Booktok · fantasy · Könyvmolyképző Kiadó · projekt · prológus

Jennifer L. Armentrout: Vérből és hamuból

frombloodFülszöveg: „Lebilincselő ​és akciódús, szexi, függőséget okozó, meglepő fantasy! Tökéletes olvasmány Sarah J. Maas és persze JLA rajongói számára.

EGY SZŰZ…

Egy új korszak hajnalán, a születésekor kiválasztották Poppyt, ezért az élete sosem volt igazán a sajátja. A Szűz élete magányos. Sohasem érinthetik meg. Sohasem nézhetnek rá. Sohasem szólhatnak hozzá. Sohasem tapasztalhatja meg az élvezeteket. Ám ő Felemelkedésének napjára várva szívesebben tölti idejét a testőreivel, és inkább harcol a gonosszal, ami elvette tőle a családját, mint hogy arra készüljön, hogy az istenek méltónak találják. De ez a döntés sem volt sohasem az övé.

EGY KÖTELESSÉG…

Az egész királyság jövőjének terhe Poppy vállát nyomja, és ez olyasvalami, amire egyáltalán nem biztos, hogy vágyik. Hiszen egy Szűznek is van szíve. És lelke. És vágyai. És amikor Hawke, az arany szemű őr felesküszik rá, hogy biztosítja a Felemelkedését, így belép az életébe, a végzet és a kötelesség összekuszálódik a sóvárgással. Hawke felkorbácsolja a lány indulatait, elülteti benne a kételyt azzal szemben, amiben eddig hitt, és megkísérti azzal, ami tilos.

EGY KIRÁLYSÁG…

Egy bukott királyság, amit magára hagytak az istenek, és amitől rettegnek a halandók, ismét feltámad, hogy erőszakkal és bosszúval mindenáron visszaszerezze, ami egykor az övé volt. És ahogy az átkozottak árnyéka egyre közelebb húzódik, a tiltott és a helyes közötti határvonal is elmosódik. Poppy nem csupán a szívét kockáztatja, hanem azt is, hogy méltatlannak találják az istenek, ráadásul az élete is veszélybe kerül, amikor minden véres fenyegetés, ami egyben tartja a világát, kezdi felfedni magát.

Jennifer L. Armentrout első high fantasyje.”

Megmondom őszintén, hogy engem a Tiktok, mint közösségi média felület majdnem teljesen hidegen hagy. Annak ellenére, hogy viszonylag sok időt töltök online, a Tiktok-ot nem igazán szoktam pörgetni, nem “szippant be”. Ennek ellenére természetesen nyomon követem a felkapott trendeket, így a könyvajánlókból gyakran szoktam inspirálódni. Nem volt ez másképp Jennifer L. Armentrout regénye esetében sem, a Vérből és hamuból című művét is többek között ennek hatására kezdtem el olvasni.

A borító engem már az első pillanatban lenyűgözött, szerintem igazán igényes, a színvilága pedig abszolút hozzám passzol. Az utóbbi időben inkább már a sorozat a második, nemrég megjelent része jött vele szemben Tiktok-on, ami szintén gyönyörű, szerintem nagyon illenek egymáshoz.

„  – Tudod, mit gondolok?
– Kicsit félek megtudni.
Barna szeme csak úgy ragyogott.
– A dolgok kezdenek egyre izgalmasabbá válni errefelé!”

Eleinte mindig ódzkodok azoktól a regényektől, amik 500-550 oldalnál hosszabbak. Sokszor érzem azt ezeknél, hogy túlnyújtják, azonban a Vérből és hamuból esetében egyáltalán nem ezt tapasztaltam. Imádtam az első oldaltól az utolsóig, még annak ellenére is, hogy a fülszöveg alapján egy kicsit sablonosnak gondoltam a történet elejét. Nem szeretem azokat a történeteket, amik a regény közepén ellaposodnak. Jennifer L. Armentrout művét egyáltalán nem ebbe a kategóriába sorolnám, izgalmasnak találtam az elejétől a végéig.

„ – Mint mondtam, nagyon bátor vagy.
– Nem hinném, hogy ez bátorság. – Ismét a kezemet bámultam. – Szerintem ez inkább… félelem.
– A félelem és a bátorság gyakran egy és ugyanaz. Vagy harcost csinál belőled, vagy gyáva maradsz. A különbség az ember, aki mögötte van.”

Poppy, a kiválasztott élete sosem volt egyszerű, ellenben rendkívül unalmas. Senkivel sem beszélgethet, nem csinálhat saját döntésből semmit sem. Legalábbis látszólag. Titokban ugyanis néha-néha tesz olyat, ami a Felemelkedését gátolhatja. Szerencsére testőrei, illetve komornája megértik őt, és (általában) nem hátráltatják egy-egy kihágásában. Váratlanul azonban feltűnik az életében egy új testőr Hawke személyében, aki fenekestül felforgatja az életét. Nem szeretnék semmit sem elárulni a cselekmény alakulásáról, annyit azonban elmondanék, hogy még nekem is meglepetést tudott okozni. Sokszor kiszámítható egy-egy történet, de a Vérből és hamuból esetében egyáltalán nem így éreztem. Néha csak fogtam a fejem olvasás közben, hogy: „De miért?”. A sorozat világképe szerintem rendkívül jól felépített, kíváncsi vagyok, hogy ez a következő részekben miként fog kiteljesedni.

– Miért segítesz nekem?
Kinyitotta az ajtót.
– Mert mindenki megérdemli, hogy éljen egy kicsit, még ha csak pár óráig is.”

Poppy szerintem egy rendkívül erős női karakter, aki mer kockázatot vállalni és nem fél a következményektől. Az ő világában ez vakmerő döntés, hiszen abban a tudatban él, hogy rajta és az ő Felemelkedésén múlik a jövő. De tényleg tőle függ? És ő ezt szeretné egyáltalán? A történelem során előtte egyetlen Szűz élt, akiről nem szabad beszélni, illetve feljegyzések sem találhatóak róla. De vajon miért? Ezt próbálja kideríteni, miközben számtalan nehézséggel kell megküzdenie, és az sem segít a helyzetén, hogy Hawke egyre inkább a bizalmasává válik.

Mindenkinek ajánlom a regényt, akivel már valaha is szembe jött Tiktok-on vagy Instagramon a Vérből és hamuból, és kicsit is gondolkozott rajta, hogy megvegye-e. Én is alig várom, hogy beszerezzem a sorozat második részét is! Bízom benne, hogy nem fog csalódást okozni, és egy hasonlóan izgalmas folytatást kapott az első kötet.

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt a Könyvmolyképző Kiadónak!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s