Extra tartalom · Libri · prológus

„És mit tégy, ha szétstresszeled magad a 21. századi életet uraló bürokrácia és a temérdek nyűg miatt?”

érzelmi kiégésManapság igen nehéz bárminek is megfelelni. Rengeteg területen kell helyt állnunk, így természetes, hogy (sajnos túlságosan) sokszor vannak olyan időszakok az életünkben, amikor a stressz elhatalmasodhat rajtunk, ez pedig kiégéshez vezethet. Emily és Amelia Nagoski Érzelmi kiégés – A stresszkezelés gyakorlati titkai nőknek című könyve segítséget nyújt abban, hogy ezeket nehezebb a szituációkat és periódusokat az életünkben kezelni tudjuk, ezáltal pedig testileg és lelkileg is egy egészségesebb életet éljünk. Szükségünk van arra, hogy a kötelező teendőinken felül megtaláljuk azt a hobbit (például a sportolás vagy az olvasás), ahol ki tudunk kapcsolódni, fel tudunk töltődni. Azt gondolom, hogy a Nagoski-nővérek könyve remekül összefoglalja azokat a problémákat, amikkel nap, mint nap megküzdünk. Olyan (akár a saját életükből vett) példákról olvashatunk, ami valamilyen úton-módon mindenki számára ismerős lehet, például, hogy nőként rengeteg extra kihívással szembesülünk.

„A „jóllét” az emberi létezés ciklusai között akadálytalan mozgás szabadsága. A jóllét tehát nem létállapot, hanem cselekvési állapot.”

Az időhiány a 21. században szerintem egy általános jelenség, a legtöbben mindig arról panaszkodunk, hogy nincs időnk semmire… Hajlamosak vagyunk túlvállalni magunkat, ezáltal pedig sokkal stresszesebbé válunk. A regény három nagyobb részre van osztva, ezen belül pedig a fejezetekben különböző szempontok alapján ismerhetjük meg a stresszt, illetve annak kezelési formáit.

„A fizika aktivitás – szó szerint bármilyen testmozgás – az első számú frontvonal a kiégés elleni küzdelemben.”

Azt gondolom, hogy a mai világban különösen fontos az, hogy szánjunk a mindennapokban minőségi időt arra, amikor magunkkal foglalkozunk, a sportolás pedig ebben sokat segíthet. Nem kötelező edzőterembe járni, és a futás sem való mindenkinek, de bárki megtalálhatja azt a sportot, amit élvez, és beleférhet az idejébe napi vagy hetente többszöri rendszerességgel. A könyv napi 20-60 percet javasol, ami akár lehet az is, hogy elindítod a kedvenc számaidat, és a nappaliban táncolsz rájuk, ezzel pedig kiengeded a gőzt. Szóval minden számít, ami valamilyen formában testmozgás. Én kiskorom óta sportolok, így számomra elképzelhetetlen, hogy hetente 5-6 alkalommal ne mozogjak. Imádok kondizni, úszni és futni, de bármilyen mozgásformát szívesen kipróbálok. Természetesen fontos a fokozatosság, élvezd és tűzz ki reális célokat!

„Honnan tudhatod tehát, mikor van itt az ideje, hogy abbahagyd a tervszerű problémamegoldást, a pozitív átértékelést, és egyszerűen… kiszállj?”

A könyv szerintem rávilágít arra, hogy muszáj megismernünk saját magunkat ahhoz, hogy egy sokkal kevésbé stresszes életet élhessünk. Ehhez néhány fejezet végén különböző gyakorlatokat is találunk. A „költségek és előnyök” táblázat például négy kérdés segítségével abban segít, hogy eldönts, mi az a „feladat”, amit érdemes elengedni. Feladni valamit elképesztően nehéz (nekem sem megy, nyugi), hiszen rengeteg időt és pénzt igényelt. Azonban be kell látni, ha valaminek a folytatása már inkább teher és nyűg, akkor jobb másba fektetni az energiát. Attól még, hogy valamit feladunk, nem válunk rossz emberekké, sőt a változás kifejezetten jó dolog.

Alapvetően azt gondolom, hogy a stressz és a kiégés kezelése manapság rendkívül fontos, ahogy az is, hogy szánjunk magunkra időt, amikor kikapcsolódunk, és az érzéseinkkel foglalkozunk.

Fülszöveg: Útmutató a kiégés és a stressz hatékony kezeléséhez – kifejezetten nőknek.

Nőként temérdek elvárással szembesülünk nap mint nap. Hozd ki a munkádból a maximumot, mindegy, milyen kimerült vagy! Fogadd el önmagad, de a cél a tökéletes külső legyen! Légy boldog és kiegyensúlyozott, de csak módjával, nehogy önzőnek tűnj! Csoda, hogy egy idő után úgy érezzük, összecsaptak a fejünk felett a hullámok, és nem bírjuk tovább? A tartós stressz és a felfokozott érzelmek elkerülhetetlenül kiégéshez vezetnek, ami súlyosan károsíthatja testi és lelki egészségünket.

Amelia és Emily Nagoski közös munkája segít rendet teremteni a zűrzavarban. A szerzőpáros úgy véli, a cél nem az, hogy a külvilágból érkező káros hatásokat kizárjuk az életünkből, hanem az, hogy megtanuljunk harcolni ellenük. A könyvben található kérdőívek és gyakorlatok révén elsajátíthatjuk a stressz felismerésének és kezelésének leghatékonyabb módszereit, illetve jobban megismerhetjük a személyt, akivel a legtöbb időt töltjük: önmagunkat.

Az Érzelmi kiégés legfontosabb célja, hogy a fejezeteket végigolvasva inspirációt kapjunk, hogyan mozdítsuk elő életünkben a pozitív változásokat, illetve hogy egyszer és mindenkorra megtanuljuk, nem az a fontos, hogy mindent elérjünk, hanem hogy rájöjjünk: mindannyian fantasztikusak vagyunk.

AMELIA NAGOSKI a Connecticuti Egyetemen végzett karmesterként, doktori fokozatát is itt szerezte. A Nyugat-New England-i Egyetemen dolgozik adjunktusként és zenei koordinátorként, legfontosabb kutatási területe a zene, a pszichológia és a kommunikáció kapcsolata.

EMILY NAGOSKI az Indianai Egyetemen szerezte meg diplomáját és doktori fokozatát. Hosszú évek óta foglalkozik pszichológiai tanácsadással, stresszkezeléssel és szexedukációval. Első könyve, az Úgy, ahogy vagy felkerült a New York Times bestsellerlistájára.

Köszönöm szépen a recenziós példányt a Libri Könyvkiadónak!


fanni_fischer_bio2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s