exkluzív · Extra tartalom · könyvek világa · Könyvmoly problémák · Népszerű · prológus · Tippek trükkök

Így legyen több időd olvasni! Tippek egy könyvmolytól

Itt a tavasz, mindenki ismét lehetőséget kap a megújulásra! Ez a cikk arról szól, hogyan szánj időt az olvasásra a rohanó hétköznapokon, ami nem csak remek szórakozás, de a személyes fejlődésedet is szolgálja.

Prológus napi 50 oldal kihívás

Blogger csapatunk már 2021-ben elindította a napi 50 oldal kihívást, amelynek egészen egyszerű célkitűzése, hogy minden nap olvassunk el legalább 50 oldalt. Ez a terjedelem pont annyi, amennyit egy nehezebb és leterheltebb időszakban is be tud vállalni az ember, mindössze 30-60 percet kell rászánni, ennyi szabadideje pedig a legtöbbünknek akad a hétköznapokon. Köztudott tény, hogy akkor teljesítünk jobban, ha lebeg a szemünk előtt egy konkrétan kitűzött cél, éppen ezért tud működni ez a kihívás. Ahelyett, hogy azt mondanánk, hogy 2022-ben többet fogok olvasni, jelentsük ki, hogy idén minden nap el fogok olvasni 50 oldalt. Ez pszichológia! 😉

Tömegközlekedés

Alig ismerek olyan embert, aki ne használná rendszeresen a tömegközlekedési eszközöket, különösen igaz ez a fővárosra. A nap mint nap utazással töltött időt az Instagram böngészése helyett olvasással is tölthetjük. Mióta szokásommá vált, hogy a nagyobb lélegzetvételű utaimra (ez nálam a 20 percnél tovább tartó közlekedést jelenti) magammal viszem az aktuális olvasmányomat, sikerült több oldalt olvasnom egy nap alatt, arról nem is beszélve, hogy valóságosan elrepült az idő közben, kevésbé unatkoztam a metrón, villamoson, buszon.

Étkezések

Egyik legkedvencebb szokásom, hogy evés közben is olvasok. Persze, ezt akkor teszem meg, ha éppen nincs társaságom vagy nem rohanok nagyon. Ha lehetőséged adódik rá, mert éppen van egy órád indulásig, a reggelid mellé vegyél a kezedbe egy könyvet. Remek érzés így indítani a napot. Vagy ha az ebédszünetedben pont nincs körülötted ismerős, egy regény is tökéletes ebédpartner. Nagyon nem szeretek egyedül étkezni, ezért szoktam rá az evés közbeni olvasásra. Egy jó könyv társaságában sosem érzi magányosnak magát az ember.

Elalvás előtti olvasás

Biztosan mindenki hallott már róla, hogy a pihentető alvás érdekében javasolt a lefekvés előtti órában letenni a telefont és egyéb kék fényt kibocsátó eszközöket. Ennek egészen egyszerűen az az oka, hogy a mesterséges fény hatására az ember nehezebben tud elaludni. Na de mit csináljunk abban ez egy órában, miközben napjainkban a pihenés és a szórakozás is a képernyő előtt történik? A megoldás pofon egyszerű: olvasásra fel! Személyesen tapasztalom, hogy ha közvetlen alvás előtt olvasok minimum 20 oldalt, sokkal nyugodtabban tudok aludni, könnyebben jön álom a szememre és kipihentebben ébredek másnap. Évek óta ez a stratégiám, és kizárólag akkor nem válik be, ha olyan izgalmas könyvet veszek elő, amit nem tudok letenni. Abban az esetben viszont garantáltan hulla fáradt leszek másnap, de őszintén szólva megéri átvirrasztani az éjszakát egy jó könyvélményért 😀

Remélem, kipróbáljátok valamelyik tippet, és sikerül több időt szakítanotok az olvasásra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s