Érdekességek · Borítómánia · Gallant hét · victoria schwab

Gallant kiadások a külföldi piacokon

A héten V. E. Schwab legújabb könyvével foglalkozunk, ami szeptember 27. óta a magyar könyvesboltok polcain is megtalálható. A külföldi piacon nagyon népszerűek a különleges kiadások – ezek lehetnek feliratkozás alapú dobozok termékei, de megjelenéskor nagyobb kiadók is foglalkoznak ilyesmivel -, egy könyvből akár 10-20 változat is készülhet. Ha már Schwab-nál tartunk: az Addie LaRue láthatatlan élete eddig 17 különböző kiadásban jelent meg, nem számolva a nem angol nyelvű verziókat. Bár a Gallant még csak 7 angol nyelvű változattal rendelkezik – beleértve a nem különleges kiadásokat is -, semmi oka panaszra, ugyanis egytől egyig gyönyörűek. 

A mai bejegyzésben összeszedtem a Gallant összes – eddig megjelent, angol nyelvű – verzióját. Jó csemegézést kívánok hozzá!

Kezdjük a felsorolást azzal a borítóval, amit először láthattunk: az amerikai verzió. Különlegessége, hogy nem a bevett, amerikai méretezést kapta, jelentősen alacsonyabb a megszokott keménytáblás formátumtól. A másik érdekessége, hogy a védőborító tapintása nem sima, hanem inkább érdes, ha valamihez muszáj lenne hasonlítanom, a magyar Gallant felülete lenne a legközelebb hozzá.

Nálunk nem minden kiadónál jellemző, hogy az előzéken bármiféle design található, ellenben külföldön ez bevett szokás, ez a kiadás is egy csodaszép design-t kapott.

Az Owlcrate kiadása az egyetlen az amerikai piacon, ami nem csak a formájában őrzi az eredetit, hanem a borítót is megtartották – bár a színeken jelentősen változtattak. Bár az előzéken nem változtattak, a kötetet kinyitva ugyanúgy az ajtóval találkozunk, a fedlap egy csodaszép fóliázott design-t kapott, rajta egy idézettel. A lapélek is különleges köntöst kaptak: fekete élfestést. Maga a könyv egyébként nem dedikált, de a rendelés mellé jár egy dedikált kártya. Ez a Gallant nem volt része egy Owlcrate havi doboznak sem, külön megvásárolható elemként a mai napig megtalálható a honlapjukon.

Az amerikai kiadások listáját azzal a verzióval zárom, aminél csak a méretezést tartották meg, és teljesen új borítót terveztek a történethez. Ez a Gallant a The Bookish Box áprilisi Young Adult dobozának volt része (amik augusztus környékén kezdtek érkezni a feliratkozókhoz…), külön nem megvásárolható. Elég egyedi irányt képvisel a borító, abszolút nem emlékeztet a többi verzióra, egy plusz illusztráció is található benne, amit sehol máshol nem láthatunk – valamint egy külön oldal V. szignójának, ugyanis ez a kiadás is dedikát. Szintén egyszínűek a lapélek, de ezúttal pirosak, fekete helyett.


Nézzük, a briteknél mi a helyzet Gallant fronton.

Már a standard kiadás is csodaszép, teljesen más irányt képvisel a borító, mint amit az amerikainál láthattunk.  A védőborító alatt egy kecses, fehér könyvet találunk, egy fóliázott házzal a fedlapon, valamint az előzéken is egy gyönyörű design-nal találkozunk. Ebből a kiadásból létezik dedikált verzió is, de alapjáraton nem jellemző.

A britek több különleges kiadást kaptak, mint az amerikaiak, az első a sorban a Forbidden Planet verziója.

Jelentős különbség nincs a standard verzióhoz képest: azonos a borító, a fedlap, valamint az előzék is – viszont a Forbidden Planet kiadásai mind dedikáltak, és egy különleges élfestést is kaptak, fekete színnel.

A Waterstones kiadása az első, aminél belül is észrevehető a különbség – meg persze az élfestés is kiszúrja a szemünket, ami azonos a Forbidden Planet verziójával, de ezúttal piros színű.

Bár a borítót megtartották, alatta több meglepetésben lehet része annak, aki először fogja a kezében a kötetet. Elsőként a fedlap tárul elénk, ami új design-t kapott, és a fóliázása sem fekete, hanem piros – ugyanúgy, ahogy a korábban említett élfestés is. Belül találjuk még a dedikált oldalt, valamint az előzéket, ami ezúttal szintén más, mint az előző két kiadásnál.

A sort az Illumicrate kiadása zárja, ami a márciusi dobozukban érkezett.

Ők teljesen újragondolták a borítót, felhasználtak elemeket az eredetiből is, de ez a design a Waterstones előzékéből is ismerős lehet – a fedlap esetében pedig ugyanez mondható el. Most már elmondom, hogy brit kiadások élfestése egységes, csak a színek váltakoznak rajtuk: az Illumicrate verziója például nem színes alapon van, cserébe maga a minta játszik feketében és pirosban. Sajnos egy dologban abszolút nem hasonlít a társaira: semmiféle dedikálást nem kapott, ezzel egyedülálló a brit különítményben. Az egyetlen változtatás, amit máshol még semmilyen formában nem láttunk, az az előzék: a Gallant folyosóin lévő portrékat ábrázolja, és a szemfülesek arra is rájöhetnek, miért üres az egyik…


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s