Könyvbe zárt karácsonyok – Suhanyecz Szilárd: Az elveszett napló

covers_373144

Cím: Könyvbe zárt karácsonyok
Kiadó: magánkiadás
Kiadás éve: 2015
Oldalszám:  394 oldal

Fülszöveg

Ki ne szeretné a hideg téli napokban egy jó könyvvel a kezében, a kandalló előtt várni a karácsonyt? A kandalló nem garantált, de az igen, hogy ez a kötet, amit Ön most a kezében tart, a legjobb választás az ünnepi készülődéshez. Tele van különleges, meghitt, mégis mai történetekkel, mindenki talál köztük kedvenceket.

Ez a legjobb karácsonyi ajándék: magunk számára, mások számára, és nemcsak a tartalom miatt, hanem mert csupa szeretetből készült. Minden szerző, a műveket válogató zsűritagok, az illusztrátor és az ötletgazda-szerkesztő a szívét adta ebbe a könyvbe, hogy minél több olvasó kaphasson egy darabkát a szeretetükből.

A lapokon hangulatos családi történetek, romantikus, elgondolkodtató, vagy épp rejtélyes események elevenednek meg. Megismerhetünk kamaszokat, középkorú és idős szereplőket, sorsokat, lányokat és férfiakat, boldog és szomorú főhősöket itthon és külföldön, de kizárólag mai, magyar írók tollából.

Amikor Ön megveszi ezt a könyvet, nemcsak kap, hanem ad is.
Ugyanis a szerzők és a kötet létrejöttében közreműködő csapat az eladásból származó profitot művészeti oktatással foglalkozó alapítványnak ajánlják fel, mert hiszik, hogy kicsiny országunkban szükség van a művészekre és az új történetekre, valamint hogy a karácsony lényege az, hogy adjunk.


Suhanyecz Szilárd: Az elveszett napló

Olyan jó lehetett volna, de sajnos nem aratott nálam osztatlan sikert.

A novella nagyon jól nyitott. Két idősíkon játszódik, az egyik része 1995-ben, a másik pedig 2015-ben, egy erdő szélén lévő kastélyban, mely régen gyermekotthonként funkcionált, mostanra azonban az idősebb korosztályt szolgálja ki.

Az olvasó azt hinné, hogy lesz átfedés a két idősík között, de, hogy ennyire jelentéktelen mértékben csak, erre nem számítottam. Így ez nem igazán tetszett benne. Olyan jó lenne, ha az a napló tényleg fontos szerepet játszana a műben, hogyha már úgyis ott szerepel a címben is, de csak 120 év után tűnik fel, amikor már nem élnek az érintettek. Pedig annyira jó lett volna, ha valahogy összekapcsolódik a kettő, hiszen a cím és a mű eleje is ezt sugallja az olvasónak, de ahogy halad előre a cselekmény, úgy válik el egymástól a “két” történet. Csak az Epilógusban (a Prológus gonosz ikertestvére, aki mindig lezárja az olvasó kedvenc történeteit) mutat némi változást, de számomra nem elegendő mértékben.

A múltbeli gyerekek nagyon szerethetőek, viccesek, és az ember hamar megszeretheti őket. A jelenben viszont egyik szereplő furcsább, mint a másik. Az csak egy dolog, hogy az idősebb szereplők nem korukhoz méltóan viselkednek, de azt már nem igazán tudtam hová tenni, amikor egy másik karakter az egyik percben még kedves feleségből, egy őrjöngő hisztérikává változik.

A címről az ember azt hinné, hogy egy rég elveszettnek hitt napló megtalálásáról fog szólni a történet, ezzel ellentétben egy sokkal komolyabb mondanivalót szeretne átadni az író. Mégpedig azt, hogy a tárgyi ajándékok helyett sokkal fontosabb, hogy az ember azokkal töltse a karácsonyt, akiket szeret.

John


Interjú

Mi volt az első komolyabb története?

Az első történetem egy farkasról és egy  a farkasok nyelvén beszélő  férfiról szól. A farkas menekül az üldözői elől, a férfi pedig menedéket biztosít az üldözöttnek, az erdő mélyén álló házában.

Honnan jött Az elveszett napló ötlete?

Amikor írni kezdtem, meg sem fordult a fejemben, hogy bármilyen napló bekerülhet a történetembe. Az idősek otthonában játszódó alapötlethez később „csatlakoztak” a gyerekszereplők, és velük érkezett a címadó napló is.

Ön vagy a barátai/testvére(i)/gyermeke(i) vezetnek(/tek) naplót?

A Nővérem gyakran írt naplót a gyerekkori családi nyaralásaink alkalmával. Én egyetlen egyszer döntöttem úgy, hogy megörökítem a nyári szünet élményeit. Fogtam egy matematika füzetet és írtam. Akkoriban nem szerettem a matematikát. Betűkkel tiltakoztam a számok ellen a négyzetrácsos füzetben.

Mennyi ideig tartott megírni a novellát?

Két hetet dolgoztam intenzíven. Nagyon be kellett osztanom az időmet, mert ez a két hét volt a leadási határidő előtti utolsó tizennégy nap.

Önök, hogy ünneplik a karácsonyt?

Advent első vasárnapján elkezdjük,  pontosabban mondva a családom nő tagjai elkezdik   földíszíteni a lakásunkat. Az egy főre eső gyertyák száma ilyenkor ugrásszerűen megnő. Világító díszek az ablakokban, világító díszek a szobákban. Fahéj, szegfűszeg illat a konyhában, karácsonyi énekek a lejátszóban. Reggelente apró meglepetések az adventi naptár kicsi zsebeiben. Lelkileg alaposan fölkészülve érkezünk a fa alá.

Melyik a kedvenc karácsonyi története?

Van két diafilm, amit gyerekkoromban nagyon szerettem és azóta is minden évben eszembe jut. Ez a két mese: a „Télapó és ezüstmackó” és a „Gabi karácsonya”. Apukám kezelte a vetítőt, Anyukám és a Nővérem felváltva olvasták a képek alatti szöveget, én pedig tátott szájjal figyeltem a szívmelengető történeteket.

Mesélne a következő írói projektjéről?

Írni szeretnék egy színdarabot. Ez azonban még annyira kezdetleges állapotban van, hogy egyelőre csak a fejemben rakosgatom az ötleteket jobbról balra.

Kérem mondjon magáról, vagy az írásairól 5 tényt.

Tömörség, realizmus, karikírozás, humor, önirónia.