ajánló · Extra tartalom · könyvajánló · Kedvencek · lista · projekt · YA

Young adult sorozatok

A young adult műfaj manapság nagyon közkedveltté vált, amin egyáltalán nem vagyok meglepve. Egyre többen fedezik fel ezt a stílust, ami egyszerűen magával ragadja olvasót. Mi is az a young adult? Az elnevezés magáért beszél, főszereplői fiatal felnőttek, a középiskolás korosztály, ezért elsősorban a célközönséget a 14-18 év közötti kamaszok alkotják. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne élvezetes felnőtt fejjel olvasni ezeket a regényeket. Általánosságban elmondható, hogy nincs YA könyv szerelem nélkül, mindig hangsúlyos a romantikus mellékszál, hiszen ehhez az életszakaszhoz köthető az érzelmek felfedezése. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem a kedvenc YA könyvsorozataimat, amiket mindenkinek ajánlok, aki kedveli ezt a műfajt, vagy még sosem olvasott ilyen jellegű könyvet. Az alábbi történetekkel biztosan nem fogtok mellélőni!

Suzanne Collins: Éhezők viadala trilógia

Az Éhezők viadala az egyik olyan trilógia, aminek a könyvmolyságomat köszönhetem. Sosem fogom elfelejteni, milyen érzés volt olvasni Suzanne Collins népszerű történetét, ami nem csak magát az olvasást, hanem a disztópiás regényeket is megszerettette velem. Nem hiszem, hogy van olyan olvasó, aki ne ismerné az Éhezők viadalát, hiszen a belőle készült filmeknek is széles rajongótábora van, bár én nem bírtam végignézni őket, mert a könyvélménnyel összehasonlíthatatlan.

Patrick Ness: Chaos Walking trilógia

Az egyik kedvenc sci-fi könyveim közé tartoznak ennek a trilógiának a kötetei. Most nagy Chaos Walking lázban égek, mert nemsokára megjelenik az első részből készült adaptáció, amire már évek óta várok. Erről a hírről és magáról a sorozatról az alábbi linken olvashattok részletesebben: https://prologus.wordpress.com/2021/02/19/a-varva-vart-adaptacio/

Leiner Laura: Bexi sorozat

Amikor a young adult műfajról beszélünk, nem hagyhatjuk ki Leiner Laura nevét sem. Az írónő első nagy sikere a Szent Johanna Gimi volt, viszont ezen a listán azért szerepel a Bexi, mert az én szívemhez sokkal közelebb áll ez a sorozat. Bexi nem egy átlagos középiskolás, hanem egy országszerte ismert énekesnő. Bár első ránézésre arany élete van, valójában nem könnyű a hírnév terhét viselni. Amikor meghívják vendégszereplőnek egy tehetségkutató műsorba, nem csak a karrierjében, hanem az életében is nagy változás következik be. Ekkor lépbe a képbe Nagy Márk, a jóképű celeb, akibe az összes női olvasó egy szempillantás alatt beleszeretett, Bexi vajon ellenáll neki?

Kerstin Gier: Silber trilógia

Az első fantasy a listán. A young adult kifejezetten jó elegyet alkot a fantasy-val, ami szerintem azért van, mert a tizenéves fiatalok keresik a kalandokat, szeretnének kivételesek lenni, ezért szimpatizálnak a fantasy karakterekkel, akikről kivétel nélkül kiderül, hogy különleges képességekkel bírnak, esetleg belecsöppenek egy másik világba. Titkon minden kamasz ilyesmire vágyik. A Silber trilógia pontosan az a történet, amiben élvezet elmerülni. Biztosra veszem, hogy sokan elgondolkodtatok már azon, mi lenne, ha az álmaink valóságosak lennének, ha tudatosan irányíthatnák azokat, míg alszunk. Kerstin Gier regénye pontosan erről szól. Titok titok hátán, egy csipetnyi romantikával egy kitalált világban…a tökéletes young adult fantasy.

Cassandra Clare: Végzet ereklyéi

Az előző képlet Cassandra Clare sorozatára is érvényes. Habár itt a romantika nem éppen csipetnyi, hiszen a történet fő szálának szerves részét képezi szereplőink szerelmi élete, ami hihetetlenül bonyolult és zavaros, pont, mint a való életben :’D (de pont emiatt lehet remekül azonosulni a karakterekkel). Fantasy a javából. Főszereplőnkről hamar kiderül, hogy különleges, amiről korábban fogalma sem volt. Egyik pillanatról a másikra olyan fiatalok társaságában találja magát, akik démonokra vadásznak, ezzel óvva a halandók (a könyvben csak mondének) biztonságát. A Földet azonban veszély fenyegeti, és mindenkire szükség van ahhoz, hogy megelőzzék a pusztulást és a káoszt.

Válogassatok kedvetekre erről a listáról, egyik sorozat jobb, mint a másik. Rekordidő alatt olvastam el az összeset, annyira izgalmasak és letehetetlenek voltak! Jó olvasást mindenkinek, vegyetek a kezetekbe young adul-ot!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s