ajánló · Extra tartalom · projekt

Fantasy könyvek epikus harcjelenetekkel

Ha a fantasy műfaját és a csatajeleneteket egy mondatban említjük, sokaknak akaratlanul is sárkányok, orkok és hasonló természetfeletti lényeknek juthatnak eszükbe, kiegészítve rengeteg öldökléssel és véres jelenettel. Szerencsére a fantasy definíciójából adódóan igazán sokszínű a felhozatal könyvek terén, és általában nem is Gyűrűk ura kaliberű harcokkal találkozunk.

A mai bejegyzésben összegyűjtöttem 5 olyan könyvet, amik csatái bár különböznek, mégis közös bennük, hogy olyan mértékű adrenalinlöketet adnak, ami után nem fogsz tudni megszólalni.


Cassandra Clare: Aranylánc

Az Aranylánc olvasásakor kicsit megilletődtem: a főszereplő fiatal árnyvadászok békeidőben nevelkedtek, így a démonok és alvilágiak elleni harc nem tartozik a mindennapi tevékenységeik közé – szemben a Pokoli szerkezetek, vagy A végzet ereklyéi könyvekkel. Azért őket sem kell félteni, szép lassan beindul a történet, megsokszorozódnak a harcok, és izgalmasabbnál izgalmasabb csatajelenetekkel találkozunk. Bár a sorozat többi kötetéről még nem tudok nyilatkozni, biztos vagyok benne, hogy a nyomozás előrehaladtával egyre brutálisabb történéseknek leszünk szemtanúi, és remélem, az alvilágiaknak is több szerep jut majd bennük.

Fülszöveg

“Üdv itt, az elektromos lámpák és a hosszúra nyúlt árnyékok idejében! Vannak, akik a művészetek szépségét ünneplik, vannak, akik az örömöket hajszolják vadul, és persze vannak, akik démonokkal küzdenek. Éveken át béke honolt az árnyvadászvilágban, James és Lucie Herondale, Will és Tessa gyermekei idillben nőttek fel, szerető családjuk és barátaik körében, történeteket hallgatva a jó diadaláról a rossz fölött, s arról, hogy a szerelem mindent legyőz. De minden megváltozik, amikor a Blackthorn és a Carstairs család megérkezik Londonba… és velük együtt egy ismeretlen démon is.

James Herondale a nagy szerelemre vár, s úgy véli, hogy megtalálta a gyönyörű és titokzatos Grace Blackthorn személyében. Cordelia Carstairs nagyon szeretne hős lenni, megmenteni a családját a romlástól, titokban tartva a James iránti szerelmét. Ám amikor katasztrófa sújtja az árnyvadászokat, James, Cordelia és a barátaik vad kalandokba keverednek, hihetetlenül sötét erőkkel találkoznak, és kiderül számukra a hősi lét valódi, kegyetlen ára… mint ahogy a szerelemé is.”

Címkék: fantasy, történelmi fantasy, természetfeletti lények


Vivien Holloway: A vihar ígérete

A tavalyi évem egyik legnagyobb meglepetése, és egyben kedvenc könyve A vihar ígérete volt.

Shara élete egy pillanatig sem volt békés, kiskorától kezdve küzdött az életben maradásért, így egy hihetetlenül erős karakterré vált. Élmény olvasni a harcjeleneteit, különösen akkor, mikor Carden is megjelenik: együtt szinte legyőzhetetlenek.

Fülszöveg:

“A ​Vérző Holdak Éjszakáján a régi vér írmagját is kiirtották, Sivatag új császára azonban inkább csak gyilkos, mint hadvezér. Az új uralkodó betegesen félti hatalmát, újabb és újabb módszerekkel próbálja felkutatni azokat a leszármazottakat, akik veszélyt jelenthetnek a trónjára.

Carden Wade áruló. Azon a sötét éjjelen elhagyta őrhelyét, és nem volt ott, hogy megvédje urát és annak gyermekeit. Amikor egy megbízás révén egy titokzatos lány nyomába szegődik, még nem is sejti: talán most kapja meg az utolsó esélyt, hogy helyrehozza hibáját.
Sharalyn Tanner korán megtanult életben maradni. Már gyermekkorában is embervadászokat, mágusokat és martalócokat küldtek utána, de ő mindig győzedelmeskedett, majd újra elrejtőzött. Mostanáig. Ezúttal ugyanis egy olyan összeesküvés kellős közepén találja magát, amelyhez ezer szállal kötődik, és hiába retteg az elköteleződéstől, ezúttal nincs hova bújnia.

