#napi50oldal · Extra tartalom · könyvajánló

A nagy fotelkvíz – könyvbemutató

Még novemberben meghívást kaptam Bartha Álmos legújabb könyvének a bemutatójára, ami A nagy fotelkvíz – otthoni bajnokság címet viseli. Innen is nagyon szépen köszönöm a 21.század kiadónak a meghívást. Remekül éreztem magam <3. 

Kertvárosi lányként kicsit elveszve bevergődtem a belváros szívébe és megérkeztem a helyszínre, ami egy kvíz stúdió volt. A Szinyei Merse utcában található Quizstudiót Álmos álmodta és alkotta meg. Szeretett volna egy olyan helyet, ahol lehet játszani a fényekkel, vannak nyomógombok így idézve a kvízek hangulatát és nagy képernyőn  lehet követni a pontokat és a kérdéseket. A helyet már bérelték is lánybúcsúra, de egyéb rendezvényekre is nyitott a szerző, azaz Álmos. Megbeszéltem Biankával, hogy majd együtt megyünk, de sajnos késett én pedig nem szerettem volna a szemerkélő esőben tovább ácsorogni, így lányos zavaromban egyedül helyet foglaltam egy asztaltársaságnál, ahol egyből rávetettem magam a pogácsára. Amikor minden meghívott megérkezett elstartolt a bemutató. Először Rényi Ádám, a 21. század kiadó társtulajdonosa és író beszélgetett Álmossal az életútjáról és a kvízek szeretetéről. Rengeteg érdekesség derült ki, mint például Álmosnál Kínából indult a kocsmakvíz szeretete, hazatérte után meg is alkotta a sajátját 2009-ben. Ez idővel annyira népszerű lett, hogy 2017-ben már a tüskecsarnokot kellett kibérelnie, ahol 1400 ember vett részt a bajnokságon.  Majd jött 2020 legnagyobb mumusa: a koronavírus. Rengeteg kocsma bezárt, az emberek kerülték az érintkezést így a kvízeket át kellett terelni az online világban, de az mégsem ugyanaz az érzés és hangulat, mint korábban. Viszont Álmos nem adta fel, több mint kétezer ember vett részt és követte Álmost facebook és YouTube liveok segítségével. 

A rövid beszélgetés után sor került a játékra. Nyilvánvaló, hogy sikerült olyan asztalhoz ülnöm, ahol egyébként nem volt nyomógomb, így Biankával bekuncsorogtuk magunkat egy szimpatikus fiatalokból álló csapathoz. Jól is jártak velem, mert kerek 1 egész ponttal hozzájárultam a csapat összpontszámához, ami egyébként 35 volt. Ha valakit érdekelne a kérdés amire sikerült lecsapni arról szólt, hogy melyik Disney hercegnőnek van Stockholm-szindrómája. Négy darab hat fő csoport versenyzett egymással a győzelemért. A piros nyomógomb nagyon hívogató volt, mindig nyomásra állt a kezem, de a választ nem sokszor tudtam. Egyébként a fénytechnika nagyon tetszett. Amely csapat leggyorsabban (vagy az éppen következő) megnyomta a gombot, felettük felgyulladt a fényt, egyébként pedig a csapatszín szerint világított. Bár szoros volt a verseny, nem sikerült megnyerni az áhított könyvcsomagot, de legalább stabilan tartottuk a harmadik helyezést. 

A fotelkvíz című könyv lényegében az este megismert tematikáját követi. A könyv elején olvashatjuk a játékszabályokat és a különböző típusú körökhöz kapcsolódó ismertetőt. A játékok hetekre majd napokra vannak lebontva. Értsd: Első hét – hétfő az egy játék, majd a kedd egy másik stb. Hétvégékre pedig tematikus kvízek vannak, így játszhatunk Harry Potter vagy babaváró kvízt. A biblia szerelmesei se búsuljanak, jutott nekik is egy vasárnapi kvíz. De találkozhatunk még a barátokközt, tankcsapda, whisky, zene, autó témakörökkel is. Fun fact, hogy Álmosnak van egy whisky klubja is. 

Az első blokk egy bemelegítő kör, ahol nagyon random, általános kérdések vannak… például olyan, hogy “Milyen márkájú autó volt a KITT?” (Aki tudja írja meg kommentben 😉 ). Ezután következnek az anagrammák, ahol nyilvánvalóan meg kell fejteni az anagrammákat, majd a kapcsolatai kör. A kapcsolati kör elég nehéz, mert nem elég, hogy ki kell találni a jó választ, még a válaszok között lévő kapcsolat kitalálásáért is jár pont. Majd következnek az általános kérdések, ahol többek között olyan kérdések kaptak helyet, hogy “Milyen kapcsolatban áll a FLOTUS és a POTUS” (megfejtés: házastársi). Ezt követi a  lista típusú játék, ahol egy kérdésre 5 helyes választ kell adni, hogy megkapjuk a maximális 10 pontot. Ha csak 4-et tudunk, az csak 4 pont 😦 . Ezután ismét egy általános kérdések blokk következik, majd egy pirosítós feladat. Szerencsére nem kell zseninek lenni, a megoldásokhoz csak lapozni kell néhányat így ellenőrizhetjük a válaszainkat. 

Nagyon jól éreztem magam és szuper volt a helyszín is. Még egyszer köszönöm a meghívást. 


betti_bio_2020

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s