Extra tartalom · interjú · magyar írók hete · projekt · prológus

Interjú Rácz-Stefán Tiborral

Rácz-Stefán Tibor író és blogger, akinek decemberben jelent meg a kilencedik regénye. Könyvei egyaránt szólnak a fiatalokhoz és a felnőttekhez, történeteiben nagy szerepet kap az útkeresés témaköre. Művei jellemzően mai környezetben játszódnak, aktuális problémákat és sokakat érintő kérdéseket dolgoznak fel. Tibor újdonsága, a Téged kérlek karácsonyra a coming out témáját állítja a középpontba, egy fiatal fiú előbújásáról szól, aki nagyon nehezen éli meg ezt az időszakot. A regény a tavalyi évem nagy kedvence lett, és ahogy tapasztalom, egyre több olvasó érez hasonlóan. A legújabb könyvének megjelenése kapcsán Rácz-Stefán Tiborral beszélgettem, aki bepillantást enged a kulisszatitkokba, az írás folyamatába és a jövőbeli terveibe egyaránt.

309720804_8355090294531911_7665230363848149449_n

D: Először is, köszönöm szépen, hogy elvállaltad az interjút. Hogy vagy mostanában, hogy telnek a napjaid?
T: Én köszönöm a lehetőséget! Mondhatni elég békésen telnek a napjaim, és igyekszem, hogy a sok munka mellé minél többet tudjak pihenni, vagy minőségi módon eltölteni az időmet. Mostanában egyre jobban szeretek például új helyeket felfedezni, ez az egyik idei életcélom is.

D: Nemrég jelent meg a Téged kérlek karácsonyra című könyved, amelyet én személy szerint nagyon szerettem. Mikor fogalmazódott meg benned a regény gondolata? Hogy érzed, milyen fogadtatásban részesült az olvasók körében?
T: Nagyon örülök, hogy szeretted! Az olvasói fogadtatás pedig a kötet kapcsán nagyon meglepett, nem számítottam rá, hogy ennyien és ennyire fogjátok majd élvezni a könyv elolvasását. Minden nap, minden újabb mérföldkő amit ez a kötet elér igazi meglepetés, és csak kapkodom a fejem. Köszönöm mindenkinek!
Ez a regény pedig már elég régóta a fejemben jár, 2021-ben kezdtem el dolgozni rajta, és rengetegszer átírtam, volt, hogy 30 ezer szónál tartott a kézirat, amikor az egészet töröltem, és elölről kezdtem. (Egy átlagos regény 50-60 ezer szóból áll). Viszont nagyon meghálálta a történet azt, hogy végül hallgattam a belső hangomra, és az elejétől átreformáltam az egészet, hogy igazán rá tudjon találni a saját hangjára.

D: Mi okozta számodra a legnagyobb kihívást a könyv megírásában?
T: A coming out. Nagyon rég volt már az, hogy én ezzel megküzdöttem meleg fiatalként, és azóta olyan LMBTQ történeteket írtam, amik párkapcsolati problémákra és a „felnövéstörténetre” koncentráltak, nem pedig magára a coming outra. Nagyon nehéz volt visszanyúlni a gyökerekig, és újra visszajutni arra az időpontra fejben, amikor mindentől rettegsz, mert nem tudhatod, hogy csak azért, mert melegnek születtél, megtagad-e majd a családod, a barátaid, és miként változik meg az életed, ha felvállalod azt, aki vagy.
Szerettem volna minél hitelesebben átadni egy ilyen fiatalban megbúvó érzelmeket, a félelmeket, és annak az útját, miként dönt valaki úgy, hogy már képtelen elhallgatni az igazságot. Ez pedig nagyon nehézzé tette az írást.

