ajánló · Extra tartalom · várólista

Könyvek, amiket még idén ősszel el szeretnék olvasni

Idén az egyik célom volt, hogy minél több, már meglévő könyvet olvassak a polcomról. Hangulatolvasóként általában nehezemre esik megadott lista alapján olvasni, sokszor hagyok félbe történeteket és kezdek másba, ami miatt izgatottabb vagyok. Ebben a bejegyzésben összeszedtem 5+1 olyan könyvet, amik jelenleg kitöltik a gondolataim, és még ősszel tervezek rájuk sort keríteni.

1. Hernán Díaz: Bizalom

Bookstagram tour keretein belül került hozzá a Bizalom, a 21. század kiadó KULT családjának egyik legújabb tagja. Először a csodaszép borítójával hívta fel magára a figyelmem – később pedig a fülszöveg is teljesen magával ragadott. Nem számítok felhőtlen hangulatra olvasás közben, de abban biztos vagyok, hogy letehetetlennek bizonyul majd a kötet.

Fülszöveg:

“Az ​óriási dübörgés és pezsgés ellenére az 1920-as évek New Yorkjában mindenkinek muszáj volt hallania Benjamin és Helen Raskről. A férfi legendás Wall Street-i mágnás; a nő excentrikus arisztokraták tüneményes tehetségű leánya. De szóbeszéd indul: vajon minden rendben Benjamin pénzügyi manővereivel? És Helen miért él ilyen bezárkózó életet? Miközben a tékozló, spekulációra épülő évtized a végéhez közeledik, a fényűző párt egyre hangosabb pletykák övezik. Milyen áron szerezték irdatlan vagyonukat? Ez a rejtély áll az 1938-ban íródott, Kötvények című regény középpontjában, amelyet, úgy tűnik, mindenki olvasott New Yorkban. De a történetnek nem ez az egyetlen változata.

Hernán Díaz Bizalom című könyve káprázatosan hozza játékba a fenti történet szereplőit – miközben kiviláglik, micsoda feszültség rejlik a fiatal nő életében, aki elszántan igyekszik elkülöníteni a tényeket és a konfabulációt. Díaz regénye minden egyes réteg feltárásával, minden egyes felismeréssel egyre lebilincselőbbé és mélyértelműbbé válik. Miközben az olvasó ki szeretné deríteni, mi az igazság, tudatára ébred, milyen gravitációs ereje van a pénznek és a hatalomnak, hogyan manipulálhatók a tények. A Bizalom sokrétű, nagyszabású mű; feltárja azokat a hangokat, amelyeket a lényegi egyenlőtlenségeket igazoló mítoszok betemetnek.”

2. V. E. Schwab: Visszavágó

Talán V. E. Schwab munkásságát az ‘Addie LaRue láthatatlan élete’, valamint a ‘Gallant’ után már senkinek nem kell bemutatni, ennek ellenére szerintem a korábbi művei nem kapnak elég figyelmet a magyar piacon. Nyáron olvastam Az elvetemültek sorozat első részét, aminek teljesen más hangulata volt, mint a korábban említett két kötetnek – sőt, Schwab munkái közül nem is tudnék ehhez hasonlót mondani. A ‘Viszály’ egyből magával ragadott, és azóta sem ereszt, mégsem jutottam még el addig, hogy a folytatást is kézbe vegyem. Most azonban nincs több kifogás, következhet a Visszavágó!

— spoilert tartalmazó fülszöveg —

“Bosszúszomjas zsenik szupererejű összecsapása

Magneto és X Professzor. Superman és Lex Luthor. Victor Vale és Eli Eleven. Sydney és Serena Clarke. Eposzi szövetségek, melyek felbomlottak, barátságok, amelyek menthetetlenül megromlottak.

Victor nem menekülhet saját szuperereje csapdájából, mégis mindent elkövet, hogy megszabaduljon az egyre szörnyűbb mellékhatásoktól. Útját kegyetlenül lemészárolt RendKívüliek hullái szegélyezik. Ősellensége, Eli ismét a nyomában van, ám erről még maga sem tud.

Marcellának, a hírhedt maffiózó gyönyörű feleségének jócskán kijutott az árulásból. Kivirult a halál csókjától, a hatalomtól, amit végre megkapott, és amire mindig is vágyott. Saját csatlósokat gyűjt, és belemegy a legveszedelmesebb játszmába is: megpróbálja kihasználni a legendás viszályt…”

3. Guillaume Musso: A brooklyni lány

Az első Musso könyvem a ‘Visszajövök érted’ volt, és magam is meglepődtem, mennyire tetszett. Azóta is tervezem, hogy az író többi könyvét is elolvasom, a következő a sorban ‘A brooklyni lány’ lesz, amit október elején a könyfesztiválon szereztem be.

Fülszöveg:

“Mindenki titkol valamit.
A titkaink is hozzánk tartoznak.
Meghatározzák, hogy kik vagyunk, honnan jövünk, és mit hozunk magunkkal.

