Érdekességek · Extra tartalom · Könyvmolyképző Kiadó · projekt

Mit jelentenek a Könyvmolyképzős pöttyök?

Legyél új, vagy akár már tapasztalt könyvmoly, egész biztosan gondolkoztál már azon, hogy vajon mit is jelenthet egy-egy Könyvmolyképzős pötty, hiszen valljuk be, akad belőlük bőven. Nem kizárt az sem, hogy éppen valakinek szeretnél ajándékot vásárolni, de nem konyítasz a könyvekhez, ebben az esetben pedig kész útvesztő lehet az eligazodás. Had legyek ma ebben az útvesztőben az idegenvezetőd és barangoljuk be együtt a Könyvmolyképző világát.

Vörös pöttyös könyvek

created by InCollage

Ezek azok a könyvek, amelyek szerintem talán a legismertebbek mind közül. Hallottunk már róla, vagy esetleg már olvastál is ebben a kategóriában, de mik is pontosan ezek a regények? Nos elsősorban, ide azokat a YA, azaz Young adult könyveket soroljuk, melynek központi témája az első szerelem és annak megélése, ennek helyszíne általában a középsuli. Sokszor azt is megfigyelhetjük, hogy a romantikus és a fantasy keveréke a kategória, gondoljunk csak a Twilight vagy az Árnyvadász könyvekre. Ezekben a regényekben ámbár van romantika, azonban nem viszik túlzásba, sem erotikát, sem pedig erőszakot nem ábrázolnak.

Hány éves kortól ajánlom? 12

Ha még több vörös pöttyös könyvre lennél kíváncsi, itt találod őket.

Rubin pöttyös könyvek

created by InCollage

Az ebbe a zsánerbe tartozó könyvek szintén nagy népszerűségnek örvendenek, de meg is van ennek bizony az oka. Elsősorban ide NA, azaz New adult regényeket sorolunk, amelynek középpontjában a fiatalfelnőttek álnak, akik most ismerkednek meg a felnőtt világ nehézségeivel, tapasztalatokat szereznek és különböző megpróbáltatásokon mennek át. Az ilyen történetek helyszíne legtöbb esetben a főiskola és az egyetem, ahol természetesen szerelembe esnek, így a romantika elég nagy mozgatórugója a cselekménynek. A vörös pöttyöstől abban különböznek, hogy itt a főszereplők már nem állnak meg egy egyszerű csóknál, a szexualitás ábrázolva van.

Hány éves kortól ajánlom? 16-18

Ha még több rubin pöttyös könyvre lennél kíváncsi, itt találod őket. 

Zafír pöttyös könyvek

created by InCollage

Az ebbe a kategóriába tartozó könyvek legfőképpen NA, azaz New adult fantasy könyvek. Itt egy olyan világba csalogatnak az írók és írónők, amelyben gyakran megjelenik a varázslat, különböző természetfeletti lények, tettre kész főszereplők, de emellett a romantikának is nagy jelentőséget tulajdonítunk. Az erotika, ha nem is túlzottan, de megjelenik ezekben a regényekben.

Egy kis érdekesség: Ez a pötty leginkább Sarah J. Maas ACOTAR sorozatának köszönheti a létrejöttét.

Hány éves kortól ajánlom? 15-16

Ha még több zafír pöttyös könyvre lennél kíváncsi, itt találod őket.

 

Arany pöttyös könyvek

created by InCollage

Ezt a kategóriát elsősorban felnőtt, női olvasóknak ajánlom, akik odáig vannak az eseménydús és változatos történetekért, nem riadnak vissza a történelmi romantikus vagy a családregényektől sem, ugyanis van belőlük választék bőven. Itt olyan témák kerülnek megint a középpontba, amely a felnőtt léthez kapcsolódnak.

Hány éves kortól ajánlom? 15-16

Ha még több arany pöttyös könyvre lennél kíváncsi, itt találod őket.

