Ajándékötletek könyvmolyoknak (karácsony)

Közeleg a karácsony és nem tudod, mit ajándékozz könyvkedvelő szeretteidnek? A könyvet túl sablonosnak találod, de nem vagy elég kreatív, vagy nincs kézügyességed? Semmi gond, hiszen manapság rengeteg lehetőséged van előre legyártott tárgyak megvásárlására.

Bár egy könyv mindig is fantasztikus ajándék lesz, de az ajándékozónak tudnia kell azt, milyen műfajokat kedvel a szerette, mely könyvek vannak már meg a polcán, nehogy ugyan olyat vegyen. Ráadásul kiszámíthatatlan, mivel érkeznek a rokonok az ajándékozásra. A visszaváltás macerás, ráadásul egy ilyen élmény elronthatja a karácsony örömét. Vannak azonban olyan ajándékok, amiket minden moly örömmel fogadhat ízléstől és könyvespolcától függetlenül.

Íme pár ilyen ötlet, amivel örömet szerezhetsz.

  1. Olvasólámpa

Ha egy könyvmollyal vagy esetleg többel élsz együtt, (vagy te magad is az vagy) nem ismeretlen számodra a „már csak egy utolsó fejezetet olvasok el” kezdetű mondat. Ilyen esetekben sokszor arra eszmélünk fel, hogy ránk sötétedett és alig látjuk a betűket. Ezt a problémát könnyen orvosolhatjuk egy olvasólámpával.  Praktikus, sok helyen beszerezhető, és választék annyi, mint égen a csillag. Azok számára, akik sokat utaznak busszal, vagy esetleg másokkal alszanak egy szobában, jó megoldás lehet a könyvekre csatolható, LED világításos olvasólámpa is, melynek ára alig 1-2 ezer forint.

  1. Írószerek (ceruza, toll, füzet, határidőnapló, naptár)

Mindenki életében vannak olyan időszakok, amikor valami akkora hatással lesz rá, hogy szeretné, ha mindig vele lenne. Egy könyvszerető emberrel is így van, főleg ha a kedvenc könyvéből film is készül. Általában ilyenkor mindenféle dologra rákerülnek a főszereplők, idézetek, jelképek a filmből, könyvből. Szeretem, amikor meglátok például egy füzetet, amin a kedvenc történetem szereplői vannak. Lejátszódnak előttem az emlékezetes jelentek, és rögtön feldobják a napomat.

  1. Telefon/Tablet tok

A 2. ponthoz hasonló ez az ajándékötlet is. Manapság az emberek többsége szinte ezekkel a kütyükkel ébred fel, majd fekszik le újra, így jó ötletnek tartom, ha ezekre csempésszük valamely módon kedvenceit. A gyártók hamar rájöttek erre a jó lehetőségre, így elég sokféle telefon/tablet tokhoz hozzájutunk, hatalmas a kínálat az interneten. Egy adott témán belül is több variációból választhatunk.

  1. Ékszer

Ezt az ajándékot inkább lányoknak ajánljuk, hiszen a lányok többsége él-hal az ékszerekért. Ha ez a kedvenc időtöltésével összekapcsolódik, az még csodálatosabb. Egy könyves gyűrű vagy nyaklánc nem csak a szettedet dobja fel, hanem a kedvedet is. Divatos mégis egyedi. Nem fog visszaköszönni minden utcasarkon.

  1. Könyvtárbérlet/ajándékutalvány

Ha már végleg nincs semmi ötleted, akkor jöhet a jól bevált utalvány. Ezzel nem lehet melléfogni. A könyvtárbérlettel is így van ez, biztos örülni fog neki a könyvmoly. Ez nem a legszemélyesebb ajándék, amit adhatsz, de legalább nem veszel rosszat. Nem rejlik benne semmilyen kockázat, míg majdnem minden másban igen.

  1. Harry Potter varázspálca

Az ismerősöd nagy HP rajongó? Akkor biztos örülni fog egy varázspálcának. Igazán különleges ajándék, nem bukkansz rá minden boltban. Kicsit macerásabb a beszerzése, de garantált az öröm. Gyermekeknek, de akár felnőttnek is ajándékozható. Biztos vagyok benne, hogy a HP rajongói szuperül elszórakoztatnák magukat egy ilyen pálcával. Most őszintén, ki ne szeretné kipróbálni az „Adava Kedavrát”?

  1. Illatgyertya

Melyik könyvmoly ne szeretné a régi könyvek illatát? Szerintem ilyen nem létezik. Ma már nem kell régi könyveket vásárolni ahhoz, hogy ilyen illatot szagolhasson az emberünk. Már kapható régi könyv illatú gyertya. Nem tudom és ne is kérdezzétek, hogy hogyan oldották meg, de van, és bármelyik illatmániás könyvmolynak kiváló ajándék lehet. Nagyon különleges, nem mindennapi ajándék.

  1. Könyvtámasz

Ez a támasz azok számára lehet igazán nagy segítség, akiknek a könyvespolcának nincsen oldala. Nagyon hasznos találmány, hiszen a polcon lévő utolsó könyvhöz illesztve, megtámasztható vele az egész sor, így nem kell attól félnünk, hogy a könyveink lepottyannak a földre. Ebből is van választék bőven. Egyszerűbb, kreatívabb. Színes, vagy egyszínű. Mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt.

  1. Mozijegy

Folyamatosan kerülnek megfilmesítésre a jobbnál jobb könyvek. Ezek azonnal felkeltik a könyvmolyok figyelmét, így pillanatok elkelnek a jegyek, mert rengetegen szeretnék látni kedvenc regényüket a filmvásznon. Ha biztosan tudod, hogy az ajándékozottad még nem váltott jegyet egy vetítésre sem, ez egy tökéletes ajándék lesz számára.

  1. Kitűző, könyvjelző

Két klasszikus ajándéktárgy könyvmolyok részére. Könyvjelzőből ugyebár sosem elég, a kitűzővel pedig kifejezhetjük rajongásunkat egy-egy könyv vagy szereplő iránt. Így ez a két tárgy is szuper meglepetés lehet kedves ismerősünk, rokonunk, barátunk számára.

Ezek lennének a mi ötleteink. Írjátok meg nekünk, hogy Ti milyen könyvekkel kapcsolatos tárgyakat ajándékoztok karácsonykor.

Könyvekben és örömökben gazdag ünnepeket kíván a Prológus!

Timi és Fancsali