ajánló · Extra tartalom · könyvajánló · könyvek világa · Kedvencek · projekt · prológus · történelem · tematikus ajánló

Regényes mitológia

A legújabb projektünk középpontjába a mitológia került, ami biztosan sokatokban ellenérzést kelt, hála a középiskolai emlékeknek. Azt gondolom, hogy maga a mitológia az egyik legérdekesebb dolog a világon, az irodalom iránt érdeklődőknek hatványozottan. A baj csak az, hogy a száraz formában és kötelező jelleggel átadott tudásanyag csorbítja a diákok érdeklődését. Én is hasonlóan jártam, de szerencsére több mitológiai témájú regényre is felfigyeltem könyvmoly pályafutásom során, amik sikeresen megszerettették velem ezt a műfajt. Tartsatok velem, ha kíváncsiak vagytok, mely könyvekről van szó!

Madeline Miller: Akhilleusz dala

Ez volt az első olyan könyv az életemben, amelyben homoszexuális romantikus szál jelent meg, úgyhogy az Akhilleusz dala számomra több szempontból is mérföldkő. Nagy bátorságra vall az írónő részéről, hogy újragondolta a görög mitológia egyik legismertebb alakjának, Akhilleusznak a sorsát, élettörténetét. Az ostromlott Trója és az ókori atmoszféra megelevenedik az olvasó előtt, meg is hozta a kedvemet, hogy újra elolvassak egy-két mítoszt.

Madeline Miller: Kirké

Miután az Akhilleusz dalát felvettem a kedvenceim listájára, rögtön tudtam, hogy el kell olvasnom Madeline Miller másik ebben a témában íródott könyvét is. A Kirké szintén egy retelling, amely a görög mitológiából táplálkozik, több történetet összegyűrve készült el a címszereplő története. Évszázadok mítoszait olvashatjuk az egyes fejezetekben, a szerzőnő csodás megoldásokkal fűzte össze a korábban ismert, ám látszólag különálló mítoszokat, így vált a történet összefüggővé és olvasmányossá.

Natalie Haynes: Ezer hajó

Nem találtam kivetnivalót Natalie Haynes regényében. Az Ezer hajó egy egészen új oldalról mutatja be a korabeli eseményeket, középpontban Trója tíz évig tartó ostromával, valamint annak előzményeivel és következményeivel. A szerző precízen megkomponált története a háború által érintett nőket mutatja. Megismerkedünk Odüsszeusz feleségével, az elesett Trójában élő asszonyokkal és özvegyekkel, a katonák rabszolgáival, és betekintést nyerhetünk az ő személyes küzdelmeikbe.

Ellie Mackin Roberts: Olümposzi hősnők

Mióta több mitológiai témájú könyvet is elolvastam, lényegesen megnőtt az érdeklődésem a görög mítoszok világa iránt. A Kossuth Kiadó egy gyönyörű kiadvánnyal örvendeztette meg a hozzám hasonló történelem iránt rajongó könyvmolyokat. A görög mitológiában felbukkanó női szerepkörre koncentráló kötet rendkívül információ-gazdag, ebből kifolyólag kissé tömény, nehezen olvasható. Inkább tekintek rá tankönyvként, ami szórakoztató módon tanít, mintsem egy kikapcsolódást nyújtó történetre. Mivel engem alapvetően érdekel a terület, ez utóbbi egyáltalán nem zavart, sőt, jól esett kilépni a komfortzonából.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s