. A teljesség igénye nélkül ide is összeszedtem pár nekem kedves történetet, mazsolázgassatok belőle kedvetekre. 

Végezetül engedjétek meg, hogy megmutassam a legkedvesebb önéletrajzi köteteimet olyan emberekről, akik számomra mindenképpen, de világszerte is ismertek, legendásak. Legyen szó tudományról, művészetről, vagy bármi másról, mindig örömmel veszek kézbe ilyen jellegű könyveket, szeretek picit bepillantani az ismertség mögé. 🙂


Remélem sikerült egy-két érdekesnek ígérkező könyvre bukkannotok a borítók között, igyekeztem minden zsánerből választani. Az ajánlásoknak nagyon örülök, úgyhogy ha van szíveteknek kedves kötet, írjátok meg itt a bejegyzés alatt, vagy Facebookon kommentben! Jó olvasást mindenkinek! 🙂


linda_bio2020

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s