könyvajánló · projekt

Irány a suli! Booktag

IMG_0818

Utolsó napjához érkezett a Back to School, azaz Irány a suli! projekthetünk. A napokban Instagramon megosztottuk veletek egy általunk korábban már kitöltött booktag kérdéseit, most pedig a mi válaszainkat is elolvashatjátok. A korábbi válaszainkat >>itt<< éritek el.

1. Radír – Egy könyv, amelyet legszívesebben kitörölnél az emlékezetedből

Rebel Hei- lázadó örökösDorka: Vi Keeland – Penelope Ward: Rebel Heir – Lázadó örökös c. könyve. Sajnos nem sok értékelhetőt találtam a könyvben. Sekélyes karakterek, nagyon kiszámítható és cringe történet, tele felesleges drámával és idegesítő viselkedéssel.

Fanni: Nagyon ritkán gondolom azt egy könyvről, hogy teljesen kitörölném az emlékezetemből, azonban sajnos néhány kötelező olvasmány nem nyerte el a tetszésemet. Fekete István regényeivel szerintem túlságosan korán találkoztam, de emlékszem, hogy anno a Tüskevár kész szenvedés volt. Talán egyszer adok neki még egy esélyt!

Cersei: Titkok és exek éjszakája. Hálás köszönet, hogy eszembe juttattad. Azt hiszem, hogy ez volt az első könyv, amelyre 0,5 pontot adtam. Borzalmas, történet 0, és egyébként is, már amikor korosztályomnak megfelelő volt, akkor is túl érett voltam ezekhez a drogos tinimarhaságokhoz. Persze a Kisasszonyokat is írhatnám. Na, hát az… Hagyjuk is!

Amerikai ​psychoLinda: Amerikai psycho. Nem azért, mert annyira rossz volt, hanem mert a horrorisztikus részei néha még most is kísértenek álmomban😰

Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – a sok negatív értékelés miatt olvastam csak el, de hiba volt.

Juc: J. L. Armentrout: Wicked – Megveszekedett c. könyve. Az alapötlet nagyon tetszett, és – bár nem kifejezettem szeretem Armentrout írásait – a sok jó értékelés után bíztam benne, hogy ez most más lesz, és imádni fogom a történetet.
Sajnos már az első oldalon szembesülnöm kellett vele, hogy ez a könyv nem nekem íródott. A karakterek már az első oldalaktól kezdve ellenszenvesek voltak, és magától a stílustól, amiben a könyv íródott, falra másztam. Szinte éreztem, ahogy halnak el az agysejtjeim olvasás közben.

2. Füzet – Egy naplószerű könyv, amely valamiért megragadta a figyelmed

Linda: Anne Frank naplója. Alapmű, letaglózóan őszinte olvasmány a zsidóüldözésről egy kamaszlány tollából.

Egy különc srác feljegyzéseiZsebi: Egy különc srác feljegyzései. Ezt már sokszor emlegettem, de amikor megkérdezik, hogy melyik az örök kedvenc könyvem, akkor általában ezt szoktam emlegetni. Még 2013-ban olvastam, de annyira maradandó élmény volt számomra, hogy igyekszem pár évente újraolvasni. Charlie gondolatai, naplóbejegyzései rengeteg olyan gondolatot tartalmaznak, ami miatt legszívesebben mindenkinek a kezébe nyomnám a könyvet.

Juc: Maksai Kinga: Most már biztosan hazaér. A könyvben csupán a főszereplő gondolatait olvashatjuk, más szemszögből nem is ismerjük meg a történetet. Bár nem konkrét napló formátumban íródott, de olyan hangulata van.

Cersei: Húha, gondban vagyok, hirtelen egy sem jut eszembe. S amikor ezt leírtam, rögtön meg is világosodtam. Marianna von Birken könyve, az Ego Sum Resurrectio et Vita. Ígérem, hogy még ebben az évben el is olvasom, mert nagyon jó, csak még nem jutottam a végére. Többen is naplóznak, lassú cselekményű, és nagyon jó poénok is vannak benne, amelyekhez némi műveltség sem árt.

Vanda: Elsőre a Szent Johanna Gimit akartam írni, de legyen valami más: Totál Titkos Naplóm sorozat első két részét olvastam. Ennek tényleg napló jellege van,

A Szent Johanna gimi 1.Dorka: Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 1. – Kezdet. A mai napig nagyon sokat jelent nekem ez a sorozat, Reni és Cortez története számomra örök kedvenc marad.