Sosem felejtem el azt a pillanatot. Előttünk a tenger. A fény megcsillant a végtelen horizonton. És akkor Anna azt kérdezte tőlem:
– Ha valami szörnyűséget követtem volna el, akkor is szeretnél?
Mit válaszoltam volna?
Anna volt életem szerelme. Három hét volt hátra az esküvőnkig. Persze hogy szeretném, bármit tett is. Abban a pillanatban legalábbis így gondoltam. Ő azonban remegő kézzel kotorászott a tabletjén­­, és egy fényképet mutatott:
– Én tettem ezt.
Hogy mondhatjuk, hogy szeretünk valakit, ha képtelenek vagyunk megvédeni?”

4. Bridget Collins: Árulások

Egy másik KULT könyv is a listámra került, bár ezt angolul szereztem be, szintén a könyvfesztiválon. Esküszöm, nem csak a borító motiválta a vásárlásom, korábban volt már szerencsém Collins Könyvkötőjéhez is, és, bár előbbi annyira nem tetszett (és a kutya hagyta bennem a legnagyobb nyomot), maga az írásmód és a történetépítés teljesen magba szippantott.

Fülszöveg:

“Montverre-ben, ​a réges-régi elitakadémián a legjobbakat és legélesebb eszűeket képzik arra, hogy tökéletesen helytálljanak a grand jeu-ben – a nagy játszmában –, ebben a rejtelmes, misztikus vetélkedésben. Léo Martin egykor Montverre kiválósága volt, de azóta a politika vonzásába került, a kormánypárt feltörekvő csillaga lett, hogy aztán egy apró botlás a karrierjébe kerüljön. Most száműzöttként kerül vissza Montverre-be, és maga sem tudja, milyen sors vár rá.
De az akadémia világa már nem is olyan, mint amilyenre Léo abból az időből emlékszik, amikor még rajongott az intézményért. Annak idején férfiak vezetése alatt állt – Montverre első számú embere most nő: bizonyos Claire Dryden. Ő tölti be a Magister Ludi tisztét, vagyis ő a nagy játszma feje. Léo rögtön szokatlan vonzalmat érez a magiszter iránt.
Bridget Collins ezzel az élénk képzelőerőre valló, mívesen megmunkált irodalmi alkotással bizonyítja, hogy nem véletlenül tartják a fantasztikus regények világának egyik legjelentősebb, markáns új hangjának.”

5. Samantha Shannon: The Priory of the Orange Tree

A ‘The Priory of the Orange Tree’ az a könyv, amivel hihetetlenül bajban vagyok. Közel 2 éve kaptam ajándékba, számtalanszor nekikezdtem, de mindig félreraktam – először a nyelvezet fogott ki rajtam, később nem találtam izgalmasnak, legutóbb pedig – mikor már sikerült belelendülnöm – csak attól féltem, hogy megtörik a gerince, így inkább nem olvastam tovább. Ahányszor ránézek, enyhe bűntudat fog el, amiért mindig mást olvasok helyette, és mióta megtudtam, hogy jövőre érkezik egy újabb kötet ebbe a világba, késztetést érzek rá, hogy végre befejezzem. Remélem, most tényleg sikerülni fog… 

Fülszöveg:

“From the internationally bestselling author of The Bone Season, a trailblazing epic fantasy about a world on the brink of war with dragons—and the women who must lead the fight to save it.

A world divided.
A queendom without an heir.
An ancient enemy awakens.

The House of Berethnet has ruled Inys for a thousand years. Still unwed, Queen Sabran the Ninth must conceive a daughter to protect her realm from destruction—but assassins are getting closer to her door.
Ead Duryan is an outsider at court. Though she has risen to the position of lady-in-waiting, she is loyal to a hidden society of mages. Ead keeps a watchful eye on Sabran, secretly protecting her with forbidden magic.
Across the dark sea, Tané has trained all her life to be a dragonrider, but is forced to make a choice that could see her life unravel.

Meanwhile, the divided East and West refuse to parley, and forces of chaos are rising from their sleep.”

+1 Shelby Mahurin: Gods & Monsters

Nagy bajban vagyok a Serpent & Dove trilógiával. Az első rész hatalmas kedvencem lett, a második kötet viszont hatalmas csalódás lett, nagyon érezhető rajta, hogy Mahurin eredetileg duológiának tervezte a sorozatot, feleslegesen nyújtotta el 3 könyvön át. Ennek ellenére kíváncsi vagyok rá, hányszor megy még át a szereplőkön egy úthenger, mire minden megoldódik.

Kicsit kakukktojás ez a kötet a listán, mert már elkezdtem olvasni – 100 oldal körül járok -, de folyamatosan elvonja egy másik könyv a figyelmem, szinte rá kell koncentrálnom, hogy kézbe vegyem.

Fülszöveg:

“Evil always seeks a foothold. We must not give it one. The electrifying conclusion to the New York Times and Indiebound bestselling Serpent & Dove series is perfect for fans of Sarah J. Maas and Kendare Blake.

Lou has spent her whole life running. Now, after a crushing blow from Morgane, the time has come to go home—and claim what is rightfully hers.

But this is no longer the Lou her friends knew. No longer the Lou who captured a chasseur’s heart. A darkness has settled over her, and this time it will take more than love to drive it out.”


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s