adaptáció · Extra tartalom · prológus

Könyvek, amelyek jobban tetszenek a vásznon

Alapvetően azt a véleményt tapasztalom, hogy a könyv jobb, mint a film. Érthető ez a gondolkodásmód, hiszen amikor olvasunk valamit, felépítünk egy világot, elképzeljük a karaktereket, helyszíneket, és ha a képernyőn nem hasonlót kapunk viszont, akkor már csökkentheti a filmélményt, arról már nem is beszélve, hogy rengeteg írott jelenet átdolgozásra vagy kihagyásra kerülhet az adaptációkban. Természetesen lehetetlen megválaszolni azt a kérdést, hogy melyik is a jobb, hiszen ez számos tényezőtől is függ, de legnagyobb részt az egyéni preferenciáktól. A legtöbb esetben mi is a könyv változatot részesítjük előnyben, de akadnak kivételek, amikor bizony a vásznon látottak valahogy nagyobb egységet, jobb történetet alkotnak, mint amit olvastunk. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk pár kötetet, amelyek minket jobban elvarázsoltak adaptációként.

Dorka:

Jenny Han: A fiúknak, akiket valaha szerettem
Ritkán fordul elő, de A fiúknak, akiket valaha szerettem esetében először a filmet láttam, csak utána olvastam. A vásznon sokkal jobban tetszett a történet: a regényt rendkívül gyerekesnek találtam, az írásmód is hagyott némi kivetnivalót maga után. A második kötetet már be sem tudtam fejezni, annyira gyengének és unalmasnak éreztem.

1111

Cersei:

Neil Gaiman: Csillagpor
A Csillagpor egyértelműen fényévekkel jobb volt a vásznon. Sokkal pörgősebb volt, jobban meg tudtak mutatkozni a karakterek, és volt benne valami olyan misztikusság, ami nekem a könyvből nagyon hiányzott. Nem mondom, hogy a regény rossz, de a film a látványvilágával, cselekményvezetésével, s a jól kiválasztott szereplőkkel és a kiválóan megformált karakterekkel mindenképpen győz, ha versenyeztetjük a kettőt. Míg a film pörgött, addig a könyvet vontatottnak, néhol unalmasnak éreztem. Tudom, hogy más műfaj a kettő, s olvasáskor el is vonatkoztattam – így is ugyanaz a véleményem.

Zhatria:

Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Ez az egyik kedvenc filmem, talán ezért is áll közelebb a szívemhez, mint a könyv. A regényt csak pár éve olvastam el, és nagyon vicces volt, hogy szó szerint pörgött végig a fejemben közben a film. Ez a rendező és a színészek érdeme, hogy sikerült 100%-ban visszaadnia a könyvet, ezért itt nem is lehet semmilyen hiányérzete a nézőnek, hiszen teljesen megegyezik a kettő.

David Levithan-Rachel Cohn: Dash és Lily – Kihívások könyve
Tavaly télen láttam a sorozatot és TELJESEN ODA MEG VISSZA VOLTAM tőle. Beleszerettem a hangulatba, szereplőkbe. Azonnal le is vadásztam a könyvet, hogy újra átélhessem a varázslatot, immár papíron. És megtörtént az, amire igazán nem számítottam: a varázslat elmaradt.
Sokkal vontatottabb és unalmasabb a könyv, egyszerűen nem kaptam ugyanaz a minőséget és energiát, amit vártam a sorozat után. Sajnos csalódnom kellett. DE! Legalább van egy sorozatom, amit minden karácsony előtt kötelezően meg fogok nézni ezentúl.

Bogi:

J. R. R. Tolkien: A gyűrűk ura
Nagyon látványos és a karakterek is hűen vannak ábrázolva. Számomra a regény túl régimódi stílusú és lassú volt – ez valószínűleg a korából adódik – filmben azonban mozgalmas és elvarázsoló élményt nyújtott. A sztorit egy az egyben átmentették a forgatókönyvbe, a rendezők hűek maradtak az eredeti regényhez.

1111111111111

Linda:

Jordan Belfort – A Wall Street farkasa
A film kifejezetten szórakoztató volt, ellenben a könyv borzalmasan száraz. Azon kevesek egyike, amit végig sem tudtam olvasni, félúton abbahagytam.

Betti:

Leigh Bardugo-Shadow and Bone
Igazából nekem a könyv is tetszett, de adott neki egy kis ízt, hogy a Hat varjú története is felvezetésre került. Sokkal izgalmasabbá vált számomra a sorozat.

Jay Asher – Tizenhárom okom volt… :
Ebben az esetben nekem a könyv nem igazán tetszett, viszont a sorozat nagy kedvencem lett. Tetszik, hogy mennyire továbbfűzték az egészét és hogy mennyi minden derült még ki.

dorka_bio_2020

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s