Extra tartalom · projekt

5 ok, hogy miért olvasd el a Világépítőket

Gabrielle Zevin Világépítők című regénye a Magnólia Kiadó gondozásában jelent meg idén ősszel, azóta pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem véletlenül! Ha eddig semmi nem hozta volna meg a kedveteket a regény elolvasásához, összegyűjtöttem Nektek 5 okot, ami miatt szerintem mindenképpen megéri kézbe venni!

világépítőkFülszöveg: “Két ​gyerek, egy kisfiú és egy kislány találkozik egy kórházban 1987-ben. A lány a leukémiában szenvedő nővérét látogatja meg, a fiú egy autóbalesetből épül fel. Közös témájuk, a videójátékok iránti rajongás – a bennük található lebilincselő világok, az izgalmas versenyek és a mindennapi élet bajai elől nyíló menekülési lehetőség – különös barátságot eredményez köztük. Mégis nyolc év telik el, mire ismét találkoznak, ám sorsuk innentől végleg összefonódik.

Sam és Sadie az egyetemi éveik alatt futnak össze újra egy zsúfolt metróállomáson. A lány a fiú kezébe nyom egy floppy lemezt, amin a legújabb játéka található, amit az MIT haladó játékfejlesztés szemináriumára készített. Samet lenyűgözi a program, és meggyőzi Sadie-t, hogy alapítsanak egy játékfejlesztő céget, hogy megvalósítsák az álmaikat: tervezzenek játékokat, amelyek világai megigézik és beszippantják a kor egyre népszerűbb szórakozási formájának szerelmeseit.

Hamarosan szupersztárok lesznek a területükön. A siker és a csillogás azonban nem várt kihívások elé állítja mindkettejüket.

Gabrielle Zevin varázslatos és meghitt regénye egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik a kreativitásukon keresztül keresik önmagukat, és introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit.”

  1. Nem szokványos téma

A regény témája igencsak különleges, kevés olyan művel találkoztam eddig, aminek a cselekménye a videójátékok szeretete, tervezése köré köré épült volna fel. Mielőtt megijednétek, gyorsan hozzátenném, hogy a történetet nem csak azoknak ajánlom, akik otthonosan mozognak ebben a világában. Én egyáltalán nem tartozom a gamerek közé, sosem érdekelt úgy igazán egyik játék sem, mégis imádtam erről a témáról olvasni. 

     2. Gyönyörű borító

Mint a legtöbb könyvmolyt, engem is el tud varázsolni egy szép és figyelemfelkeltő borító, a Világépítőké pedig kellően különleges ahhoz, hogy a könyvespolcokon kiemelkedő helyet kapjon. 

    3. Év(tized)eken átívelő történet

Én kifejezetten szeretem az olyan történeteket, amik nem a szereplők életének egy bizonyos szakaszát mutatják meg, hanem ahol “velük együtt” nőhetünk fel. Sadie és Sam kapcsolata elég hullámzó, a barátságuknak több próbát is ki kell állnia, ami többé-kevésbé sikerül is. A való életben is megesik, hogy két barát eltávolodik egymástól, ez pedig a két főszereplő esetében sincs másképp.

   4. Azonosulni lehet a szereplőkkel

Gabrielle Zevin olyan részletességgel mutatja be a szereplőket, a jó és rossz tulajdonságaikat, döntéseiket, hogy bizonyos életszakaszokkal szerintem mindenki azonosulni tud. A sikereik és a problémáik is hétköznapiak, emiatt pedig szerintem a szereplők igencsak valóságosak.

  5. Több díjat is megnyert

Tudom, tudom, ez önmagában semmit sem bizonyít, azonban szerintem igencsak beszédes, hogy nemzetközileg is elismertté vált! Hónapokig vezette a sikerlistákat, több platformon is nyári kedvencnek választották, illetve az idei Goodreads Choice Awards győztese lett. 

Ti olvastátok már? Ha igen, hogy tetszett?

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt a Magnólia Kiadónak!


fanni_fischer_bio2019

5 ok, hogy miért olvasd el a Világépítőket” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s