Fanni: Egyből Leiner Laura A Szent Johanna Gimi című sorozata jutott eszembe! Általános iskola felső tagozatában kezdtem el olvasni az első köteteket, akkoriban többször végigolvastam a regényeket. A mai napig nyomon követem Laura munkásságát, az új megjelenésekre is kíváncsi vagyok a mai napig.

3. Fizikatankönyv – Egy tudományos könyv, amely tetszett

Vanda: Erre túlzás azt mondani, hogy tudományos, de sok érdekes információ van benn, élvezetes módon elmesélve: Mikszáth Kálmán: Magyarország ​lovagvárai.

Linda: A mi bolygónk. Természettudomány érthetően, érdekesen, csodálatos fotókkal karöltve.❤️

Erdő köztársaságCersei: A filozófiai háttér miatt akkor jöjjön Sam Taylor Erdő köztársasága. Lehet, hogy idén újra kellene olvasnom, hat-hét évvel ezelőtt nagyon megérintett, szerintem a maga sötét hangulatával, és az eseményekkel rengeteg mondanivalója van.

Zsebi: Atkinsontól a Pszichológia. Amikor felvettek az egyetemre akkor kezdtem el barátkozni a könyvvel és hihetetlenül tetszett. Számos érdekesség, kutatás tény van benne az emberi elme működéséről, miértjeiről meg úgy általánosságban a pszichológiáról. A téma iránt komolyabban érdeklődőknek mindenképp ajánlom, igazi alapdarab!

4. Nyelvóra – Egy könyv, amit nem magyarul olvastál

Zsebi: Rengeteg könyvet nem magyarul olvastam, mert sokszor türelmetlen vagyok kivárni a magyar fordítást. Legelőször ez akkor esett meg, amikor a Könyvmolyképző Kiadó nem a nekem tetsző ütemben hozta ki a Percy Jackson-sorozat részeit. Ha jól emlékszem A Titán átkával kezdtem meg karrierem.

Dorka: Rachel Smythe: Lore Olympus 1. rész. A Lore Olympus volt az első képregény olvasmányom, amely teljesen levett a lábamról. Nagyon izgalmas volt elmerülni ebben a világban, szerencsére a nyelvezete nagyon könnyű, a grafika pedig gyönyörű. Nem gyakorlott angolul olvasóknak is bátran tudom ajánlani.

The Invisible Life of Addie LaRueJuc: V. E. Schwab: The Invisible Life of Addie LaRue – Addie LaRue láthatatlan élete. Lassan az életfilozófiámmá válik, hogy Schwab könyveit csak eredeti nyelven szabad olvasni, mert a fordítás elvesz az élményből. Addie volt az első történet, amit az írónőtől olvastam, és szinte minden oldalról kiírtam legalább egy idézetet, annyira tetszettek a leírások.

Vanda: Remek kiegészítő történet a trilógiához, de természetesen nem jelent meg magyarul, úgyhogy muszáj voltam angolul olvasni: Dan Wells: Isolation

Linda: Utoljára a német tankönyvemet olvastam idegen nyelven.😂

Fanni: Kifejezetten szeretek idegen nyelven könyveket olvasni (nyelvgyakorlásnak és szókincsfejlesztésnek sem utolsó!), így amikor csak tehetem, igyekszem eredeti nyelven megvenni a műveket. Egy időben rá voltam kattanva Nicholas Sparks történeteire, például a Message in a Bottle című (Üzenet a palackban – szerk.) regényét többször is olvastam eredeti nyelven.

Cersei: Gaston Leroux-Jennifer Bassett: The Phantom of the Opera. Nagyon szeretem ezeket a nyelvtanulást támogató könyveket, izgalmasak, érdekesek, és még magamra is büszke lehetek, hogy a nem az anyanyelvemen íródott történeteket is el tudom olvasni.

5. Ünneplőruha – Egy könyv, amelynek lenyűgözött a borítója

Juc: Holly Ringland: Szirmokba zárt szavak. Tökéletes példája annak, amikor a borító alapján veszek könyvet. Teljesen véletlen találtam rá a boltban a Szirmokba zárt szavakra, és mivel a szép borítók a gyengéim, nem tudtam otthagyni. Kellett néhány hónap, mire eljutottam odáig, hogy el is olvassam, de amit belül találtam, még jobban is tetszett, mint a külseje.

Napolitano kilenc életeFanni: Nemrég jelent meg a Libri Könyvkiadó gondozásában Donna Freitas Rose Napolitano kilenc élete című regénye, aminek a borítója meseszép! Az pedig óriási pluszpont, hogy maga a történet is fantasztikus, az idei évem egyik kedvencévé vált.

