Érdekességek · Értékelés · Kolibri kiadó · projekt · prológus

Marvel – Új történetek

Marvel – Új történetekFülszöveg: MARVEL-HŐSÖK, EGYESÜLJETEK!
Csatlakozz a kedvenc szuperhőseidhez, akik összeállnak néhány észvesztő kalandra és epikus harcra, hogy megvédje a galaxist! Marvel Kapitány és Gamora szembenéznek a legnagyobb félelmeikkel, Pókember nagyszerű barátokkal és bosszantó ellenségekkel találkozik, a Bosszúállók pedig összecsapnak a Fekete Renddel… Ez a gyűjtemény számos akciódús, szórakoztató mesét rejt, amelyek életre keltik a folyton bővülő, nagyszerű Marvel-univerzumot!

Nagyon régóta rajongok a Marvel-univerzumért, így nem is volt kérdés, hogy a Kolibri Kiadó által kiadott Marvel Új történetekre is kíváncsi vagyok annak ellenére, hogy főként gyerekeknek ajánlott. Korábban már olvastam a Minden, ami Marvel enciklopédiát is, azonban a kettőt lehetetlen összehasonlítani, hiszen a célközönsége teljesen más, az sokkal informatívabb, ez pedig mesejellegű. Az enciklopédia ugyanúgy a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg, az illusztrációk pedig rendkívül igényesek mindkettőben.

A borítót nézve megállapítható, hogy a szerzők, szerkesztők egy rendkívül nívós és minőségi válogatást készítettek. Megjelenik a legtöbb Marvel-szereplő rajta, így már előre sejthető, hogy ki(k)ról fog szólni a gyűjtemény, és remek kedvcsináló lehet a gyermekek számára is, akik még nem vagy csak kevéssé ismerik az Univerzum szereplőit, szuperhőseit.

A nagyjából 300 oldalas gyűjtemény jelentős része illusztrációkból áll, amiket örömmel lapozgattam át én is. A kötetben 17 mesét olvashatunk el, amiben megismerhetjük a szuperhősök előéletét, ellenségeit, barátait. Több történetet olvashatunk például a Pókemberről, illetve a Fekete özvegyről is.

A stílusa hétköznapi, egyszerű, amit szerintem az óvodába vagy általános iskola alsó tagozatába járó gyerekek biztosan értenek, de felnőttek számára is ugyanúgy élvezhető lehet, ha mesére vágyik, 1-1,5 óra alatt (főként a betűméret miatt, ami viszont az éppen olvasni tanuló gyerekek számára óriási segítség és kedvcsináló lehet) szerintem kényelmesen elolvasható, átlapozható. Némelyik történet humorosabb, például a Nagymosás című sztorin jót derültem, örülök, hogy nem csak nekünk, hétköznapi embereknek, hanem Pókembernek is lehet rossz napja. Hiszen végülis Peter Parker is csak egy átlagos srác, aki néha Pókember-jelmezben megmenti a világot az ellenségek elől.

“Felfigyelt egy nőre, aki a telefonjával épp fotót készített róla.
-Ne mondja, hogy sosem látta még Pókembert a mosodában – mondta.
A nő felnevetett. – Úgy tűnik, valaki ma bal lábbal kelt fel.
-Igen – sóhajtott Póki. – Ne is mondja…” 

Kettős érzések vannak bennem azzal kapcsolatban, hogy némelyik szuperhős szerintem kicsit nagyobb szerepet kapott a gyűjteményben, ilyen például a korábban már említett Pókember, a Galaxis őrzői és a Fekete özvegy. Tudom, hogy nehéz megtalálni az egyensúlyt, és mellette szól, hogy a gyerekek jobban megismerhetnek ezáltal egy-egy karaktert. A Marvel-univerzum kellően komplex, és szerintem pont ez az a szereplő-mennyiség, ami talán még követhető a számukra. Ígyis a 17 történet során számtalan új szuperhőst és gonoszt megismerhettünk, így a gyűjtemény végére egy egészen szép listát össze tudnának állítani, fel tudnának már sorolni a gyerekek.

Az egyik kedvenc Marvel-karakterem egyértelműen Thor, akinek a történetét szintén megismerhetjük az egyik mesében, illetve a Bosszúállók többi tagja is bemutatásra kerülnek, többek között Hulk, illetve Hangya és Darázs is. Amit sajnálok, hogy Amerika kapitányról kevés szó esett, szerintem ő is kaphatott volna önálló bemutatást is, de ígyis kellően komplex ez a könyv.

Nem csak gyermekeknek ajánlom a gyűjteményt, szerintem a felnőttek számára is kiváló délutáni, bekuckózós olvasmány lehet. A mesék alapsztorijai szerintem egy Marvel-rajongó számára többnyire ismertek, azonban már csak a képek, illusztrációk miatt is megéri beszerezni. Ha pedig esetlegesen gyerekekkel együtt nézegetjük, akkor garantált sikere lesz a műnek, hiszen a szuperhősös meséket biztosan élvezni fogják, a Marvel-univerzummal való ismerkedést pedig nem lehet elég korán elkezdeni!

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt a Kolibri Kiadónak!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s