ajánló · összefoglaló · Extra tartalom · könyvajánló · könyvek világa · projekt

10 könyv, amit a Prológusnak köszönhetek

Tagságom óta rengeteg könyvet olvastam el azért, mert a csapat tagjai ajánlották. Szerencsére remek ízléssel megáldott bloggerek vesznek körül, úgyhogy remek élményekkel gazdagodtak az elmúlt két évben.

V. E. Schwab: Viszály

A Viszály nagy meglepetés volt számomra, nem számítottam rá, hogy a komor és sötét hangulatú regény ennyire magával ragad. Az alaptörténet a szuperképesegekkel rendelkező emberekről és a téma kivitelezése egy krimi-szerű, akciódús fantasy-t eredményezett, amit azóta sem győzök mindenkinek ajánlani.

Halász Rita: Mély levegő

Nagyon jelentőségteljes témát boncolgat ez a méltán népszerű kötet. A bántalmazó kapcsolatok, megromlott házasságok és mindennek a mentális következményei csupa olyasmi, amiről szeretünk inkább nem tudomást venni, pedig sajnálatos módon gyakori jelenségről van szó. Lehet, hogy a villamoson mellettünk utazó vagy a pénztárnál mögöttünk várakozó hölgy mérgező házasságban él, és fel segítséget kérni. Furcsa volt ebbe belegondolni olvasás közben, meglehetősen komor és nyomasztó hangulatot ébresztett bennem. Olykor túlzottan morbidnak éreztem a cselekményt, de ezzel együtt is azt kell mondjam, hogy nagyon tetszett.

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Remek fantasy, ami első olvasásra helyes mesének tűnik, de jobban belegondolva annál sokkal több. Izgalmas utazásban vehetünk részt, ugyanis a történet megannyi különleges és titkos világot tár fel az olvasó előtt. Vessük bele magunkat January társaságában az ismeretlenben, merjünk igent mondani a kalandra!

Sally Rooney: Normális emberek

Bevallom, eleinte furcsa volt, hogy nagyon egybe volt a szöveg, ugyanis a párbeszédek nincsenek megtördelve kötőjelekkel, ez elég szokatlan volt, oda kellett figyelnem, mi zajlik éppen. De amint hozzászoktam ehhez az elbeszélésmódot, elkezdtem különleges írói fogásként gondolni rá, és wow, le a kalappal! A szereplők annyira izgalmas jellemmel bírnak, élvezetes volt a lelkük mélyére hatolva megismerni őket. Kapcsolatuk pedig fokozta a feszültséget, mert én mondom nektek, ilyen bonyolult viszony két ember között elég ritka (és ezzel sokat mondok).

Marissa Meyer: Cinder

Nagyszerűen megírt retelling! Mindig aggódva kezdek bele ilyen típusú történetbe, e szerzőt is azért mertem elővenni, mert korábban már olvastam tőle a Heartlesst, ami szintén retelling. Izgalmas cselekmény, egyedi karakterek, minden tökéletes volt. ❤

T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Ez a könyv mosolyt csalt az arcomra. Elképesztően bájos történet a másság elfogadásáról, amivel a fiatalok – de még a felnőttek – többsége is küzd. Üzenete világos, nem nehéz megfejteni, igazi könnyed olvasmány sziporkázó humorral és kedves karakterekkel. Fantasy a javából, és bár young adult-nak van titulálva, én inkább middle grade-nek mondanám, de ez nem jelenti azt, hogy az idősebb korosztály számára kevésbé élvezetes. A homoszexualitás témája felettébb hangsúlyos a történetben, a cselekmény alakításában nagy szerepet kap főszereplőnk beállítottsága. Ez a szókimondó stílus nagyon közvetlen hangulatot teremtett, emiatt is került hozzám ilyen közel a regény.

V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete

Van az az érzés, ami olyan könyv olvasásakor tölt el, ami pont passzol hozzád. Leginkább az első tavaszi napsütés lágyságához és kellemes melegségéhez tudnám hasonlítani az ilyenkor bennem lejátszódó folyamatot. Számomra ez a regény pont ilyen élményt nyújtott. Nem akartam, hogy vége legyen, minden sora aranyat ér.

Adriana Trigiani: A cipész felesége

Elsöprő erejű hatással volt rám Enza és Ciro története, kiknek sorsa teljesen véletlenszerűen alakult. Hol keresztezték egymást útjaik, hol eltávolodtak egymástól, de a kiszámíthatatlan körülmények ellenére egymás iránt érzett tiszteletük és szeretetük állandó maradt. A cipész felesége nem egy egyszerű történelmi romantikus regény, hanem könyv az életről. E bolygón töltött éveink végesek, közben rengeteg helyen megfordulunk, tengernyi emberrel találkozunk, ebben az útvesztőben próbáljuk megvalósítani álmainkat és megtalálni a horgonypontjainkat. Adriana Trigiani alkotása e küzdelmet mutatja be két főszereplőnk sorsán keresztül. Rávilágít az élet igazságtalanságaira, de a hétköznapok felhőtlen örömeire is.

Gárdonyi Géza: Ida regénye

Nem számítottam rá, hogy ennyire tetszeni fog Gárdonyi regénye, mert korábban csak az Egri csillagokat olvastam tőle, ami annyira nem nyűgözött le, de ez lehet a kötelező olvasmány jellegéből adódott. Az egyik legbájosabb romantikus történet, amit valaha olvastam, ráébresztett a szerelem örök érvényű voltára, amely mindig is jelen volt, és mindig is jelen lesz életűnkben. Az alaptörténet elképesztően kreatív, ötletes és humoros, a Bridgerton család első részét idézte fel bennem.

Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Hannah Kent írása kivételesen precíz munka egy meg nem értett izlandi nőről, Agnesről. Az asszonyt gyilkosság vádjával ítéltek halálra, és bár mindenki bűnösnek akarja látni, mind tudjuk, hogy olykor nem minden az, aminek látszik. A szerzőnő a lélek mélységeit tárja fel az olvasó előtt egy megindító és kicsit felzaklató dráma keretein belül. A hangulat depresszív, sötét es lehangoló, mégis ott van benne a fény, a megismerés öröme. Élveztem az olvasást, izgalmas volt kibogozni a múlt szálait, és belecsöppeni az 1800-as évek Izlandjába.

Remélem, sikerült kedvet csinálnom valamennyi listán szereplő kötethez, jó olvasást mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s