D: Volt olyan jelenet, amelyet máshogy terveztél, de időközben változtattál a történet alakulásán?
T: Elmesélem a legfontosabbat, igyekszem nem spoileresen. Az eredeti terveimben például az szerepelt, hogy annál a bizonyos jelenetnél ketten sétálnak ki karácsonykor az ajtón, és egyikük sem tér vissza. Végig erre építettem írás során, de amilyen a magyar közhangulat, úgy éreztem reményt kell adnom az olvasónak, nem pedig elvenni tőle, így maradt az, amit a könyvben is láthattok, az átírások során pedig ehhez kellett idomítani a szöveget. Úgy érzem jó döntést hoztam, most sem csinálnám máshogy.

D: Volt olyan karakter a könyvben, akivel szívesen helyet cseréltél volna, akár csak egy jelenet erejéig? Ha igen, akkor melyik karaktert és melyik jelenetet választanád?
T: Úgy érzem helyet nem cserélnék senkivel, de olyan szívesen beülnék a bandához amikor legközelebb elmennek Vácra a KFC-be, mert írtó bulis nem csak a lófrálás a városban, hanem a kocsiban eltöltött idő is. A romantikus jeleneteken kívül ezeknek a megírását élveztem a legjobban.

covers_771464

D: A kötethez meghirdetésre került egy borítótervező pályázat. Milyen érzés, hogy ennyi személyt foglalkoztatott a könyved, és ilyen sok pályamű érkezett? Nehéz volt számodra kedvencet választani, vagy rögtön tudtad, hogy te melyiket szeretnéd a borítón látni?
T: Bár már nagyon sok borítótervező pályázatom volt, de még mindig elképesztően jó érzés az egész folyamat. Már csak az, hogy valakit megihlet az a pár sor, és emiatt időt szán rám és csinál egy klassz borítót, már önmagában varázslat. Tényleg nagyon élveztem.
A Téged kérlek karácsonyra esetében viszont nem volt nehéz a döntés, mert amint megérkezett Kocsondi Nelli terve, rögtön tudtam, hogy meglett a győztes, és nehezen tudtam volna elképzelni azt, hogy valami ennél jobban bejöhet. És szerencsére úgy látom ti is nagyon szerettétek!

D: A könyv végén említetted, hogy dolgozol Viola és Zalán spin off kötetén. Hogy haladnak a munkálatok? Esetleg dolgozol más történeten is jelenleg?
T: Igen, jelenleg egy karácsonyi LMBTQ regényen dolgozom, aminek Kamupasi karácsonyra a címe. Most már kezdek elég jól haladni vele, ha minden jól megy, február végére befejezem, ez a terv.
A Sorstalan utakon kéziratának a megírását tavaszra tervezem, fejben már összeállt a sztori, Zalán például kutyust kapott karácsonyra, ami nagyon fog tetszeni Viola kishúgának… 🙂
Ezeken kívül pörög még a fejemben más ötlet is, az egyik például ma jutott eszembe, ahogy a Cápák közöttet néztem. Szóval, már semmi másra nincs szükségem, csak Hermione időnyerőjére. Bárkinél is van, légyszi adja kölcsön!

D: Ha már szóba kerültek a jövőbeli tervek, esetleg gondolkozol rajta, hogy kipróbálod magad más zsánerben is?
T: Nagyon régen szerettem volna írni fantasy regényt, volt is hozzá egy ötletem, amit nagyon szerettem, és már a fordulópontok is megvoltak a fejemben, de a világépítésnél mindig elakadok. Nem tudom, hogy egyszer képes leszek-e megírni, és a „soha ne mondd, hogy soha” elvet vallom, szóval ki tudja mit hoz a jövő 🙂

D: Szeretnél üzenni valamit az olvasóknak?
T: A Facebook oldalamon szenteltem ennek egy külön posztot, de a kulcsgondolatot kiemelném: viselkedj úgy a másikkal, amilyen bánásmódot te is elvárnál. Ha erre odafigyelünk, sokkal szebb és boldogabb hellyé válhat a világ, amire 2023-ban attól tartok nagyobb szükségünk lesz, mint valaha.

D: Köszönöm szépen az interjút. Sok sikert kívánok az elkövetkezendő időszakra, izgatottan várom, hogy milyen könyvekkel lepsz meg minket.

dorka_bio_2020

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s