Extra tartalom · könyvajánló · projekt · prológus

Kontinentális könyv túra

Azt hiszem minden molytársam nevében szólok, amikor azt mondom, egy igazán jó könyv világába bármikor szívesen beköltöznénk – a szélsőséges esetektől most eltekintenék 🙂 -, és elidőznénk benne. Jómagam a fantázia mellett rajongok a valós helyszínekért, elképesztően sokat ad az élményhez, ha az írónak sikerül jól elkapnia és megragadnia egy-egy létező ország, város, falucska, stb. esszenciáját. Világkörüli projektünk keretében barangoltam kicsit a saját polcaimon, s nagy elégedettséggel nyugtáztam, hogy gondolatban már számos csodálatos helyszínt jártam be, reményeim szerint egyszer a saját szememmel is láthatom majd őket. Mivel a hely korlátozott, az olvasmányok száma viszont végtelen, a teljesség igénye nélkül hoztam nektek 5-5 kötetet a kedvenceim közül, melyekkel már “megfordultam” itt-ott. Mivel Földünk kontinensekre való felosztásában nincsen általánosan elfogadott, kőbe vésett szám, így a 7-est vettem alapul, plusz csaltam is egy kicsit, de ezt majd úgyis meglátjátok. 🙂 Tartsatok hát velem egy könyvmoly-világkörüli útra, barangoljunk együtt a földrészeken!

Kezdjük mindjárt a tágabb lakóhelyemmel, Európával, mely minden elfogultság nélkül talán az egyik legszebb mind közül. A világirodalom megszámlálhatatlan története íródott és játszódik a kontinens valamely szegletében, világvárosokban sem szűkölködünk. A földrajzi adottságok színessége, változatossága, valamint a történelmi háttér is izgalmas, nehéz volt tehát csupán ötre redukálni az ajánlást, s természetesen ezek is csak random választások voltak. Kétség kívül mindegyiket szerettem, és zsánerben is különböznek, jó szívvel ajánlom a lélekben Toszkánába, Görögországba, Londonba, Horvátországba vagy Velencébe vágyódóknak. 

1E0673CF-015D-45C4-826F-E664201D22C6

Kicsit messzebbre kalandozva Ázsia a következő úticélunk, mely bevallom a valóságban is nagy vágyam. Elsődleges bakancslistás helyem Japán, rajongok a kultúráért, a művészetért, a gasztronómiájukért és azt hiszem úgy általánosságban minden hozzájuk fűződő szépségért. 🙂 Egyik legkedvesebb íróm is itt született, rajongok Ishiguro munkásságáért, aki maga is az ország szülötte. A másik óriási vágyam Tibet, amiben nem kis szerepe volt a képen is felbukkanó könyvnek, ami a mai napig az egyik legkedvesebb, legtanulságosabb élményem. 

E3563ECF-5F1B-4ED9-AC6F-B2677868024D

“Álmaimban Amerika” is sokszor felbukkan, ha egyszer lehetőségem adódik rá, biztosan bebarangolom egy lakókocsival, de természetesen a nagyvárosok miliője is csábít. A hetes felosztásnak megfelelően két részre bontottam, kezdjük Észak-Amerikával. Igyekeztem több korszakot is megidézni, bár egyértelműen a már letűnt hangulathoz vonzódom jobban, mint ahogyan a képen is látható. 🙂 Azért azt hozzáteszem, hogy ez az öt könyv nem a könnyed szórakozás kategóriájába tartozik, ám fantasztikusak, igazán jól idézik meg az amerikai életet.

F879B915-796E-41E1-9797-460086EBCF7C

Dél-Amerika a maga egzotikumával szintén csábos földrész, zajos politikai múltjával párosítva pedig kiváló irodalmi alapanyag. Nem meglepő módon számos híres írót adott nekünk, akiknek munkásságán azért jócskán érződik a hosszú évszázadok alatt bekövetkezett sok-sok változás. Klasszikusokat tekintve nálam Jorge Amado és Llosa a tuti befutók, de óriási hatással voltak rám a képen látható történetek is. Szintén nem a könnyed vonalról valók, cserébe igazi irodalmi csemegék.

2E5BD133-B5A1-4BB7-9815-39DDA3207563

Afrika. Imádom! Tényleg! Annak ellenére, hogy az első szó, ami eszembe jut róla a “szegénység”, mégis mindjárt másodikként betolakszik a “színes” kifejezés is. Elképesztő és csodálatra méltó az itt élő népek élethez való ragaszkodása, akik a nehézségeik ellenére is őrzik hagyományaikat, meséiket, jellegzetességeiket. Valóban mesebeli hely, aminek azért nem elhanyagolható a vadsága sem, ez a kettő együtt pedig fantasztikusabbnál fantasztikusabb történetekre sarkallta az írókat. Legyen szó memoárról, fantasy-ről, életvezetési tanácsokról, Afrika soha nem unalmas. 🙂

DEAD6A4D-B626-48A7-B0E0-1144230D212D

 

Életem első komolyabb könyvélménye Ausztráliához fűződik, azóta is különleges élmény számomra minden itt játszódó történet. Édesanyám nagy kedvence volt a Tövismadarak, amit azóta számtalanszor újraolvastam, újra és újra lenyűgöz. Mióta gyerekeim vannak, leginkább a kenguruk és a koalák vannak napirenden, de időnként azért beleszaladok felnőtt olvasmányokba is, a képen láthatóak pedig kivétel nélkül lenyűgöztek.

5C2F625B-AC67-4786-BDA0-05B92EC0BC3A

El is érkeztünk az utolsó állomáshoz, ami az Antarktisz lenne, de kénytelen leszek csalni, mert egyetlen, árva könyvet sem találtam itthon, ami itt játszódna. Vagy elkallódott, vagy én feledkeztem el róla, de simán lehet, hogy még soha nem olvastam olyan könyvet, aminek ez a hófehér kontinens lett volna a színhelye. Engedjétek meg hát, hogy más szemszögből közelítve a hóhoz és a hideghez, olyan számomra kedves könyveket mutassak, melyek hasonlóan zord vidéken, hűvösebb égtájakon játszódtak. Igen, igen, nem meglepően nyomokban Stefanssont is tartalmaz a kép, de ezt az apró fangirl dolgot nézzétek el nekem! 🙂 Rajongok az északi írókért, olyan jellegzetes, egyedi gondolatmenetekkel dolgoznak, amit nem tudok nem szeretni. 

D03AAD55-990A-426B-8330-2439900584EE

Bebarangoltuk a világot és a könyvespolcomat, remélem élveztétek ezt a kis utazást. Olvasni jó, utazni jó, könyvekkel utazni pedig a legjobb, minden értelemben. 🙂 Megvan a varázsa annak is, ha elérhetetlennek tűnő helyeket ismerhetünk meg a történetek által, de annak is, amikor a saját szemünkkel láthatjuk kedvenc olvasmányaink színhelyeit. Kívánok nektek csodás kóborlást a világban olvasással és utazgatással is!


linda_bio2020

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s