Extra tartalom · projekt · prológus · vizsgaidőszak

Tippek szakdolgozat íráshoz

Minden egyetemista életében eljön a pillanat, amikor neki kell állnia a mumus szakdolgozatnak. A záróvizsga mellett kétségtelenül ez számít a legnagyobb kihívásnak hallgatói pályafutásunk során, de ahelyett, hogy rettegve állunk a feladat előtt, higgadtan át kell gondolni a teendőinket. A következőkben hasznos tippeket olvashattok a szakdolgozatotok sikeres megírásához!

1. Olyan témát válassz, amivel szívesen foglalkozol!

A legfontosabb és talán a legnehezebb lépés annak eldöntése, hogy milyen területben mélyednél el. Érdemes átgondolni, hogy a félévek során milyen tantárgyakkal foglalkoztál szívesen, akadt-e olyan téma, ami a szokásosnál jobban megfogott, vagy kíváncsivá tett, esetleg van-e már olyan plusz tudásod, tapasztalatod, amit hasznosítani tudsz.

2. Olvass utána!

Mielőtt véglegesen kiválasztod a témádat, ásd bele egy kicsit magad, és olvass el némi szakirodalmat, hogy biztosra menj. Könnyen lehet, hogy kicsit belemélyedve nem is találod olyan vonzónak az adott területet, de a kutatás ahhoz is hozzásegíthet, hogy megtaláld, ami igazán vonz.

3. A felsőévesek a barátaid

Ne habozz nálad magasabb évfolyamba járó vagy már végzett diákoktól kérdezni. Akik éppen írják a szakdolgozatukat vagy már be is fejezték, biztosan szívesen adnak tanácsot, hiszen ők is álltak ott, ahol Te. Ha más nem is, megnyugtatnak afelől, hogy képes leszel végigcsinálni!

4. Irány a könyvtár és az internet!

Ha sikeresen kiválasztottad a témádat, elkezdheted a szakirodalmi áttekintést. Ez az egyik legfontosabb fázisa a szakdolgozat írásának, hiszen a sok kutatás és olvasás segít abban, hogy egy tág szakterületen belül meghatározd, hogy miben kívánsz még inkább elmélyülni. Nagyon fontos, hogy megfelelő, tudományos forrásból dolgozz, ezért a legjobb választás a könyvtár és a Google Scholar. A korábbi szakdolgozatok, folyóiratok és szakmai könyvek nem fognak cserbenhagyni, ugyanis ezeket áttekintve ellesheted az irodalomjegyzék felépítését, a dolgozat szerkezetét és a tudományos nyelvezetet.

5. Bízz a konzulensedben!

A konzulensed az, aki végig fogni fogja a kezed ezen az úton. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy megírja helyetted – még ha legtöbbször ezt is kívánjuk – de minden felmerülő kérdésedre választ ad, vonatkozzon az az adminisztrációs vagy a szakmai ügyekre.

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, lépésről lépésre haladva sikeresen meg fogod írni a szakdolgozatodat. Lesznek nehezebb időszakok, amikor úgy érzed, hogy elakadtál, de ezektől sem kell megijedni, minden eszközöd megvan ahhoz, hogy átlendülj az ilyen pillanatokon. Sok szerencsét, és motiváljon az a jövőkép, amikor büszkén a kezedben tartod a saját szellemi munkádat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s