adaptáció · összehasonlítás · Disztópia · Extra tartalom · idézetek · könyvajánló · projekt

Az útvesztő trilógia, avagy lázadj a rendszer ellen, mint Thomas

Az útvesztrő trilógia írója, James Dashner

James Dashner neve valószínűleg Neked is ismerősen cseng, mégpedig nem ok nélkül. Az író, a világszerte szenzációs sikerű Útvesztő-sorozat szerzője az egyik legnépszerűbb amerikai ifjúsági író. Emberek milliói rajonganak Az útvesztő trilógiáért, mely előszőr sikeresen meghódította az olvasók szívét, ezt követően pedig mozivásznon is megjelent (és bár ez csak a személyes véleményem, de úgy gondolom, jó kis film készült belőle 🙂 ). Ez nem csak egy a posztapokaliptikus történetek sorában, ez valami teljesen új, ami könnyen beszippantja az embert. Nem csak a történet zseniális, azonban a karakterek és azok fejlődése is csodálatos a trilógiában.

Számomra ez volt az a sorozat, ami megszerettette velem az olvasást. Tisztán él az emlékezetemben, hogy amikor megjelent a film, az iskolában a csapból is az folyt, hogy mennyire jó, ki látta, ki nem. Én természetesen már akkor is lázadtam a rendszer ellen és csak azért sem néztem meg…Nos, ha jól számolom talán egy hétig bírtam, de ez is valami😆 Természetesen ezután rájöttem, hogy mennyire fantasztikus a film és ki is kerestem minden létező információt a folytatással kapcsolatban, de realizálnom kellett, hogy éveket kell várnom rá. Ennek következtében döntöttem úgy, hogy a tettek mezejére lépek, és elolvasom a könyveket. És milyen jól tettem!

„Üdv a Tisztáson!”

Fülszöveg:

„Thomas ​egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül.

EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK…

…megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is.

James Dashner trilógiájának első kötete egyszerre borzongató, izgalmas és elgondolkodtató. Az Útvesztőben megidézett világra akkor is kíváncsiak vagyunk, ha nem valljuk be. A tudatalatti és az emlékezet különböző szintjei mindannyiunk életét befolyásolják, és Dashner erre az ismerős érzésre építi Az Útvesztőt, és csalogat bennünket egy saját szabályai szerint működő másik világba, a Tisztásra, ahol a fantázia és a valóság egyszerre van jelen.”

Kedvenc szereplőim:

Thomas


 Aki alakítja: Dylan O’Brian

Minho


Aki alakítja: Kee Hong Lee

Newt

Aki alakítja: Thomas Brodie-Sangster

Gally

Aki alakítja: Will Poulter

Chuck

Aki alakítja: Blake Cooper

Serpenyő

Aki alakítja: Dexter Darden

A film előzetese:

IDE KATTINTVA MEGTALÁLOD

Kedvenc idézeteim:

„– Egészen biztos vagyok benne, hogy a pokolba kerültünk. Azt mindig is tudtam, hogy te, Minho ott fogod végezni, de rólam nem volt szó.”

„– Hé, ez Thomas! – bődült el Serpenyő. – Ronda és eleven, mint új korában!„

„– Haver, te megpróbáltad levágni a tudodmimet!
Thomas elnevette magát, amire már hosszú ideje nem volt példa. Örült neki.
– Elég baj, hogy nem tettem meg. Megmenthettem volna a világot sok kicsi Minhótól.”

„Mi értelme beszélgetni, ha már nem lehet megbízni a szavakban?”

„Szóval, meg kell mentenünk a világot, és hasonló hülyeségek.”

„Semmi nem volt egyértelműen fehér vagy fekete. És soha nem is lesz az.”

„Ha nem félsz, akkor nem vagy ember.”

Könyvek vagy filmek?

Nehéz kérdés, mivel mindkettőt más-más okokból szeretem nagyon, azonban ha mégis le kellene tennem a voksom, akkor a könyveket választanám. Ettől függetlenül rettenetesen szeretem a filmeket. Már vagy ezerszer láttam és kívülről fújom a történetet, de képtelen vagyok megunni. Dylan fantasztikusan alakította Thomas karakterét, így azt gondolom, hogy általa a filmek megkapták a tökéletes főszereplőt.

Nálatok a könyvek vagy a filmek a nyerők?

Előzménykötetek:

Halálparancs

„Mielőtt megalakult a VESZETT, mielőtt létrejött a Tisztás, mielőtt Thomas belépett az Útvesztőbe, napkitörések sora érte a Földet, és szörnyű ragállyal fertőzte meg az emberiséget. A bolygó lakóinak nagy része odaveszett. Aki megbetegedett, annak lassanként elborult az elméje, és előbb-utóbb tomboló véglénnyé vált.
Mark és Trina a túlélők kis csoportjához tartozik. Miután elmenekültek a New Yorkra lesújtó szökőár pusztítása elől, nap mint nap az életben maradásért küzdenek, az élelmükért, a nyugalmukért. A természet lassan mintha már az újjáéledés jeleit mutatná a napkitörések után, amikor egy napon különös légi jármű – egy Berg – jelenik meg településük fölött. A Bergről a Kitörés vírusával fertőzött lövedékekkel kezdik lőni a csoportot.
A túlélőknek ismét menekülniük kell. Fertőzöttek és immúnisok egyaránt veszélyben vannak. Lehetséges, hogy a titokzatos ellenség célja az egész emberiség kiirtása? Vajon ki akarja a pusztulásukat? Létezik kiút ebből a borzalomból?”

Lázkód

„Bekövetkezett ​a világvége. Az erdőket tűz pusztította el, a folyók és a tavak kiszáradtak, a tengerek szinte semmivé lettek.
Aztán jött a gyilkos kór: láz söpört végig a világon. Az emberek egymás ellen fordultak, tombolt az erőszak, melynek családok milliói estek áldozatul.
Majd megjelent a VESZETT, melynek tagjai válaszokat kerestek. És találtak egy fiút, aki tökéletesen megfelelt a céljaiknak. A fiú, Thomas, pedig épített egy Útvesztőt.
Thomas nem tudta, mennyi titok, mennyi hazugság veszi körül. Nem tudta, barátai és a VESZETT alkalmazottai közül kiben bízhat meg, és kik azok, akik alantas szándékkal megtévesztik, eszközként használják. Akik igaz barátai, azok a végsőkig hűségesek lesznek hozzá, még akkor is, amikor már emlékük sem marad róla. Amikor majd együtt kutatják az Útvesztő titkát a Tisztáson. Azét az Útvesztőét, melyet csakis Thomas rombolhat le.
James Dashner, a világszerte immár filmváltozatban is óriási sikert aratott Útvesztő-sorozat szerzője az egyik legnépszerűbb amerikai ifjúsági író. A trilógiának szánt sorozat utóbb a rajongók nagy örömére ötkötetesre bővült. Az Útvesztő és folytatásai, a Tűzpróba és a Halálkúra írója amúgy nem nagy barátja a számoknak, pedig eredetileg könyvelőként dolgozott. Most viszont rendkívül hálás azért, hogy rubrikák töltögetése helyett történetek írásából élhet, és úgy tartja, nála nagyobb mázlista kevés van a világon.”

SFanni_bio2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s