összefoglaló · fantasy · könyvajánló · Manó könyvek · projekt · prológus

Hogyan szerettessük meg az olvasást a gyerekekkel?

Amikor az ember rákap az olvasás ízére, akkor aztán már le sem lehet robbantani a könyvekről. No de hogy is tudunk idáig eljutni?
A válasz egyszerű, olyan könyvekkel, amik pörgősek, végig ébren tartják a figyelmet és olvasóként tudunk velük, vagy tartalmuk egy részével azonosulni.

a nővérek átka
Manó Könyvek, 2022 Budapest, 302 oldal

A lányoknak jó szívvel ajánlom Lucy Strange: A nővérek átkát.  A könyv a 13 éves Willáról szól és 5 testvéréről. Egy farmon élnek zsarnok és babonás apjukkal. Illetve nagymamájukkal, aki önállóságra neveli és titokban olvasni tanítja őket.

Ebben a babonás faluban, ahol se az írással, se az olvasással nem dicsekedhetsz, mert a végén még boszorkánynak kiáltanak ki, nevelkedik és igyekszik boldogulni a 6 lánytestvér. A történet ott veszi kezdetét, hogy Willa nővérét férjhez kényszeríti az apjuk egy lóért cserébe. Amikor Grace inkább elszökik, a 13 éves Willa felkerekedik, hogy megtalálja szeretett testvérét.
A kalandokkal és varázslattal átszőtt történet lebilincselő. Találkozunk benne a testvéri szeretet erejével,  az emberi jósággal és gonoszsággal egyaránt.

“Csak vésd az eszedbe: még akkor is, amikor kicsinek és tehetetlennek érzed magad, és azt hiszed, hogy egyes-egyedül vagy, tudd, hogy ez nem igaz! Fikarcnyit sem! Erősebb vagy, mint gondolnád! Sosem vagy igazán egyedül.”

Lucy Stange: A nővérek átka

Érdemes a szülőknek is elolvasni a regényt, hogy utána a gyerekekkel beszélgethessenek, például az apuka karakteréről, aki a legösszetettebb és legbonyolultabb személy az egész könyvben.
A könyv rövid fejezetei, könnyen érthető szövege, nagyobb alakú betűi és varázslatos világa mindenképp garantálja a kikapcsolódást és a jó olvasási élményt a fiatal korosztály számára.

Nem tudod, mit vegyél egy 10-12 évesnek? Íme még pár cím, amit jó szívvel ajánlok:

Ruff Orsolya: Volt egy ház
Veronica Cossanteli: A csibukok varázslatos földjén
Kertész Edina: Lajhár a sztár
Emma Steinkellner: Egy boszi naplója
Jamie Littler: Zúzmaraszív 1-2. rész

Volt ​egy ház
lajhár a sztár
egy kis boszi naplója
zúzmaraszív
a sibukok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s