Cersei: V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete. Ahogy rápillantok, valami különös érzés fog el. Látom a borítón a fantáziát, érzékelem a misztikumot, ugyanakkor megvan a sötétség is. Igaz, hogy a történetben szereplő árnyat én nem így képzeltem, de ez legyen a legnagyobb bajom.

Vanda: Kelly Barnhill: The ​Girl Who Drank the Moon – A lány, aki holdfényt ivott. 2020-ban olvasott könyveim közül az egyik legszebb szerintem. Nagyon szeretem a rajzolt borítókat, ez pedig egy különösen szép kompozíció.

Linda: A boszorkány szíve. Amellett, hogy gyönyörű, az egyik legbeszédesebb borító, amit az utóbbi időben láttam.

Dorka: Bridget Collins: Árulások. Mit is mondhatnék? Egyszerűen gyönyörű, de a beltartalom is elvarázsolt.

A LeviatánZsebi: Rengeteg csodaszép borítós könyvem van, mániákusan gyűjtöm őket, afféle könyvhörcsög módra, így nehéz csak egyet kiemelni. Éppen ezért a legutóbbi csodás szerzeményemet emelem ki, Rosie Andrews: A Leviatán c. könyvét.

6. Házi feladat – Az első könyv a várólistádról, ami eszedbe jut

Linda: A varjúkirály. Idejét sem tudom mióta szeretnem elolvasni, a napokban pedig valami miatt folyton beugrik. Ez egy jel.🙃

Dorka: Sarah J. Maas: Föld és vér háza. Egy ideje szeretném elolvasni, de úgy alakult, hogy még mindig a várólistámon szerepel. Imádom Sarah J. Maas munkásságát, remélem, hogy ez a regénye is elnyeri a tetszésemet.

Juc: Guillaume Mussotól a Visszajövök érted. Az egyik legújabb könyvem, amire hamarosan szeretnék is sort keríteni. Mostanában nagyon magával ragadott a krimik világa, remélem, ez is tetszeni fog.

Cersei: Azért esett a választásom Ken Follett: Egy új korszak hajnala című könyvére, mert ezt már egyszer elkezdtem, de az online oktatás annyira megviselt, hogy nem folytattam. Viszont az a 400 oldal, amit eddig olvastam, zseniális. Éppen ezért szerintem elölről fogom kezdeni, mert minden perc megéri.

Fanni: Egyértelműen Margaret Mitchell Elfújta a szél című regénye! Túlságosan régóta van már rajta a várólistámon, több posztban is megemlítettem már, hogy el szeretném olvasni, de még sajnos mindig nem találtam megfelelő alkalmat hozzá.

A ​TérképészekVanda: A kalaposok regény folytatása, Tamzin Merchant: A ​Térképészek. Az eső rész rengeteg kérdést hagyott maga után, és nagyon kíváncsi leszek, mik fognak itt még történni.

Zsebi: A várólistám végtelen, azonban az első könyv, ami beugrott róla az a Gemina Jay Kristoff és Amie Kaufman tollából. Ez tipikusan az a könyv, amit fizikai formában kell olvasni, szóval még várat magára egy kicsit, amíg beszerzem.

7. Évnyitó – Egy könyv, amit egy eseménynek köszönhetően fedeztél fel

Cersei: Riyria-krónikák. Köszi, Fumax! Bárkinek ajánlom, és a kiadó többi kötetét is. Igényesek, és kiváló történetek, valamint ezeken az eseményeken jó áron hozzájuthattok a könyvekhez, mindig van kedvezmény.

Fanni: Egy 21. Század Kiadó által szervezett eseményen kaptam meg jó pár éve Sally Rooney Normális emberek című regényét, ami a mai napig az egyik kedvencem! Nemrég az Olvass a Prológussal! kihívás keretében is megismertettük követőinkkel a regényt, sokan csatlakoztak a közös olvasáshoz.

Linda: A tavalyi könyvhéten megjelent Addie LaRue láthatatlan élete. Imádtam, nagy kedvencem lett.

Zsebi: Pierce Browntól a Vörös lázadás. Pár éve elhozta kis hazánkba a Könyvfesztiválra az írót az Agave Kiadó, és esélyünk volt egy interjút készíteni az íróval. Előtte letoltam a trilógiát, és zseniális volt! Azóta is hatalmas kedvencem, épp egy újraolvasást fontolgatok.

8. Őszi szünet – Egy könyv, amit már alig vársz, hogy elolvashasd

regretting youDorka: Colleen Hoover: Regretting You – Elrontott életek. Kicsit el vagyok maradva a friss Colleen Hoover megjelenésekkel, ezt a hiányosságomat mindenképpen szeretném pótolni, a Regretting you pedig a TBR listám élén áll.

