ajánló · Extra tartalom · Karácsony · könyvajánló · könyvek világa · lista · projekt · prológus · tematikus ajánló · top 5

5 szívet melengető könyv télre

A decemberi hónap beköszöntével előkerülnek a télikabátok, bakancsok, sálak és kesztyűk, de ne feledjétek, nem pusztán fizikailag védekezhetünk a mínusz fokok ellen! Nincs is jobb, mint egy gőzölgő teával a kézben és a legmelegebb takarónkba burkolózva elmerüljünk egy olyan könyvben, ami belülről is melegít. A mai cikkben szívmelengető olvasmányokat ajánlok számotokra, hogy senki se fázzon a téli évszak alatt! ❤

Sue Roberts: Igazából Görögország

Tudom, tudom… Nem valami télies hangulatú cím 😀 Én mégis azt gondolom, érdemes elolvasni ezt a könyvet a leghidegebb hónapok alatt, hogy emlékezzünk arra, milyen érzés a simogató meleg napfény a bőrünkön, és hogy legyen miért várni a nyarat. Sue Roberts könyve valósággal Görögországba repít, ahol közösen úszkálhatunk a tengerben, élvezhetjük a lusta nyári reggeleket és finomabbnál finomabb koktélokat kortyolgathatunk. Az Igazából Görögország azonban nem csak a nyári hangulat miatt melegít át minket, hanem a bájos romantikus szál miatt is.

T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Ez a könyv mosolyt csalt az arcomra. Elképesztően bájos történet a másság elfogadásáról, amivel a fiatalok – de még a felnőttek – többsége is küzd. Üzenete világos, nem nehéz megfejteni, igazi könnyed olvasmány sziporkázó humorral és kedves karakterekkel. Fantasy a javából, és bár young adult-nak van titulálva, én inkább middle grade-nek mondanám, de ez nem jelenti azt, hogy az idősebb korosztály számára kevésbé élvezetes. A homoszexualitás témája felettébb hangsúlyos a történetben, a cselekmény alakításában nagy szerepet kap főszereplőnk beállítottsága. Ez a szókimondó stílus nagyon közvetlen hangulatot teremtett, emiatt is került hozzám ilyen közel a regény.

Gárdonyi Géza: Ida regénye

Nem számítottam rá, hogy ennyire tetszeni fog Gárdonyi regénye, mert korábban csak az Egri csillagokat olvastam tőle, ami annyira nem nyűgözött le, de ez lehet a kötelező olvasmány jellegéből adódott. Az egyik legbájosabb romantikus történet, amit valaha olvastam, ráébresztett a szerelem örök érvényű voltára, amely mindig is jelen volt, és mindig is jelen lesz életűnkben. Az alaptörténet elképesztően kreatív, ötletes és humoros, a Bridgerton család első részét juttatta eszembe.

Sarah Winman: Csendélet

Annak ellenére, hogy kicsit lassan indult be a történet, felkerült a kedvenceim listájára. A hamisítatlan olasz hangulat, a szépirodalmi igényesség és a festményekhez hasonlatos szemléletesség páratlan remekművet eredményezett, le a kalappal az írónő előtt. Bennem több alkalommal is A cipész felesége című regényt idézte, ami szintén elsöprő érzelmeket váltott ki belőlem, ezúttal sem maradt szem szárazon. Mind a felépítése, mind a stílusa tökéletes, a cím pedig roppant találó. Olyan, akár egy életrajz, de inkább a családregény kategóriába sorolnám, annak ellenére is, hogy nem vér szerinti rokonokról szól, hanem az élet útvesztője által egymáshoz sodort emberekről, de kapcsolatuk mélységei olyanná teszik őket, mintha egy család volnának. Gyönyörű regény, csak ajánlani tudom.

Szűcs Péter: Dharma

És végül, de nem utolsó sorban Szűcs Péter első regényét ajánlom figyelmetekbe, amely szintén egy nyárias hangulatú olvasmány a családról, az élet szeretetéről és a minket körülvevő apró csodákról. Kivételes történet, szépirodalmi igényességű leírásokkal, karakteres szereplőkkel és mélyenszántó gondolatokkal, amik nagy hatással voltak rám. Kedvcsinálóként egy idézetet is hoztam nektek a könyvből:

„Megértettem, hogy bármelyik pillanat lehet az utolsó. Azt hisszük, végtelen idő áll rendelkezésünkre, s ha elhalasztottunk valamit, lesz majd másik alkalom. Egy másik helyes srác a repülőn, egy másik apropó a barátokkal való együttlétre, egy másik lehetőség, hogy kedveskedjek a szerelmemnek, és így tovább. Valójában azonban ugyanaz a pillanat sosem jön el újra, és nem adódik még egyszer ugyanaz a lehetőség. Valami más talán igen, de ugyanaz sosem.”

Aranyozzátok be a szürke téli napokat és melegítsétek fel szíveteket a listán szereplő könyv bármelyikével! Ígérem, a hatás nem marad el. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s