Könyvbe zárt karácsonyok – Tapodi Brigitta: Taxi

covers_373144

Cím: Könyvbe zárt karácsonyok
Kiadó: magánkiadás
Kiadás éve: 2015
Oldalszám:  394 oldal

Fülszöveg:

Ki ne szeretné a hideg téli napokban egy jó könyvvel a kezében, a kandalló előtt várni a karácsonyt? A kandalló nem garantált, de az igen, hogy ez a kötet, amit Ön most a kezében tart, a legjobb választás az ünnepi készülődéshez. Tele van különleges, meghitt, mégis mai történetekkel, mindenki talál köztük kedvenceket.

Ez a legjobb karácsonyi ajándék: magunk számára, mások számára, és nemcsak a tartalom miatt, hanem mert csupa szeretetből készült. Minden szerző, a műveket válogató zsűritagok, az illusztrátor és az ötletgazda-szerkesztő a szívét adta ebbe a könyvbe, hogy minél több olvasó kaphasson egy darabkát a szeretetükből.

A lapokon hangulatos családi történetek, romantikus, elgondolkodtató, vagy épp rejtélyes események elevenednek meg. Megismerhetünk kamaszokat, középkorú és idős szereplőket, sorsokat, lányokat és férfiakat, boldog és szomorú főhősöket itthon és külföldön, de kizárólag mai, magyar írók tollából.

Amikor Ön megveszi ezt a könyvet, nemcsak kap, hanem ad is.
Ugyanis a szerzők és a kötet létrejöttében közreműködő csapat az eladásból származó profitot művészeti oktatással foglalkozó alapítványnak ajánlják fel, mert hiszik, hogy kicsiny országunkban szükség van a művészekre és az új történetekre, valamint hogy a karácsony lényege az, hogy adjunk.


Tapodi Brigitta: Taxi

A Taxi című novella terjedelme elég kurta, de a tartalma lenyűgöző. A mindössze 5 oldalas novella egy igazán aranyos történetet rejt magában, engem nagyon megfogott a mű.

Az alaptörténete elég egyszerű, egy taxist szenteste még elküldenek egy utolsó fuvarra, csakhogy az utas, egy nő, elég furcsa kéréssel. Azt szeretné, ha a sofőrrel furikázzanak a városban semmiféle úticél nélkül. A férfi nem kérdezősködik csak vezet, majd mikor távozni készül a nő, különös beszélgetésbe kezdenek, amiből aztán megismerhetünk néhány fontos elemet az életéből , majd innen kezd kibontakozni a novella.

A történet nem egy nagy was ist das, de a kidolgozása szinte már tökéletes. Aranyos és megható történet hétköznapi szereplőkkel. Nincs túlragozva a dolog, rövid, tömör, valóságos és hihetetlenül aranyos. Ugyan még nincs karácsony, de engem teljesen karácsonyi hangulatba ringatott. Felnőtteknek vagy érett fiataloknak kitűnő ajándék a Könyvbe zárt karácsonyok.

A szereplőket nem ismerjük meg túlzottan, kinézetükről is csak minimális ismereteink vannak, de ezt nem feltétlenül sorolnám a problémák közé. Egy dolgot ragadott meg az írónő, nem volt túl hosszú, de túl rövid sem, pont tökéletes.

Nagyon tetszett, hogy nem voltak nevek, csak idős hölgy és taxisofőr, így még különlegesebb lett az egész, mert bárkit beleképzelhetsz a szerepekbe. Ritka dolog, hogy olyan könyv is megragad amiben nincs fanatsy elem, de ez a kis novella kiemelkedően jó.

Nem a cselekményen volt a hangsúly, nem voltak váratlan fordulatok, sem akciójelenetek, szépen lassan csorgott a történet, akár egy kispatak. Sajnáltam, hogy csak ilyen rövid, mert igazán tetszik az írónő stílusa. Remélem, még hallunk a későbbiekben Brigitta felől. A novella felépítése is szuper, a rövidsége ellenére nem érzem azt, hogy el lenne kapkodva, igazán jól átgondolt kis elbeszélés volt. A hangulat karácsonyi, a történet egyedi, a szereplők valóságosak,  már csak egy bögre forró tea, vagy kakaó kell és megvan a tökéletes karácsony esti programod.

Fancsali


INTERJÚ

1) Mikor döntötted el, mi inspirált arra, hogy leülj, és elkezdd gépelni ezt a történetet és, hogy jelentkezz a pályázatra?

T.B: Folyamatosan figyelem az irodalmi pályázatokat, és amikor megpillantottam Kriszék karácsonyi kiírását azonnal eszembe jutott, hogy van egy régi történetem, amely éppen passzolna hozzá. Elővettem, átírtam, leporoltam, és beküldtem nekik. Óriási meglepetés volt, hogy bekerültem. Az én írásom ugyanis rövidebb, mint a többieké.

2) Novellád a realitás talaját tapossa. Rövid, tömör, lényegre törő. Elképzelhető, hogy hosszabb lélegzetvételű írás is születik majd még a későbbiekben tolladból?

T.B: Sok-sok novellám van még otthon, mely egyelőre a laptopom memóriájában pihen. Egy regényem már megjelent, Szárhegy öröksége címmel, amely voltaképpen egy fejlődésregény és jórészt Erdélyben játszódik. Tervezem egy másik regény megjelenetetését a későbbiekben.

3) A taxis és az utas között, ha ki is bontakozik párbeszéd, az általában nem szokott intimebb témát érinteni. Te meg mernél nyílni egy idegen előtt? Felszabadulnál, ha kimondanád érzéseidet, akár egy taxisnak is?

T.B: Igen, épp ez a lényeg, hogy nem szokott! A történet viszont szenteste játszódik, amikor talán mindenki egy picit érzékenyebb, nyitottabb mások lelke felé. Igen, elképzelhetőnek tartom, hogy én, vagy akár bárki más megnyíljon egy idegen előtt, ha úgy érzi, hogy a másik szimpatikus neki, vagy megérti, átérzi a mondanivalóját. Ez a nő a novellában azért nyílt meg, mert évek óta nem tudta elmesélni senkinek sem a fájdalmát, akkor és ott jutott el arra a pontra, érzelmi szintre, hogy végre megkönnyebbülés volt a felgyülemlett fájdalmat, az érzéseit megosztani valakivel.
Mégha az illető egy idegen is volt számára…

4) Az utazás szerinted is felszabadít? A megismerés varázsa képes új erővel feltölteni

T.B. Nagyon jókat kérdezel! Bizony, hogy felszabadít, sőt feltölt. Amikor megismerkedsz egy új emberrel, egy új élethelyzettel, más kulturával, akkor óhatatlan, hogy másként tekintesz a világra. Az ő szemszögéből látod magad, az életed, a történéseket. Mindenképpen épít!

5) Van esetleg valamilyen különös, különleges karácsonyi emléked, szokásod?

T.B. Nekem a karácsony a családról szól. És amióta gyermekem van, azóta újra visszaköszönnek a saját gyermekkorom karácsonyai, újra átélem azt az ártatlan gyermeki csodát, ahogy ők a világra, a karácsonyra tekintenek. Semmihez sem fogható!

6) Üzennél valamit az olvasóinknak, kiknek ajánlanád novellád?

T.B. Mindenkinek ajánlom, aki szeret olvasni, szereti a megható karácsonyi történeteket. Ez a kötet egy szeretetcsomag, s bárkinek adható! Segít ráhangolódni a karácsonyra.

Áldott, békés ünnepeket kívánok az olvasóknak!