Zsebi: A legújabb Schwab könyvet, ami még meg se jelent, se borítója, se címe. Sorozatcím azért már van: Threads of Power és azt is tudjuk, hogy az Egy sötétebb mágia főszereplői visszaköszönnek majd a sorok között!

Cersei: Jenn Lyons: Minden dolgok neve. Persze előbb a királyok vesztét kellene elolvasni. Egyszer már elolvastam, majd elkezdtem még egyszer, de nem sikerült befejeznem. Viszont már megvan a harmadik rész is, aztán jön a negyedik… Jaj, el kellene már olvasni ezt a sorozatot, úgy igazán.

Linda: A hűvösebb időkre tartogatom Narnia krónikáit. Régi adósságom, szeretném most végre sorra keríteni.

Juc: T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél. A suttogó ajtón túl után egyértelmű volt, hogy az író másik népszerű könyvére is szükségem van, annyira imádtam a világot, amit felépített. Sajnos rengeteg más olvasatlanom van, amiken minél hamarabb szeretném átrágni magam, így ez most a sor végére került, de már nagyon szeretném olvasni.

Fanni: Rengeteg olyan könyv van, amibe alig várom, hogy belekezdhessek! Ha egyet kellene kiválasztanom, akkor Stephanie Garber Caraval-sorozatát mondanám, régóta halogatom az elkezdését.

Vanda: Holly Jackson: Jó ​kislányok, rossz viszonyok. Az első rész után (ami pár apróságot leszámítva nagyon tetszett) egyértelműen kíváncsi vagyok a második részre.

9. Osztálytársak – Egy könyv, amelyről egy barátodtól hallottál

Fanni: Rengeteg könyvet szoktunk csapaton belül ajánlani egymásnak, főleg Zsebi és Dorka az, aki igazán nekem való regényeket szokott mutatni. Tarryn Fisher Szeress, ha hazudok is sorozatába is így kezdtem bele!

Juc: V. E. Schwab: The Near Witch. Teljesen véletlen láttam valakinél Instagramon a könyvet, és később beszélgettünk is róla. Annyira érdekelt a történet, hogy a kívánságlistámra került, és végül új kedvencet avattam, miután elolvastam.

Rém hangosan és irtó közelLinda: Rém hangosan és irtó közel. Egy kedves ismerősöm nagy kedvence, az ő ajánlására szereztem be, korábban nem hallottam róla.

Vanda: Tamora Pierce: Az ​álruhás lovag. Örökké hálás leszek a barátnőmnek, amiért neki köszönhetően megismerkedtem ezzel a szuper sorozattal, mert máig az egyik kedvencem.

Zsebi: A Lore Olympus Webtoon sorozatot RavenS bloggertársamnak hála fedeztem fel. Újfent köszönöm, hatalmas kedvencem lett!

Cersei: Tamsyn Muir: Gideon, a Kilencedik. Zsebi ajánlotta, és veszettül jó.

10. Sticky notes – Egy sorozat, amelyre felhívnád az emberek figyelmét

Cersei: Baráth Viktória Igazság sorozata. Nem több, mint aminek látszik, de engem kihúzott egy olvasási válságból.

Zsebi: A papírmágus-trilógia nagyon közel áll a szívemhez. Tökéletes könnyed romantikus sztori fantasy elemekkel megtűzdelve. Nem sokszor találkozom vele a social felületeken és blogokon, pedig megérdemelné a figyelmet!

Linda: Sárkányok kórusa sorozat. Az egyik leglenyűgözőbb fantasy saga, amit olvastam.

Juc: Mary E. Pearson: A Fennmaradottak krónikái. Nagyon válogatós vagyok, ha sorozatokról van szó, hamar rá tudok unni a sok felesleges történésre és fordulatra. Eleinte A Fennmaradottak krónikáitól is féltem, de abszolút nem okozott csalódást. Pont elég csavar volt benne ahhoz, hogy fenntartsa az érdeklődésem, és a karakterek is a szívemhez nőttek már az első könyvben. Talán a lezáró kötet volt a kedvencem, ami szintén nagyon ritka nálam, így egyértelmű, hogy mindenkinek szívből ajánlom a sorozatot.

Dorka: Mona Kasten: Begin Again. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire szeretem ezt a könyvsorozatot. Kiemelkedőnek tartom a rubin pöttyösök között, minden kötete levett a lábamról. Ha szereted az egyetemi románc történeteket, akkor szívből tudom ajánlani.


Írjátok meg nekünk a válaszaitokat! 🙂

zsebi_bio_2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s