ajánló · Extra tartalom · könyvajánló · könyvek világa · lista · projekt · prológus · tematikus ajánló

Könyvek egyetemistáknak egyetemistákról

Tisztában vagyok vele, hogy a drága szabadidőnket a tanulás gondolata nélkül töltenénk el legszívesebben, hiszen mégis ki akarná, hogy az egyetem járjon az eszében, miközben bármi mást is csinálhatna? Mégis, furcsa módon nekem jól szokott esni olyan könyveket olvasni, amikben egyetemisták szerepelnek, mert a hasonló élethelyzet segít azonosulni a karakterekkel, ezáltal kiemelkedőbb olvasmányélményt nyújt. Ebben a cikkben olyan könyveket ajánlok nektek, amik egyetemi környezetben játszódnak és olyan problémákkal, helyzetekkel kell megküzdeniük, amikkel mi is szembesülhetünk.

Sally Rooney: Normális emberek

Az iskolában Connell és Marianne szinte kerülik egymást. Connell igazi közösségi ember, az iskolai focicsapat sztárja, Marianne magányos, büszke és visszahúzódó lány. Amikor Connell elmegy a Marianne-ék házában dolgozó édesanyjáért, különös, megmásíthatatlan kapcsolat jön létre a két tinédzser között, amelyet eltökélten titkolnak. Érettségi után mindketten az ország legjobb egyetemére, a dublini Trinity College-ba kerülnek ösztöndíjasként. Az egyetemi évek alatt sem sodródnak el egymástól, összetett kapcsolatukban ellentmondásos helyzeteket szül a vonzalmaik és a lehetőségeik közt feszülő különbség.

Ali hazelwood: A szerelem képlete

A harmadéves doktorandusz hallgató, Olive próbálja megtalálni a helyét a tudományos világban, ami olyan, akár egy aknamező. Szakmai és magánéleti gondjai egyaránt megnehezítik a mindennapjait: a hasnyálmirigyrákkal kapcsolatos kutatása akadályokba ütközik és új laborra lenne szüksége, eközben a legjobb barátnője és az exe egymásba szeretnek, amin Olive túl tudná tenni magát, hiszen a fontosabb neki a barátnője jólléte, mint egy rövidke viszony. És bár a Phd képzés éles elméről tesz tanúbizonyságot, Olive a lehető legrosszabb módon próbálja meggyőzni barátnőjét, hogy végre randizni kezdjen a sráccal: belevág egy látszat párkapcsolatba. Partenere pedig nem más, mint az egyetem egyik legrettegettebb oktatója.

Tara Westover: A tanult lány

Tara ​Westover tizenhét évesen tette be először a lábát iskolai osztályterembe. Előtte Idaho hegyei között, a társadalomtól szinte teljesen elzárkózva élt szüleivel, akik állandóan a világvégére készültek. Tara minden nyáron gyógynövényfőzeteket készített könnyen befolyásolható anyjával, aki a környék bábája és füvesasszonya volt, télen pedig az egyre furcsábban viselkedő apja mellett dolgozott egy roncstelepen. A lányt soha nem látta orvos vagy védőnő, a vágásokat, agyrázkódásokat, de még a robbanásból származó égési sérüléseket is az otthoni gyógynövényekkel kezelték. A sokgyerekes család annyira elszigetelődött az intézményes társadalomtól, hogy nem volt senki, aki biztosíthatta volna az iskolázatlan gyerekeknek a megfelelő oktatást. A hegyen túli világ elérhetetlennek tűnt Tara számára. Ám egyik fiútestvére annyit mesélt neki a főiskolai élményeiről, hogy a kíváncsi lány elhatározta, ő is kipróbálja ezt az újfajta életet. Önerőből tanulni kezdett, magát képezve tett sikeres felvételi vizsgát, és hatalmas tudásvágya eljuttatta őt még az óceánon túlra is.

Gabrielle Zevin: Világépítők

Sam és Sadie kisgyerekként találkoznak a kórházban, ahol percek alatt egymásra hangolódnak közös szenvedélyüknek és hobbijuknak, a videojátékoknak köszönhetően. És bár barátságukat egy egészen banális ok miatt elfajuló vita látszólag tönkreteszi, egyetemistaként ismét egymásra találnak. Sam és Sadie igazi lelkitársak, ezért is bizonyulnak remek csapatnak. Miután eldöntik, hogy hódolva gyerekkori álmaiknak, terveznek egy saját játékot, mindent félredobnak a projekt megvalósításáért. Vállalkozásuk bonyolultságát nem csak a szakmai tudásuk hézagossága, hanem a magánéleti problémáik tetézik. Szerencsére Sam lakótársa, Marx is beszáll a munkába, és hárman együtt legyőzhetetlennek érzik magukat, mintha az egész világot képesek lennének megváltoztatni. De vajon meddig tart fiatalkori lelkesedésük, és hogyan birkóznak meg a felnőttkor kiszámíthatatlanságával?

V. E. Schwab: Viszály

Victor és Eli orvosi egyetemi hallgatóként élik az életüket. A kivételesen okos fiatalok éppen szakdolgozat téma után kutatnak, Eli pedig egy roppant érdekes – ugyanakkor kissé zavarba ejtő – kérdéssel szeretne foglalkozni. A könyvben megjelenített világban léteznek olyan emberek, akik valamilyen trauma és halálközeli élmény következtében különleges képességekre tettek szert. Ők a RendKívüliek, röviden csak RK-k. A társadalom meglehetősen bizalmatlanul fordul e lények létezése felé, sokan nem is tartják őket teljes értékű emberi lényeknek, Eli fejében mégis szöget üt a gondolat: mégis hogyan alakul ki bámulatos erő egy egyszerű halandóban? Victor maga is a kutatás részévé válik, ő áll elő azzal a korántsem biztonságos ötlettel, hogy próbáljanak meg ők maguk is RK-t létrehozni. A két srác kísérletei mindkettejük sorsára hatással lesznek, a tíz évvel későbbi énjeik tele vannak egymás ellen irányuló bosszúvággyal és haraggal. Mi vezetett idáig? Hogyan vált a barátság ellenségességgé? Mi fog történi, amikor újra szembe kerülnek egymással?

Jó olvasást, és ne feledjétek: az egyetemi éveitek a legszebbek, használjátok ki őket!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s