ajánló · összefoglaló · Extra tartalom · könyvajánló · könyvek világa · lista · projekt · prológus · tematikus ajánló

Utazz az időben olvasással!

A Prológus a világ körül projekthét minden évben megrendezésre kerül, nem véletlenül! Személyes véleményem szerint ez a leginkább olvasásra ösztönző projektünk, hiszen mi más hozná meg jobban az ember kedvét egy könyvhöz, mint annak az ígérete, hogy általa távoli tájakon kalandozhat és olyan vidékeket, kultúrákat ismerhet meg, amire a való életben nem feltétlen kínálkozik lehetőség. Ne feledjük azonban, hogy utazni nem csak térben, hanem időben is lehet, és lássuk be, hogy míg egy távoli ország meglátogatása könyvek nélkül is lehetséges, az időutazás a valóságban (egyelőre) nem megtapasztalható. A mai bejegyzésben olyan könyveket hoztam el nektek, amik a múltba vagy éppen a jövőbe repítenek!

Becky Chambers: Hosszú út egy kicsi és dühös bolygóhoz

Hosszú út egy kicsi és dühös bolygóhoz… hosszú cím egy furcsán jó sci-fi könyvnek. A fülszöveg győzött meg az olvasásról, nagyon rég volt a kezemben science fiction, nem voltak különösen nagy elvárásaim, de végül nem egészen azt kaptam, amire számítottam. Igazából, végig azt éreztem, hogy nem történt semmi. És mégis, az utolsó oldalakhoz érve rájöttem, hogy igenis hosszú utat (haha) tettem meg a szereplőkkel. Tetszett, hogy minden karakter történetet és érzéseit megismerhettem, olyan bolygókat fedeztem fel, amik messze felülmúlták a képzelőerőmet. Nem mondanám egy akciódús történetnek, az érzelmek és a társadalmi elfogadás sokkal nagyon szerepet kaptak, amit egyébként rendkívül tanulságosnak és hasznosnak tartok a mai világban.

Jane Austen: Emma

Jane Austen az egyik kedvenc klasszikus szerzőm, az Emma pedig régóta várólistán volt nálam, az olvasáshoz pedig a Menő Könyvek gyönyörű kötete adta meg a végső löketet. Maga a történet Jane Austen-hoz méltóan szórakoztató és szépirodalmi igényességű volt, jól esett az abszolút örömteli végkifejlet, a kellemes vidéki társasági élet pedig kicsit kiragadott a hétköznapi szürkeségből. A kosztümös regények mindig is levettek a lábamról, belemerülve egy-egy ilyen történetbe elfog az az érzés, hogy én magam is egy 18. századi előkelő család leányaként bálokba járok és az életem legnagyobb kihívása, hogy megfelelő férjet találjak magamnak.

Kazuo Ishiguro: Ne engedj el…

Nagyon komplex regény, amiben megéri elmerülni. Ishiguro mondanivalója érzékeny morális kérdéseket boncolgatnak egy alternatív társadalmi rendszerről, melynek főszereplői az olyan gyermekek, mint e könyv elbeszélője is. Kathy társaival együtt érdekes körülmények között nevelkedett egy iskolához hasonló intézményben, nem is sejtve, pontosan mi vár rájuk felnőtt életükben. A nem teljesen természetes módon született fiatalok megbolygatják a közvéleményt, a szerző azonban rávilágít arra, hogy olyan emberi lények, akárcsak mi. Történetével a kritikus szemléletmód fejlesztésére és az előítéletek gátjának lerombolására buzdítja az olvasót. Bár konkrétan nincs meghatározva, hogy mikor játszódik a regény, személy szerint mindig is arra asszociáltam, hogy a távoli jövőben járunk.

Mary Ann Shaffer, Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Egy bájos romantikus történetre számítottam, ezért meglepődve tapasztaltam, hogy ez a könyv sokkal több egy egyszerű szerelmes regénynél. Jojo Moyes stílusára emlékeztetett az elbeszélés, aki a kedvenc írónőim közé tartozik, nem meglepő tehát, hogy a történetmesélés formája magával ragadott. Igazi történelmi regény, ami a második világháborús német megszállást dolgozza fel a megszállt polgárok szemszögéből. Engem ez a téma mindig is foglalkoztatott, nagyon érdekel a történelem, és annak ellenére, hogy nem könnyű időszakról beszélünk, a könyv alaphangulata derűs és életigenlő. Imádtam olvasni, megmelengette szívemet.

A lista következő két könyve ugyan a jelenben a játszódik, de a cselekményben konkrétan történik időutazás, ezért mindenképpen kiérdemelték a helyüket ebben a cikkben.

Kemendy Júlia Csenge: Az időlátók balladája

Kemendy Júlia Csenge megkísérelte egy meghatározó irodalmi alkotás átültetését a 21. századba. Az Ágnes asszony című ballada története köszön vissza a lapokról, de nem Arany János nagyszerű műve uralja a könyvet, hanem a tinédzserekre jellemző humoros, mozgalmas és szenvedélyes hangulat, el elegyedve a fantasy sajátosságaival. Remek írás, amit elsősorban a middle-grade korosztálynak ajánlok!

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Ez a könyv igazi mintapéldája annak, hogyan lehet egy elképesztően egyedi alaptörténetet bravúrosan megvalósítani. A Mielőtt a kávé kihűl négy fejezete akár négy novella is lehetne, de így együtt alkotnak kerek egészet. A szerző egy bájos tokiói kávézóba kalauzol minket, ami bár első ránézésre kicsit régimódi, valójában nagyon is különleges. Az egyik székhez ülve ugyanis bámulatos élményben lehet része az oda látogatóknak, ez pedig nem más, mint az időutazás. A bosszantóan szigorú szabályok miatt mégsem tolonganak a bejárat előtt, csak kevesen vállalkoznak a kockázatos bevetésre. A könyv négy olyan személy történetét mutatja be, akik valamilyen úton-módon beültek abba a székbe…

Ha megtetszett valamelyik, ne habozz, vedd a kezedbe és jó olvasást!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s