adaptáció · Extra tartalom · projekt · prológus

Népszerű írók történetei a moziban

A héten adaptációkkal foglalkozunk a Prológuson, eszembe jutott egy kicsit utána járni, vajon mely írók voltak a legnépszerűbbek a filmiparban, kiknek dolgozták fel legtöbbször a történeteit. Egészen a klasszikus irodalomtól kezdve kutakodtam, hiszen annyira sok régi történet jelenik meg a mozivásznon a mai napig, amik mellett nem lehet és nem is szabad elmenni szó nélkül. A legnépszerűbb adaptált írók között nem lesznek óriási meglepetések, generációról generációra születnek újabb feldolgozások ugyanazokból a regényekből, megpróbálva alkalmazkodni az éppen aktuális trendekhez. Nézzük is meg akkor, ki ülhet a trónon. 🙂

Szerintem senkit nem fogok meglepni vele, de az egyik legtöbbször filmre vitt író a horror királya, Stephen King. Nem csak könyvei, de az azokból készült vizuális alkotások is nagy népszerűségnek örvendenek, számos történetét már többször is filmre vitték. Csupán párat mutatok a teljesség igénye nélkül, van közöttük olyan is, ami 3-4 filmes változatban is elkészült már.

Egy másik előszeretettel filmesített író Michael Crichton, a Jurassic Park megálmodója, aki számomra gimis korom egyik nagy kedvence volt. Éppen mostanában kezdtem el újraolvasni a könyveit, amik bevallom azért ennyi év elteltével már nem ugyanazt az élményt adják, de szórakoztatóak, izgalmasak, teljesen ki tudnak kapcsolni. Gyakorlatilag szinte minden egyes megjelent regényét megfilmesítették, ám a legnagyobb sikert vitathatatlanul a dínók hozták meg számára. Az újabb Jurassic World trilógia forgatókönyveinek is aktív részese volt, de a régi filmek között is akad bőven szuper néznivaló.

A romantikus könyvek rajongóinak biztosan ismerősen cseng Danielle Steel neve, legalábbis azoknak, akik az én korosztályomat erősítik. 🙂 A hölgy akkoriban a műfaj abszolút királynője volt, Crichtonhoz hasonlóan szinte minden egyes kiadott regénye megfilmesítésre került. Napjainkban talán Katie Fforde és Jodie Picoult lehetne az utód, hiszen az ő könyveikből készült adaptációk száma is igencsak magas. Utóbbi írónőtől még nem olvastam, ellenben filmet már láttam és az nagyon tetszett. Hármójuk terméséből készítettem egy kis montázst, ezeken kívül még rengeteg film akad a videótárban.

A Megye és a Roxfort megvan mindenkinek ugye? 🙂 J.K.Rowling és az én imádott Tolkienem olyan világokat alkottak, melyek nem csupán az olvasók, de a mozirajongók szívét is meghódították. Amennyiben szigorúan vesszük az adaptált kötetek számát, akkor Rowling áll nyerésre, viszont hamarosan érkezik a Gyűrűk ura előzményei feldolgozó sorozat, amivel Tolkien szépít.

Nem csupán egész egész estét betöltő filmek, hanem sorozatok tekintetében is bőséges a választék, azonban itt tekintsünk el a számoktól, mert a legtöbb esetben 1-1 könyvet adaptáltak sorozattá. A régebbiek közül Lucy Maud Montgomery neve kiemelkedő, akinek a Váratlan utazást és Anne-t köszönhetjük. Margaret Atwood korszakalkotó regénye, A szolgálólány meséje is adaptálásra került, nézettsége minden évadnál toronymagas volt. A fantasy rajongóinak R.R.Martin és Sapkowski szerzett kellemes pillanatokat a Trónok harcával és a Vajákkal, mindkét sorozat szép sikereket zsebelt be. Ugyan a GOT véget ért, ráadásul eléggé visszás fogadtatással, azt gondolom, igazán méltán írta be magát a sorozatok történelemkönyvébe. Végezetül természetesen meg kell említenem a sokak által rajongásig imádott Julia Quinn Bridgerton családját, a sorozat mind könyvekben, mind filmen jött, látott és győzött.

A klasszikus írók közül egyértelműen Jane Austen viszi el a pálmát, regényeihez a mai napig előszeretettel nyúlnak a filmkészítők. Feldolgozták már sorozatként, egész estés mozifilmekként, sőt, egy borzalmas zombis feldolgozás is napvilágot látott. XD

A krimik királynője, Agatha Christie szintén számtalan alkalommal került mozivászonra, az olvasók és a nyomozós filmek kedvelői a mai napig szívesen vetik alá magukat a varázslatnak. Bevallom én mindkét téren totális lemaradásban vagyok, egyetlen könyvet olvastam tőle, de igyekszem pótolni a hiányosságom.

A klasszikus irodalomból számos alkotó merített ihletet, több Shakespeare mű is megfilmesítésre került. A legnépszerűbb egyértelműen a Rómeó és Júlia, amiből rengeteg feldolgozás látott napvilágot hullámzó fogadtatással.

Végezetül természetesen nem szeretnék elmenni szó nélkül a magyar írók mellett sem, hiszen az ő könyveikből is számos csodás film készült, kiéből több, kiéből kevesebb. Gárdonyi, Mikszáth, Kosztolányi, Jókai és még hosszasan sorolhatnám… Mutatok inkább egy csokorra való képet. 🙂


Ennyi lett volna az én kis utazásom az adaptációk világában. Számotokra van olyan író, akinek szívesen látnátok vissza mozivásznon a történeteit? Írjátok meg nekünk itt a bejegyzés alatt, vagy Facebookon kommentben! Jó olvasást mindenkinek a könyvek legyenek veletek! 🙂


linda_bio2020

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s