21. század kiadó · ajánló · Értékelés · projekt

Bagó Tünde – Ella ​háborúja

Már régóta rajongok a történelmi regényekért és főleg a II. világháború érdekel szóval ez a könyv telitalálat nálam. Igyekszem többféle perspektívából megismerni az akkor történt borzalmakat, mert úgy gondolom, hogy nagyon sok embernek van mesélni valója erről az időszakról és mindenki egy kicsit máshogy élte meg. Olvastam már ételkóstoló, zsidó és még Chanel kisasszony perspektívájából is történetet és bár a téma hasonló, mindegyik könyvben más értékeket és gondolatokat olvasni.

A regény lapjain keresztül megismerhetjük Ellát, aki a háború rettegett árnyai elől menekülve, férjével együtt egy kisvárosba telepedett Németországban. Érdekes volt német szemszögből olvasni a történetet, szerintem korábban még nem olvastam ebből a nézetből. Az orvos férjével szemben Ella, restaurátori végzettségét tekintve, tehetetlenül áll munka nélkül, miközben a kórházban végzett tevékenységet sem találja vonzónak. Az élet kihívásai azonban váratlan fordulatot hoznak Ellának, amelynek következtében a helyzet megváltozik, és Ella élete új irányt vesz. Látni lehetett a kettősséget Ella környezetében. Egyfelől bár Németekkel volt körülvéve sokan ellenezték a rendszert, de nyíltan semmiféle segítséget nem tudtak nyújtani, hiszen akkor az életüket adták volna fel. Mégis, amit csak tudtak erejükből megtettek, hogy segítsenek a bajbajutottakon. Másrészről ott voltak azok a nők, akik támogatták a dolgot. Ellának ebben a kettős szerepben kellett evickélnie. A férjét sem hozhatja rossz hírbe, de nem is szeretné támogatni a rendszert.

Az érzékeny, ugyanakkor kendőzetlen háborús témakör érintésével a regény egy hétköznapi személy szemszögéből nyújt betekintést a konfliktus hatásaira. Az olvasó megrázóan valósághű portrét kap a történelem eseményeiről, amelyeknek az áldozatai átlagos emberek voltak, akiknek élete a konfliktus árnyékában történelmi fordulópontot ért el.
A könyv számos erkölcsi dilemmát is feszeget, amelyek az érintettek lelkiismeretére hatnak, és hatással vannak a személyiségükre. Hiszen mi lehet annál nagyobb dilemma, hogy valaki belépjen e a náci pártba és mentse az életét, vagy menjen a frontra harcolni és veszítse el a szeretteit. Mindkét választásnak vannak előnyei és hátrányai is. Én nem is tudom mit választottam volna ha rajtam múlik. A karakterek kénytelenek szembenézni azzal a ténnyel, hogy a konfliktusok hatására megszűnnek azok az értékek és normák, amelyek korábban irányították az életüket.

Összességében szerintem remek regény volt. Mikor magyar szerzőtől olvasok mindig van bennem egy kis félem, hogy mi van ha nem tetszik és meg kell írnom, hogy miért nem. Egyfelől félek, hogy olvassa az értékelésem és megbántódik, másrészről szeretnék mű maradni magamhoz és megírni, ha nem tetszik valami. Szerencsére itt most alaptalan volt a félelmem, mert a legelső pillanattól kezdve beszippantott a mű. A regény mélyen emberi érzelmeket és dilemmákat mutat be, amelyekkel az olvasó könnyen azonosulni tud. A mű emlékezetes élményt nyújt, amelynek hatása hosszú ideig elkíséri az olvasót. Mindenképp ajánlom a történelemi regények szerelmeseinek.

Kedvenc idézeteim a könyvből:

A tánc szerintem is csodákra képes. Engem Istenhez is közelebb vitt. Hatására kitisztultak a gondolataim, elszálltak az indulatok.

A tetteinkkel sem mindig a jó oldalon állunk, de igaza van, a tárgyak is jelképezhetik a rossz döntéseinket.

Tudatából kizárta a háborút, a kórházi munkát, és azt a szorongató érzést, amely az életével kapcsolatos tehetetlensége miatt növekedett benne.

Mindig is úgy gondoltam, hogy a háborúban mindkét oldalon érző emberek harcoltak egymás ellen, s az érzéketlenek biztos távolból irányították őket.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s