Értékelés · Magánkönyvtár · Menő Könyvek · projekt · prológus

Charlotte Brontë: Jane Eyre

jan eyreFülszöveg: Jane Eyre, a lowoodi árva tébolyult szerelmének története ez a méltán népszerű, kortalan regény.

Jane a bentlakásos intézetben megtanulja, hogy egy vagyontalan fiatal lány senkire sem számíthat, egyedül kell boldogulnia a világban. Amikor Mr. Rochester nevelőnőként alkalmazza gyámleánya, Adele mellett, szabadabb világ tárul ki előtte, és lassan elhiszi, hogy rátalálhat a boldogság. Ám Thornfield Hall falai sötét titkot rejtenek, és a legszebb álom is rémálommá válhat… Jane-nek döntenie kell, hogy összetört szívvel mindent maga mögött hagyva kezdjen-e új életet, vagy ismét a nehezebb utat válassza.

A bátor és tiszta lelkű Jane története nem csak a szerelem, de a XIX. századi Anglia világának sötét és csillogó oldalát is képes úgy megmutatni, hogy Charlotte Brontë regénye máig a világirodalom egyik legfontosabb és legszívettépőbb romantikus műve legyen.

A klasszikusokkal mindig is hullámzó volt a kapcsolatom. Habár mindig megfogadom, hogy évről évre egyre több ilyen műfajú könyvet fogok a kezembe venni, ez sajnos általában meghiúsul. Tudatosan igyekszem őket beépíteni a TBR-listámba, azonban egy-egy fárasztó nap után sokszor vágyom inkább valamilyen könnyedebb olvasmányra. Ez az évem olvasás szempontjából amúgy sem úgy sikerült eddig (sőt… egyenesen katasztrófa szerintem…), ahogy év elején terveztem, így a szépirodalmi művek még inkább a háttérbe szorultak nálam. Most azonban a nyáron újból kedvet kaptam hozzá, a Jane Eyre-ban pedig szerencsére nem csalódtam.

A Menő Könyvek Örök Kedvencek sorozata amúgy is remek motiváció a számomra. A borítója az összesnek gyönyörű, stílusban nagyon passzolnak egymáshoz, ez alól pedig Charlotte Brontë Jane Eyre című regénye sem kivétel. Ez a bordó-bronz kombináció eleganciát sugall, szerintem remekül illik a történethez.

„Nem lennél boldogabb, ha kitörölnéd emlékezetedből a könyörtelenséget a vad szenvedéllyel együtt, melyet benned felkorbácsolt? Én úgy látom, rövidebb az élet annál, hogysem érdemes legyen ellenszenv ápolására, méltatlanságok könyvelésére fecsérelni.”

Jane egy bentlakásos intézetben, Lowoodban nevelkedik nyolc éven keresztül, miután nagynénje, Mrs. Reed elküldi őt a családi háztól. A lánynak már nála sem volt egyszerű élete, azonban az intézetben is igencsak szerény körülmények között nevelkednek. Már az első nap megtapasztalja, hogy milyen érzés ennyire egyszerű körülmények között nevelkedni, ez pedig a további életére is hatással lesz. Jane később sem vágyik drága holmikra, tökéletesen megelégszik a legegyszerűbb darabokkal is. A lány a legmeghatározóbb éveit tölti Lowoodban, rengeteget fejlődik a személyisége ebben az időszakban. Azt már az elején megtudjuk, hogy Jane egy rendkívül szorgalmas diák, így minden olyan készséget elsajátít, amire a későbbiekben szüksége lehet. Nagyon szerény, nem veri nagy dobra a tehetségét, sokkal inkább visszahúzódó személyiség. Erős, talpraesett nő, aki próbálja sebezhetetlennek mutatni magát.

Számomra általában a szépirodalmi művek inkább komfortzónán kívüli olvasmányok. Ezeknél általában idő kell nekem ahhoz, hogy megszokjam azt, hogy ezek a regények kevésbé pörgősek, lassabban indul be a történet, sokkal inkább vontatottabbnak érződnek. A Jane Eyre esetében viszont ezt nem éreztem. Lendületes, izgalmas és számomra egyáltalán nem kiszámítható a cselekmény. A karaktereket szerintem jól bemutatja, részletes leírást kapunk szinte mindenkiről, az írónő előtt le a kalappal. Mindenkinek megvannak a sajátos jellemvonásai, „bolondságai”. Emiatt valamennyire kiszámítható a karakterek viselkedése, de ez abszolút nem negatívum. Mr. Rochester megnyilvánulásain például többször kiakadtam, viszont örültem annak, hogy Jane néha-néha visszaszólt, vagy legalábbis a megnyilvánulásain érezhető volt, hogy nem fogadta el csak úgy a sajátos viselkedési módot.

Összességében kifejezetten örülök, hogy ezzel kezdtem újra a „szépirodalmi TBR-listámat”, nagyon élveztem az olvasását. Nem tudom, hogy valahol, valamilyen gimnáziumban kötelező olvasmány-e ez a regény vagy sem, de én mindenképpen javasolnám. Szerintem kevesebb benne a leíró rész, mint egy „átlagos” kötelező olvasmányban, sokkal eseménydúsabb, ezáltal pedig jobban is élvezhető annak ellenére is, hogy egy hosszabb regényről van szó. Őszintén ajánlom azoknak, akik próbálnak megbarátkozni a klasszikus irodalommal, kiváló regény lehet ez kezdésnek. Azoknak pedig, akik a műfaj kedvelői, szerintem nem is kell magyaráznom, hogy miért is kiváló olvasmány Charlotte Brontë Jane Eyre című műve. Eseménydús, szórakoztató történet, amiben nem mellesleg egyfajta társadalomkritika is megjelenik!

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt a Menő Könyveknek!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s