Kristály pöttyös könyvek

created by InCollage

Ide a női pszichothrillereket soroljuk, olyan könyveket, melyeknek szerves része a vele járó borzongás. A női jelző pedig amiatt van ott, minekutána ezekben az olvasmányokban  női sorsok állnak a középpontban. Ha te is szereted a thriller könyveket, netán érdeklődsz a hátborzongató történetek iránt, akkor megtaláltad a neked való pöttyöt.

Hány éves kortól ajánlom? 17

Ha még több kristály pöttyös könyvre lennél kíváncsi, itt találod őket.

Bíbor pöttyös könyvek

created by InCollage

Ezek a regények a fiatalabb olvasóknak szólnak, a színéből is láthatóan, lányoknak. A történetek realisztikusak, bár fantasy elemeket is vélhetünk felismerni bennük. Nem kell aggódni, ugyanis erőszakot sem ábrázolnak.

Hány éves kortól ajánlom? 8-12 éves korban

Ha még több bíbor pöttyös könyvre lennél kíváncsi, itt találod őket.

Narancs pöttyös könyvek

created by InCollage

Ide olyan olvasmányokat sorolunk, amelyek fiatalabb olvasóknak szólnak, alapvetően alsó tagozatos lányoknak.

Hány éves kortól ajánlom? 7-8

Ha még több narancs pöttyös könyvre lennél kíváncsi, itt találod őket.

Szivárvány kör könyvek

created by InCollage

Az ebbe a kategóriába sorolható regények már teljesen beolvadtak a rubin pöttyösök közé, így ilyen besorolású történetek már nem is jelennek meg többet. Ide 18+-os LMBTQ regényeket sorolt a kiadó.

Hány éves kortól ajánlom? 18

Ha még több szivárvány kör könyvre lennél kíváncsi, itt találod őket.

Olvasni jó könyvek

created by InCollage

A kiadó ezeket a könyveket alsó tagozatos gyerekeknek szánja. Alul, jobb szélen látható, hogy hány éves gyermeknek olvasható már az adott kötet, így mindenki meg tudja találni a saját szintjének megfelelőt, egyúttal fejlődhet is az olvasási képességük, ugyanis a történetek lépcsőzetesen nehezednek.

Hány éves kortól ajánlom? 7

Ha még több olvasni jó könyvre lennél kíváncsi, itt találod őket.

Kaméleon könyvek

created by InCollage

Ha az ember olyan könyveket keres, amelyben egyszerre van jelen az akció, a fantasy és a kaland, akkor ebben a kategóriában keresgéljen. Ezeket a könyveket elsősorban fiúknak ajánlja a kiadó, de természetesen bárki örömét lelheti benne nemtől függetlenül.

Hány éves kortól ajánlom? 10

Ha még több kaméleon könyvre lennél kíváncsi, itt találod őket.

Fekete macska regénytár

created by InCollage

Az ebbe a kategóriába tartozó új regények ma már más pöttyökbe olvadtak bele, így itt már friss megjelenéseket egész biztosan nem fogunk tudni találni. Eredetileg a krimi könyveket sorolták ide.

Hány éves kortól ajánlom? 15-16

Ha még több fekete macska könyvre lennél kíváncsi, itt találod őket.

Sötét örvény könyvek

created by InCollage

Ide elsősorban férfiaknak ajánlott olvasmányok tartoznak, amelyek általában disztópikus, sci-fi vagy akció regények. Sötétebb hangulatú történetek között barangolhatunk, amelyekben fantasy elemek is vegyülhetnek.

Hány éves kortól ajánlom? 15

Ha még több sötét örvény könyvre lennél kíváncsi, itt találod őket.

Rázós könyvek

created by InCollage

Ezek a típusú regények mind komoly témákat dolgoznak fel. A testi és a lelki erőszak ábrázolása és az erotika jellemzi ezeket a köteteket.

Hány éves kortól ajánlom? 18

Ha még több rázós könyvre lennél kíváncsi, itt találod őket.


SFanni_bio2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s