És miközben mindent felemésztő belviszály fenyegeti Sivatagot, az évszázadok óta mágiával lezárt éjföldi határon torz lények és élőhalottak lopóznak át. Ha pedig Éjföld felébred, az egyet jelenthet csak: háborút…”

Címkék: fantasy, heroikus fantasy, gyilkosság


V. E. Schwab: Viszály

A Viszály egy olyan különleges környezetbe repít el, amit könyvmoly létem során még soha nem tapasztaltam. Itt sem találkozunk sok csatával, de amit átélünk, az brutális. A karakterek kidolgozottak, zseniálisak, és semmi nem az, aminek látszik.

Fülszöveg:

“Lehetnek ​szuperképességeid, de attól még nem leszel jobb ember…

Victor és Eli két különc kollégiumi lakótárs, akiket nagyravágyásuk és átlagon felüli intellektusuk egyaránt összeköt. Diplomamunkájukhoz az adrenalin hatásait, és a halálközeli élményeket kutatják, egészen a nyugtalanító eredményig: megfelelő körülmények között bárki szert tehet emberfeletti képességekre. Amikor az elméletet gyakorlattá változtatják, az események nem várt, és borzalmas fordulatot vesznek.

Tíz évvel később Victor megszökik a börtönből, hogy esküdt ellenségévé vált egykori barátja nyomába eredjen. Segítője egy fiatal lány, aki zárkózottságával leplezi bámulatos képességeit. Eközben Eli semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy eltörölje a föld színéről a szuperképességekkel rendelkező egyéneket – kivéve társát, egy vasakarattal bíró, rejtélyes nőt. Az árulás és a veszteség fájdalmától hajtott ősellenségek mindkét oldalon emberfeletti erőkkel felfegyverkezve készülnek beteljesíteni bosszújukat – de vajon melyikük éli túl a végső összecsapást?”

Címkék: fantasy, antihős, thriller


Mark Lawrence: Tövisek hercege

A felsorolásban a Tövisek hercege a kakukktojás, ugyanis itt számos, kisebb-nagyobb harccal találkozhatunk, és nincs hiány bonyodalomból, valamint lázadásból sem.

Fülszöveg:

“Óvakodj a Tövisek Hercegétől…

Kilencévesen végignézte, ahogy anyját és öccsét meggyilkolják. Tizenhárom évesen már egy vérszomjas rablóbanda vezére.
Tizenöt évesen király akar lenni…

Elérkezett az idő, hogy Honorous Jorg Ancrath herceg visszatérjen a várba, amelynek egykor hátat fordított, és elvegye, ami jog szerint őt illeti. Mióta egy tüskebokor tövisein vergődve végig kellett néznie, ahogy Renar gróf emberei lemészárolják anyját és kistestvérét, Jorgot pusztán a harag vezérli. Élet és halál számára csak játszma – és nincs vesztenivalója.
Ám atyja várában ármány leselkedik rá. Ármány és fekete mágia. Bármennyire megingathatatlan is az akaratereje, legyőzheti-e egyetlen fiatalember az elképzelhetetlen hatalommal bíró ellenséget?”

Címkék: fantasy, antihős, posztapokaliptikus


R. F. Kuang: Babel

Bár a Babel nem egy hagyományos értelemben vett fantasy mű – inkább mágikus realizmusnak mondanám -, mégis igazán varázslatos. Számos komoly témával foglalkozik, nem egy könnyed délutáni olvasmány. Hagyományos értelemben vett csatajelenetből meglehetősen kevéssel találkozunk, ugyanis az oxfordi egyetemisták nem fegyverrel, fizikailag harcolnak, de ez nem jelenti azt, hogy izgalomban szűkölködne a kötet. Robin és társai fellázadnak a rendszer és a Birodalom ellen, a végsőkig kiállnak forradalmuk mellett, míg végül kő kövön nem marad.  

Bár magyarul csak ősszel jelenik meg a Babel (az Agave kiadó gondozásában), én mégis bátorítok mindenkit, hogy ne hagyja ki ezt a kalandot!

Fülszöveg:

“Oxford, 1836.

The city of dreaming spires.
It is the centre of all knowledge and progress in the world.
And at its centre is Babel, the Royal Institute of Translation. The tower from which all the power of the Empire flows.

Orphaned in Canton and brought to England by a mysterious guardian, Babel seemed like paradise to Robin Swift.
Until it became a prison…

But can a student stand against an empire?”

Címkék: mágikus realizmus, történelmi fantasy, forradalom


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s